Κοσμος

«Μικρή Ιταλία»: Συρρέουν οι τουρίστες στη low-cost Αλβανία

Απόβαση Ιταλών - και όχι μόνο - επισκεπτών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγιοι Σαράντα, Αλβανία
Άγιοι Σαράντα, Αλβανία © Unsplash

Xάρη στις μεσογειακές της παραλίες και τις ανταγωνιστικές τιμές, οι επιβάτες αεροπορικών μεταφορών προς την Αλβανία υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούνιο.

Aυτή την εβδομάδα, ανάμεσα στους χιλιάδες επισκέπτες που επέλεξαν την Αλβανία για τις διακοπές τους ήταν και η Τζόρτζια Μελόνι. Μάλιστα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός επέλεξε τη budget διαδρομη, καθώς πήρε το καράβι από την Απουλία προς τον Αυλώνα (Vlorë).

H Αλβανία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες να αποτινάξει από πάνω της τη φήμη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς στη μετανάστευση.

Πλέον, όπως σημειώνουν οι Financial Times, απολαμβάνει μια οικονομική αναζωογόνηση, εν μέρει λόγω της τουριστικής έκρηξης.

Αύξηση πτήσεων και διανυκτερεύσεων

Xάρη στις μεσογειακές της παραλίες και τις ανταγωνιστικές τιμές, οι επιβάτες αεροπορικών μεταφορών προς την Αλβανία υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούνιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την ACI Europe, μια ένωση φορέων εκμετάλλευσης αεροδρομίων.

Το άνοιγμα δρομολογίων χαμηλού κόστους προς τα αλβανικά αεροδρόμια συνέβαλε σε αυτό το άλμα, δήλωσε η ACI.

Οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν επίσης, με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat να δείχνουν 261.000 διανυκτερεύσεις από ξένους τουρίστες στην Αλβανία το πρώτο τρίμηνο του 2023, αυξημένες κατά 152% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

«Κλέβει» τουρίστες από την Ιταλία

Πολλοί παραθεριστές στην Αλβανία είναι Ιταλοί, οι οποίοι έστρεψαν την πλάτη στην ίδια τους τη χώρα.

Ενώ οι ξένοι τουρίστες συνεχίζουν να συρρέουν στην Ιταλία - με τις διεθνείς αφίξεις να αυξάνονται κατά 43% τους πρώτους τέσσερις μήνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022 - τα εγχώρια ταξίδια μειώθηκαν κατά 20-30% σε σύγκριση με πέρυσι σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό τουρισμού Federturismo.

Η Marina Lalli, πρόεδρος του Federturismo, δήλωσε ότι η πτώση των εγχώριων τουριστών «θα πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι κινδύνου - η φετινή χρονιά δεν πρόκειται να είναι γεμάτη από κρατήσεις».

Εκτός από τις διογκωμένες τιμές, οι καύσωνες, οι πυρκαγιές στον Νότο και οι καταιγίδες στον Βορρά της Ιταλίας οδήγησαν σε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής αυτό το καλοκαίρι. Στη Σικελία, μια πυρκαγιά και μια ηφαιστειακή έκρηξη έκλεισαν το αεροδρόμιο της Κατάνια, οδηγώντας σε χιλιάδες ακυρώσεις και αλληλοκατηγορίες για την αργή αντίδραση των αρχών.

Παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία έχουν επίσης χαρακτηρίσει την Αλβανία ως «it» προορισμό.

Η Μελόνι συνοδευόταν στο χαμηλού προφίλ ταξίδι της από τον σύντροφό της και την εξάχρονη κόρη τους. Συναντήθηκαν με Συναντήθηκαν με τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα, και την οικογένειά του τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Ο Ράμα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, περιέγραψε τον Μελόνι ως «τίγρη». Γνωστός για το συγκρουσιακό του ύφος, ο Αλβανός πρωθυπουργός καυχιόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες που έδειχναν πλοία γεμάτα με Ιταλούς τουρίστες, χαρακτηρίζοντάς τα ειρωνικά ως «εισβολή».

😅😍 dhe prit prit, s’keni parë gjë akoma🤗

Posted by Edi Rama on Tuesday, August 8, 2023

Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι οι Ιταλοί τουρίστες στη χώρα του έφτασαν σχεδόν «μισό εκατομμύριο» φέτος. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό σε περισσότερους από 300.000, αυξημένο κατά 57% σε σύγκριση με το σύνολο του 2022.

Ο πιο φτηνός προορισμός στην Ευρώπη

Καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στην Ιταλία, οι διεθνείς τουρίστες έχουν δελεαστεί από το χαμηλότερο αλβανικό κόστος για τα πάντα, από τη διαμονή σε ξενοδοχεία μέχρι τα εστιατόρια και τις ξαπλώστρες.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας διαπίστωσε πρόσφατα ότι οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων στην Αλβανία ήταν 56% χαμηλότερες από εκείνες της Γερμανίας - καθιστώντας την τον φθηνότερο προορισμό διακοπών στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Financial Times

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY