Κοσμος

Σταθερά στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία - Νέα άνοδος τον Ιούλιο

Μακριά ακόμα η σταθερότητα για την τουρκική οικονομία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνα από αγορά στην Τουρκία
© Unsplash

Τουρκία: Σκαρφάλωσε στο 47,83% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται να κλείσει στο 59% κατά μέσο όρο για τη φετινή χρονιά

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία σημείωσε και πάλι άνοδο τον Ιούλιο στο 47,83% σε ετήσια βάση, έπειτα από οκτώ μήνες επιβράδυνσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε μηνιαία βάση, το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση 7 μονάδων.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή είχε φθάσει τον Ιούνιο στο 38,2% σε ετήσια βάση, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 18 μήνες, αφού είχε αγγίξει τον Οκτώβριο το 85,5%.

Εντούτοις, η αύξηση αυτή είχε προβλεφθεί από την κεντρική τράπεζα, η οποία την είχε ανακοινώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει στις 27 Ιουλίου η νέα επικεφαλής της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν.

Στα ύψη ο πληθωρισμός και στο βάθος... η σταθερότητα

Σύμφωνα με τις ετήσιες προβλέψεις της, ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο τέλος του χρόνου το 59%, υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Ωστόσο, η Ερκάν καθησύχασε ότι «η σταθερότητα» θα έρθει από το 2025, όπως διαβεβαίωσε, υποσχόμενη να κάνει τα πάντα για να περιορίσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό.

Πάντως, τα επίσημα στοιχεία αμφισβητούνται τακτικά από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag). Σύμφωνα με αυτούς, η αύξηση των τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 69,21% τους 12 παρελθόντες μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ