Κοσμος

Πέθανε ο Κλοντ Πικάσο, ο νεότερος γιος του διάσημου ισπανού ζωγράφου

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας του - Η διαμάχη για τη διαχείριση της κληρονομιάς του Πάμπλο Πικάσο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο γιος του Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ - Ήταν διαχειριστής της κληρονομιάς του πατέρα του και ενεπλάκη σε συγκρούσεις για την οικογενειακή περιουσία.
Ο Κλοντ Πικάσο ποζάρει δίπλα σε έργα του πατέρα του σε μουσείο της Γερμανίας © EPA/Franz Peter Tschauner

Πέθανε ο γιος του Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ - Ήταν διαχειριστής της κληρονομιάς του πατέρα του και ενεπλάκη σε συγκρούσεις για την οικογενειακή περιουσία

Έφυγε από τη ζωή ο Κλοντ Πικάσο, γιος του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, Ζαν-Ζακ Νουέρ.

«Πέθανε στην Ελβετία, σε ηλικία 76 ετών», ανέφερε σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια θανάτου.

Ο Κλοντ Ρουίθ Πικάσο ήταν από το 1989 έως το 2023 διαχειριστής της κληρονομιάς του Πικάσο και αρμόδιος για θέματα που αφορούσαν τα πνευματικά δικαιώματα των έργων του εμβληματικού καλλιτέχνη. Τον περασμένο Ιούλιο είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποσυρθεί, αφήνοντας τη θέση του στην αδελφή του, Παλόμα.

Ο Πάμπλο Πικάσο απέκτησε τέσσερα παιδιά, τα τρία εκτός γάμου. Ο Κλοντ και η Παλόμα Πικάσο ήταν καρποί της σχέσης του με τη γαλλίδα ζωγράφο Φρανσουάζ Ζιλό.

Ο Κλοντ Πικάσο ήταν παντρεμένος με τη Σιλβί Βοτιέ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Ζασμέν και τον Σολάλ.

Πέθανε ο γιος του Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ - Ήταν διαχειριστής της κληρονομιάς του πατέρα του και ενεπλάκη σε συγκρούσεις για την οικογενειακή περιουσία.
Ο Πάμπλο Πικάσο διδάσκει τα μυστικά της ζωγραφικής στον γιο του Κλοντ τo 1955 στη Γαλλία © Bettmann/Getty Images

Κλοντ Πικάσο: Η διαμάχη για την κληρονομιά μιας από τις πλουσιότερες δυναστείες στον κόσμο της τέχνης

Ο Κλοντ Πικάσο εργάστηκε ως βοηθός του διάσημου φωτογράφου Ρίτσαρντ Άβεντον για σχεδόν έναν χρόνο και εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ για το «Time Life», τη «Vogue» και το αμερικανικό περιοδικό «Saturday Review».

Το 2011 του απονεμήθηκε η ανώτατη διάκριση της Γαλλίας, το Legion d'honneur, για το έργο του ως καλλιτέχνης και ως διορισμένου από το δικαστήριο διαχειριστής της περιουσίας του πατέρα του.

Ο Πικάσο είχε τέσσερα παιδιά. Ο Κλοντ και η Παλόμα ήταν τα παιδιά του με τη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Φρανσουάζ Ζιλό, η οποία πέθανε τον Ιούνιο σε ηλικία 101 ετών. Ο μεγαλύτερος γιος του, Πολ, από τον γάμο του με τη χορεύτρια μπαλέτου Όλγκα Κόκλοβα, πέθανε το 1975. Η Μάγια, η κόρη που απέκτησε με το μοντέλο Μαρί - Τερέζ Βάλτερ, πέθανε το 2022.

Ο Πικάσο διέκοψε τις επαφές του με τον Κλοντ και την Παλόμα αφού η Ζιλό, που ήταν η πρώτη γυναίκα που τον άφησε, έγραψε απομνημονεύματα για την κοινή τους ζωή. Προσπάθησε μάλιστα να εμποδίσει τη δημοσίευση του βιβλίου της, το οποίο εκδόθηκε το 1964, με τίτλο «Η ζωή με τον Πικάσο».

Το 1970, ο 22χρονος Κλοντ κίνησε διαδικασίες για να αναγνωριστεί ως νόμιμος γιος, και επομένως κληρονόμος, του πατέρα του. Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του και της Παλόμα, και τα αδέλφια έγιναν κληρονόμοι του Πικάσο ένα χρόνο μετά τον θάνατό του το 1973.

Το ίδρυμα Πικάσο παραμένει μια από τις πλουσιότερες δυναστείες στον κόσμο της τέχνης.

Pablo Picasso's son, Claude Picasso, interview (1997)

Όταν ο Πικάσο πέθανε σε ηλικία 91 ετών, το 1973, άφησε πίσω του περισσότερα από 45.000 έργα, μεταξύ των οποίων 1.885 πίνακες, 1.228 γλυπτά, 7.089 σχέδια, 30.000 εκτυπώσεις, 150 σκίτσα και 3.222 κεραμικά έργα.

Άφησε επίσης εκατομμύρια σε μετρητά. Συνολικά η περιουσία αποτιμήθηκε σε 758 εκατομμύρια ευρώ εκείνη την εποχή.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ