Κοσμος

Αντιδράσεις για καθυστερήσεις στην υπόθεση Ασάνζ

Τι ισχυρίζεται η Αυστραλιανή ΥΠΕΞ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
asanz
Τζούλιαν Ασάνζ / © EPA/ANDY RAIN

Τζούλιαν Ασάνζ: Αντιδράσεις για καθυστερήσεις στην υπόθεση - Τι ισχυρίζεται η Αυστραλιανή ΥΠΕΞ

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ δήλωσε σήμερα πως η υπόθεση του φυλακισμένου ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ έχει πάρει πολύ χρόνο και πρέπει να ολοκληρωθεί.

Ο Ασάνζ, Αυστραλός πολίτης που κρατείται στη Βρετανία, αγωνίζεται κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου καταζητείται για 18 κατηγορίες σχετικά με τη δημοσιοποίηση απόρρητων αμερικανικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων το 2010.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Μπρίσμπεϊν έπειτα από μια συνάντηση Αυστραλίας-ΗΠΑ, η Γουόνγκ είπε πως η Καμπέρα κατέστησε σαφές πως «η υπόθεση του κ. Ασάνζ διαρκεί πολύ, και πως επιθυμία μας είναι να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα».

Έχουν γίνει παραστάσεις εκ μέρους του Τζούλιαν Ασάνζ

Μιλώντας δίπλα στον υπουργό Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν αντίστοιχα, η Γουόνγκ είπε πως έχουν γίνει παραστάσεις εκ μέρους του Ασάνζ δημόσια και ιδιωτικά, όμως υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να γίνει μέχρι να καταλήξουν οι νομικές διαδικασίες σε βάρος του.

«Αντιλαμβάνομαι πως ο κ. Ασάνζ έχει καταθέσει νέα αίτηση αναίρεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν είναι μέρος αυτών των νομικών διαδικασιών, ούτε μπορούμε να επέμβουμε», είπε.

Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε πως η υπόθεση Ασάνζ αναφέρθηκε στις διμερείς συνομιλίες, λέγοντας πως κατανοεί τις απόψεις των Αυστραλών στο ευαίσθητο θέμα. «Ο κ. Ασάνζ κατηγορείται για πολύ σοβαρή ποινική συμπεριφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τον φερόμενο ως ρόλο του σε έκθεση σε κίνδυνο απόρρητων πληροφοριών από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας μας», είπε ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου.

«Οι πράξεις τις οποίες φέρεται να διέπραξε κινδυνεύουν να προκαλέσουν πολύ σοβαρή βλάβη στην εθνική ασφάλειά μας».

Η Αυστραλία υποστηρίζει μια κίνηση για την απελευθέρωση του Ασάνζ πριν από ενδεχόμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε τον Μάιο πως «απογοητευμένος» από τη συνεχιζόμενη κράτησή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ