Κοσμος

Οι γυμνιστές στην Καταλονία τα έβαλαν με τους... ντυμένους

Γιατί χάνουν τις παραλίες τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λουόμενοι στην παραλία
Λουόμενοι στην παραλία © Unsplash

Ισπανία: Οι γυμνιστές ζητούν τις παραλίες τους πίσω - Γιατί χάνουν τις παραλίες τους

Ο 56χρονος Segimon Rovira, πρόεδρος της Ένωσης Γυμνιστών της Καταλονίας, προειδοποιεί ότι οι παραλίες της Καταλονίας που άλλοτε σύχναζαν κυρίως γυμνιστές, πολιορκoύνται από... ντυμένους λουόμενους με τα μαγιό τους.

«Πριν, οι άνθρωποι έφταναν σε μια γυμνή παραλία και είτε έφευγαν είτε γδύνονταν», είπε o Rovira. «Τώρα μένουν και φορούν το μαγιό τους. Αυτό όμως που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι αν είναι πολλοί, καταλήγουν να μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Είναι έλλειψη σεβασμού».

Τώρα ο Rovira και άλλοι γυμνιστές στην Καταλονία αντεπιτίθενται, με μια εκστρατεία που στοχεύει στην προστασία αυτής της παράδοσης δεκαετιών που αφορά πενήντα περίπου από τις παραλίες της περιοχής.

«Ο γυμνισμός δεν απαγορεύεται στην Ισπανία, μπορείς να τον κάνεις σε οποιαδήποτε παραλία», τονίζει ο Rovira. «Αλλά για να μην ενοχλούμε τους ανθρώπους, προτιμάμε να πηγαίνουμε σε παραλίες που παραδοσιακά ήταν παραλίες γυμνιστών και εκεί που οι περισσότεροι είναι γυμνοί. Θέλουμε οι άνθρωποι να το σεβαστούν αυτό».

Πρόσφατα, η Ένωση έστειλε επιστολή στην καταλανική κυβέρνηση ζητώντας συνάντηση για να αντιμετωπίσει «τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυμνιστές στις παραλίες της Καταλονίας». Η Ένωση έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης, από την ενισχυμένη σήμανση στις παραλίες γυμνιστών μέχρι μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση του σεβασμού για τον γυμνισμό. Ωστόσο ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια σαφής απάντηση από την καταλανική κυβέρνηση.

Οι γυμνιστές μένουν χωρίς παραλίες

Το αποτέλεσμα απειλεί να διαβρώσει το ίδιο το κίνημα του γυμνισμού, τονίζει ο Rovira. «Υπάρχουν γυμνιστές που έχουν σταματήσει να πηγαίνουν σε μερικές παραλίες επειδή έχουν πολύ κόσμο και υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που φορούν μαγιό και αισθάνονται άβολα», είπε.

Άλλοι επέλεξαν να φορέσουν μαγιό, αποθαρρυμένοι από το πλήθος των επισκεπτών που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να μοιραστούν το όμορφο σκηνικό της παραλίας με τους διαδικτυακούς τους ακόλουθους. «Οι άνθρωποι που είναι γυμνοί δεν θέλουν να καταλήγουν με τις φωτογραφίες τους στα social media», επισημαίνει.

Στρέφουν τις προσπάθειές τους σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού

Η Ένωση ευελπιστεί ότι η εκστρατεία θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι ορισμένες παραλίες θα παραμείνουν ασφαλείς χώροι για τους γυμνιστές και η παράδοση αυτή θα μπορέσει να διατηρηθεί. «Το να αρχίσεις να ασκείς γυμνισμό όταν περιτριγυρίζεσαι από άτομα με ρούχα είναι πολύ περίπλοκο», είπε η Rovira. «Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν χώροι γυμνιστών όπου η πλειονότητα των ανθρώπων είναι γυμνοί, ώστε οι άνθρωποι να ενθαρρύνονται να το δοκιμάσουν».

«Ο γυμνισμός είναι αίσθηση ελευθερίας», τονίζει κλείνοντας ο Rovira. «Δεν υπάρχει καμία σύγκριση στην αίσθηση του να κολυμπάς γυμνός και με μαγιό. Είσαι πιο ελεύθερος, πιο ήρεμος και χαλαρός».

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ