Κοσμος

Πρωτόγνωρες εικόνες για καλοκαίρι στη Βενετία: Πλημμύρισε η πλατεία του Αγίου Μάρκου

Σπάνιο το φαινόμενο της παλίρροιας το καλοκαίρι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βενετία: Πλημμύρισε η πλατεία του Αγίου Μάρκου
Φωτογραφία αρχείου © EPA/ANDREA MEROLA

Βενετία: Πρωτόγνωρες εικόνες στην πλατεία του Αγίου Μάρκου - Σπανιότατο το φαινόμενο της παλίρροιας το καλοκαίρι

Πλημμύρισε μέρος της πλατείας του Αγίου Μάρκου χθες το βράδυ στη Βενετία, καθώς λόγω του φαινομένου της παλίρροιας η στάθμη του νερού έφτασε το ένα μέτρο.

Μπορεί κάποιος να πει ότι το συγκεκριμένο θέαμα στη Βενετία δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για φαινόμενο σπανιότατο τους θερινούς μήνες.

Εξάλλου, είναι μόλις η τρίτη φορά που το κέντρο της Βενετίας πλημμυρίζει, τα τελευταία 150 χρόνια.

Τα κινητά φράγματα του συστήματος Mόζε δεν ενεργοποιήθηκαν αυτή τη φορά, διότι έχει αποφασιστεί ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνον όταν η στάθμη του νερού ξεπερνά το 1 μέτρο και 20 εκατοστά.

Πολλοί τουρίστες άδραξαν την ευκαιρία και... «πλατσούρισαν» στην πλημμυρισμένη πλατεία, βγάζοντας βίντεο και selfies με τα κινητά τους.

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η οποία προστατεύεται με σειρά από υάλινες πλάκες, δεν υπέστη καμία απολύτως ζημιά.

Στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία σε κίνδυνο η Βενετία

Στην αρχή της εβδομάδας, η UNESCO πρότεινε να συμπεριληφθεί η Βενετία στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή» μέτρα όσον αφορά την υποβάθμιση της τοποθεσίας, ιδίως λόγω του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής.

«Η περαιτέρω ανάπτυξη [της Βενετίας], οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στην εξαιρετική παγκόσμια αξία της τοποθεσίας» σημειώνει το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η πρόταση θα τεθεί προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο από τα κράτη-μέλη της UNESCO.

Μεταξύ άλλων, η UNESCO προτείνει τα ψηλά κτίρια να χτίζονται μακριά από το κέντρο της πόλης, ενώ προειδοποιεί ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, απειλούν την ακεραιότητα της Βενετίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ