Κοσμος

Κύπρος: 49 χρόνια μετά την εισβολή στην Αμμόχωστο, οι Τούρκοι ετοιμάζουν μαρίνα για σκάφη

Ο εποικισμός της περίκλειστης πόλης τροχιοδρομείται από το 2020

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πόλη της Αμμοχώστου
Η πόλη της Αμμοχώστου © EPA

Κύπρος: 49 χρόνια μετά την εισβολή, οι Τούρκοι ετοιμάζουν μαρίνα για σκάφη στην Αμμόχωστο - Ο εποικισμός της περίκλειστης πόλης τροχιοδρομείται από το 2020

Αθροίζοντας επετείους κατάληψης της πόλης της Αμμοχώστου, ο φετινός Δεκαπενταύγουστος, 49ος από την είσοδο του τουρκικού στρατού στο εγκαταλειμμένο από το στρατό και τους κατοίκους του, Βαρώσι το 1974, σηματοδοτεί νέες εξελίξεις εις βάρος των Ελληνοκυπρίων κατοίκων του.

Όπως αναφέρει άρθρο της DW, με τους σχεδιασμούς της Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων να εξαγγέλλονται και να τροχιοδρομούνται από το 2020, και με τις συνομιλίες για το Κυπριακό στον πάγο για σχεδόν έξι χρόνια, η φετινή μαύρη επέτειος της δεύτερης φάσης της Τουρκικής Εισβολής στις 14 Αυγούστου του 1974, συνοδεύθηκε από την ανακοίνωση σχεδιασμών για ανάπτυξης μαρίνας ελλιμενισμού πολυτελών σκαφών στην ακτή της πόλης.

Η πόλη της Αμμοχώστου
Η πόλη της Αμμοχώστου © EPA

Η κατασκευή της μαρίνας και η αντίδραση της Λευκωσίας

Ήδη οι «αρχές» των Τουρκοκυπρίων επίταξαν δημόσια γη που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην είσοδο της περίκλειστης πόλης και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα.

Στην πόλη της Αμμοχώστου
Στην πόλη της Αμμοχώστου © EPA

Η επικείμενη κατασκευή μαρίνας στην πόλη των Βαρωσίων είναι η τελευταία προσθήκη στο τουρκικό πλάνο για μετατροπή της πόλης σε τουριστικό θέρετρο. Έχουν ήδη ανακοινωθεί προθέσεις για ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στην περίκλειστη πόλη ενώ παράλληλά υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πωλήσεις ξενοδοχείων από Ελληνοκύπριους σε τουρκικά κεφάλαια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση καταδίκης, κάνοντας λόγο για την δημιουργία πρόσθετων τετελεσμένων και δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια θετικού κλίματος.

Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση προχωρά σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στην Κύπρο για αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης στην βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Αασφαλείας του ΟΗΕ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.