Κοσμος

Φυλάκιση 17 και 15 ετών στους πρώην ηγέτες των Proud Boys που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Καταδικάστηκαν για συνωμοσία σε εξέγερση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις ΗΠΑ
© EPA/MICHAEL REYNOLDS

Καπιτώλιο: Φυλάκιση 17 και 15 ετών στους πρώην ηγέτες των Proud Boys - Καταδικάστηκαν για συνωμοσία σε εξέγερση

Ομοσπονδιακός δικαστής καταδίκασε την Πέμπτη τους πρώην ηγέτες των ακροδεξιών Proud Boys, τον Τζόζεφ Μπιγκς, σε 17 χρόνια φυλάκισης και τον συγκατηγορούμενό του Ζάκαρι Ρελ σε 15 χρόνια, αφού οι ένορκοι τους καταδίκασαν για συνωμοσία σε εξέγερση, επειδή εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ανατρέψουν την εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020.

Οι ποινές φυλάκισης που επέβαλε ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Τίμοθι Κέλι στους Μπιγκς και Ρελ, τους πρώτους Proud Boys που καταδικάστηκαν για συνωμοσία και για τον ρόλο τους στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021, ήταν χαμηλότερες από τις αμερικανικές κατευθυντήριες γραμμές καταδίκης και πολύ χαμηλότερες από τα 33 και 30 χρόνια που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Ο Κέλι δήλωσε την Πέμπτη ότι «δεν προσπαθεί να υποβαθμίσει τη βία που χρησιμοποιήθηκε» στις 6 Ιανουαρίου, αλλά σημείωσε ότι το γεγονός δεν ήταν ίδιο με ένα αντίστοιχο συμβάν με μαζικές απώλειες και η επιβολή αυστηρότερης ποινής θα μπορούσε να δημιουργήσει ανισότητες.

Πριν από την επιβολή της ποινής του, ο Μπιγκς ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του καθώς απολογείτο στον Κέλι, βουρκωμένος καθώς μιλούσε για την κόρη του, η οποία, όπως είπε, ήταν θύμα σεξουαλικής επίθεσης και τον χρειάζεται όσο αυτός είναι φυλακισμένος.

«Παρασύρθηκα από το πλήθος και απλά προχώρησα μπροστά. Η περιέργειά μου με κέρδισε», δήλωσε ο Μπιγκς. «Δεν είμαι τρομοκράτης. Δεν έχω μίσος στην καρδιά μου».

Ο Ρελ, εν τω μεταξύ, ξέσπασε σε κλάματα καθώς διάβαζε μια δήλωση, ενώ ο δικηγόρος του στεκόταν δίπλα του με το χέρι του στην πλάτη του πελάτη του.

«Μετανιώνω που αναμείχθηκα σε οτιδήποτε από αυτά», είπε. Πρόσθεσε ότι άφησε την πολιτική να απορροφήσει τη ζωή του και «έχασε την αίσθηση του ποιος και τι έχει σημασία».

Οι εισαγγελείς υπολόγισαν στην πρόταση τους για την ποινή του Ρελ, εν μέρει, το γεγονός πως διέπραξε ψευδορκία όταν ανέβηκε στο εδώλιο για την υπεράσπισή του κατά τη διάρκεια της δίκης και είπε ψέματα για την επίθεσή του κατά αστυνομικών με χημικό σπρέι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ