Κοσμος

Σάλος στη Γερμανία: Συνελήφθη αξιωματικός της Bundeswehr για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Προσέφερε πληροφορίες στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στελέχη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων
Στελέχη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων © EPA/FILIP SINGER

Γερμανία: Συνελήφθη αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Αξιωματικός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων συνελήφθη νωρίτερα σήμερα για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

Ο Τόμας Χ. εργαζόταν στο γραφείο Προμηθειών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εξοπλισμών, Πληροφορικής και Χρήσης της Bundeswehr, αρμόδιο για τον εξοπλισμό των γερμανικών δυνάμεων.

Θεωρείται ότι ήδη τον Μάιο επικοινώνησε κατ' επανάληψη με τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο και με το ρωσικό Γενικό Προξενείο στη Βόννη - «με δική του πρωτοβουλία» - και προσέφερε τη συνεργασία του.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι παρέδωσε στη ρωσική πλευρά πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση λόγω της θέσης του στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Απώτερος σκοπός του ήταν η διαβίβαση των πληροφοριών στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι έρευνες διεξήχθησαν σε στενή συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Σε βάρος του αξιωματικού εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης στις 27 Ιουλίου. Στις 9 Αυγούστου ο Τόμας Χ. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή και βρίσκεται πλέον υπό κράτηση. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ