Κοσμος

Ακριβαίνει διαρκώς η σοκολάτα

Εκτοξεύτηκε σε υψηλό δεκαετίας το κόστος των κόκκων κακάο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κόκκοι κακάο
Κόκκοι κακάο © EPA/RAYNER PENAR

Υψηλές οι τιμές του κακάο στη χονδρική τόσο φέτος, ενώ η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024

Κακά είναι τα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας, καθώς θα γίνεται όλο και πιο ακριβό να χορταίνουν τις λιγούρες τους.

Το κόστος των κόκκων κακάο εκτοξεύθηκε στη χονδρική στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Παράλληλα, οι βιομηχανίες του κλάδου προβλέπουν ότι οι τιμές του βασικού συστατικού της σοκολάτας θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι το 2024.

Οι λόγοι

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η παραγωγή στη Δυτική Αφρική, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας συγκομιδής φασολιών, παραπαίει. Οι έντονες βροχοπτώσεις λογω του El Nino και μια ασθένεια των φυτών έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες εκεί, προκαλώντας ανησυχίες για τον εφοδιασμό.

Για παράδειγμα, η Ακτή Ελαφαντοστού - η μεγαλύτερη παραγωγός κακάο του κόσμου - αναμένεται να δει μείωσης της σοδειάς της κατά 1/5 σε σχέση με πέρσι. Παρομοίως, στην Γκάνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό, η παραγωγή αναμένεται να πέσει σε ιστορικό χαμηλό.

Μάλιστα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για ένα τρίτο κατά σειρά κύμα έλλειψης εφοδιασμού φέτος και ενδεχομένως και το επόμενο έτος. 

Η επεξεργασία των κόκκων, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή τους σε σοκολάτα, έχει επίσης υποχωρήσει σε όλο τον κόσμο. Τα εργοστάσια αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company UK.

Έρχονται αυξήσεις τιμών

Τα στελέχη των κορυφαίων σοκολατοβιομηχανιών Lindt & Spruengli AG και Hershey Co. προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις τιμών.

«Είμαστε σαφώς σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Paul Joules, αναλυτής για την τιμή του κακάο στη Rabobank στο Λονδίνο. «Ενδέχεται να δούμε τις σοκολατοβιομηχανίες να παρασκευάζουν μικρότερες σοκολάτες και ενδεχομένως να ανεβάζουν κι άλλο τις τιμές».

Aν και η πανδημία μείωσε την παγκόσμια ζήτηση σε σοκολάτα και αύξησε το απόθεμα κακάο, η κατανάλωση έχει επανέλθει και οι ελλείψεις δύο ετών έχουν μειώσει σημαντικά τα αποθέματα. 

Τόσο η Lindt όσο και η ελβετική Barry Callebaut AG σημείωσαν πτώση στον όγκο πωλήσεων λόγω των υψηλότερων τιμών.

«Για τις περισσότερες εταιρείες, ο αντίκτυπος των πολύ απότομων μελλοντικών αυξήσεων των τιμών του κακάο θα αρχίσει να υφίσταται από το δεύτερο εξάμηνο του 2023», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Lindt, Martin Hug. Όσοι αισθάνονται πρόσθετη πίεση κόστους «θα αισθανθούν επομένως πιθανότατα την ανάγκη να προσαρμόσουν την τιμολόγηση».

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ