Κοσμος

Καναδάς: Ξεκινάει εκστρατεία κατά του αλκοόλ

Υπολογίζεται ότι στον Καναδά υπάρχουν 450.000 αλκοολικοί και πάνω από ένα εκατομμύριο πότες υψηλού κινδύνου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καναδάς: Ξεκινάει εκστρατεία κατά του αλκοόλ.
© Adam Wilson / Unsplash

Καναδάς: Το Καναδικό Κέντρο για τη χρήση ουσιών και τον εθισμό εξέδωσε αναθεωρημένες συστάσεις για την κατανάλωση οινοπνευματώδων.

Όσοι θεωρούν τον Καναδά «ξενέρωτη χώρα» —αν και πρόκειται για μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο— επιβεβαιώνονται. Το Καναδικό Κέντρο για τη χρήση ουσιών και τον εθισμό εξέδωσε αναθεωρημένες συστάσεις για την κατανάλωση οινοπνευματωδών. Στην πραγματικότητα, είναι η πρώτη φορά που ακούγεται η αλήθεια: καθώς τα οινοπνευματώδη βλάπτουν την υγεία σε οποιαδήποτε ποσότητα, δεν πρέπει να πίνουμε περισσότερα από δύο ποτά την εβδομάδα. Ειδάλλως αυξάνεται ο κίνδυνος για χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση το 40% των Καναδών, άνω των 15 ετών, πίνουν περισσότερα από έξι ποτά την εβδομάδα. Γι’ αυτό, οι νέες συστάσεις του καναδικού υπουργείου Υγείας συναντούν σκεπτικισμό: οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να  αυξήσουν τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνητότητας παρά να στερηθούν το αλκοόλ. Εξάλλου, φαίνεται ότι ο καθένας από μας αντιλαμβάνεται και αξιολογεί με διαφορετικό τρόπο τον κίνδυνο,  ή τη σχέση κινδύνου και απόλαυσης. Όσοι πίνουν αλκοόλ ή κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών αναφέρουν ότι έτσι χαλαρώνουν, βγαίνουν από το καβούκι τους και μπορούν να συνδεθούν με τους φίλους και την οικογένειά τους. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι αντλούν οφέλη από αυτές τις δραστηριότητες κι αυτά τα οφέλη ίσως επηρεάζουν θετικά την υγεία τους. Οι καναδικές κατευθυντήριες γραμμές αγνοούν αυτά τα οφέλη υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν σημασία για την υγεία.

Κι όμως, πολλοί άνθρωποι χρειάζονται λίγο οινόπνευμα για να περάσουν καλά και το να περνάμε καλά συντελεί στη διατήρηση της υγείας. Σίγουρα, το ποτό είναι επιβλαβές όσο το κάπνισμα (το κάπνισμα έχει μειωθεί δραματικά στον Καναδά), η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η έκθεση σε κακή ποιότητα αέρα —αλλά ο κατάλογος των ασθενειών και των καταστάσεων που συνδέονται με την κοινωνική αποσύνδεση είναι μακρύς και περιλαμβάνει κατάθλιψη και άγχος, ψυχωσικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, νευρογνωστικές βλάβες, ασθενέστερη ανοσολογική απόκριση, φλεγμονή και αργό μεταβολισμό. Ενώ δεκαετίες έρευνας έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης, οι φορείς δημόσιας υγείας δεν έχουν ενστερνιστεί πλήρως την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην κοινωνική σύνδεση. Ίσως μια σωστή προτροπή να ήταν «Μην πίνετε ποτέ μόνοι σας» και «μην καπνίζετε ποτέ μαριχουάνα μόνοι σας»: οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας θα έπρεπε να τονίζουν τη σπουδαιότητα της φιλίας και των συναναστροφών, κυρίως σε ό,τι αφορά άτομα που καταναλώνουν λιγότερα από 14 ποτά την εβδομάδα.

Πράγματι τα 14 ποτά την εβδομάδα —εξαρτάται βεβαίως τι ποτά, με ποια κατανομή στην εβδομάδα, ποιο είναι το βάρος και το ύψος του ατόμου κτλ— έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός έτους προσδόκιμου ζωής, κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με την εκτίμηση που υπολογίστηκε από σύνθεση 83 μελετών όσοι έπιναν 7 έως 14 ποτά (100 έως 200 γραμμαρίων) την εβδομάδα είχαν μικρότερο προσδόκιμο ζωής κατά έξι μήνες από εκείνους που έπιναν 0 έως 7 ποτά (μηδέν έως 100 γραμμάρια) την εβδομάδα.  Πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ζήσουν λιγότερο αλλά πιο χαρούμενα. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι επιθυμητή και μπορεί να επιτευχθεί με εναλλακτικά κοινωνικά λιπαντικά, συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης. Κι εδώ χρειάζεται φυσικά μέτρο. Οι άνθρωποι που έχουν την τάση του εθισμού, συνήθως όταν εγκαταλείπουν μια ουσία, επικεντρώνονται σε μιαν άλλη. Πράγματι, η κατανάλωση δύο ή λιγότερων ποτών την εβδομάδα δημιουργεί από αμελητέο έως χαμηλό κίνδυνο, η κατανάλωση τριών έως έξι ποτών είναι μέτρια επικίνδυνη και η κατανάλωση περισσότερων ποτών από έξι μας εκθέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για κακή υγεία. Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη παράλληλα με τους άλλους σημαντικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας και της ευτυχίας μας. Δεν υπάρχει ακίνδυνη ζωή και οι περισσότεροι από μας πιθανότατα δεν τη θέλουν έτσι κι αλλιώς.

Το καναδικό υπουργείο Υγείας απαντά ότι στη χώρα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 450.000 αλκοολικοί και πάνω από ένα εκατομμύριο πότες υψηλού κινδύνου, ενώ γύρω στα 8.000 άτομα χάνουν ετησίως τη ζωή τους από επιπλοκές του αλκοολισμού.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ