Κοσμος

Στους 93 οι νεκροί από τη φωτιά στο Μάουι - Έρευνα για τη διαχείριση της κρίσης

Σκύλοι ψάχνουν για σορούς μέσα στα καμένα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η καμένη Λαχάινα στο Μάουι της Χαβάης
© EPA/HAWAII DEPARTMENT OF LAND AND NATURAL RESOURCES

Φωτιά στο Μάουι: Ανεβαίνει συνεχώς ο τραγικός απολογισμός των νεκρών

Τους 93 έφθασαν οι νεκροί από τις πυρκαγιές στη Χαβάη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της κομητείας Μάουι.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες σε ό,τι έχει απομείνει από την ιστορική πόλη Λαχ;aινα.

Ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) ότι ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς εντοπίζονται περισσότερα θύματα.

Οι σκύλοι που έχουν εκπαιδευθεί στον εντοπισμό σορών έχουν καλύψει μόνο το 3% της περιοχής των ερευνών, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι Τζον Πελετίερ.

Δύσκολη η επόμενη μέρα

Το κόστος για την ανοικοδόμηση της Λαχάινα εκτιμήθηκε σε 5,5 δισ. δολάρια από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (Fema), ενώ περισσότερες από 2.200 κατασκευές υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν και περισσότερα από 2.100 στρέμματα κάηκαν.

Έχουν εξασφαλιστεί 1.000 δωμάτια σε ξενοδοχεία για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, ενώ θα κανονιστεί και ενοικίαση ακινήτων που θα χρησιμεύσουν ως κατοικία χωρίς κόστος για τις οικογένειες, δήλωσε ο Γκριν. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι είχαν φιλοξενηθεί σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες εξακολουθούν να διεξάγονται με δυσκολία, καθώς 30 πύργοι κινητής τηλεφωνίας παραμένουν εκτός λειτουργίας. Οι διακοπές ρεύματος αναμένεται να συνεχιστούν για πολλές εβδομάδες.

Οι αρχές έχουν επίσης προειδοποιήσει τους κατοίκους της Λαχάινα και της Κούλα να μην πίνουν τρεχούμενο νερό λόγω μόλυνσης και να κάνουν σύντομα ντους σε καλά αερισμένα δωμάτια.

Έρευνα για τη διαχείριση της κρίσης

Η γενική εισαγγελέας της πολιτείας, Anne Lopez, δήλωσε ότι δρομολογεί έρευνα για τις αποφάσεις που ελήφθησαν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, ενώ ο κυβερνήτης Γκριν δήλωσε στο CNN ότι έχει εξουσιοδοτήσει την επανεξέταση της αντίδρασης έκτακτης ανάγκης.

Τα αρχεία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της Χαβάης δείχνουν ότι δεν ήχησαν οι προειδοποιητικές σειρήνες.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι περιέγραψαν μια εφιαλτική συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων του πεσμένου δικτύου επικοινωνιών, των ισχυρών ριπών ανέμου και ενός δεύτερου μετώπου πυρκαγιάς δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, που κατέστησαν σχεδόν αδύνατο να συντονιστούν σε πραγματικό χρόνο με τις υπηρεσίες διαχείρισης έκτακτης ανάγκης που συνήθως εκδίδουν προειδοποιήσεις και εντολές εκκένωσης.

Οι αξιωματούχοι έστειλαν ειδοποιήσεις σε κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και κινητής τηλεφωνίας ενδέχεται να περιόρισαν την εμβέλειά τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ