Κοσμος

Το λιοντάρι του Βερολίνου έγινε αγριογούρουνο και έφερε αντιδράσεις στην αστυνομία

Για «το πιο ακριβό σαφάρι» μιλούν οι συνδικαλιστές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βερολίνο: Αντιδράσεις για την επιχείρηση εντοπισμού του λιονταριού
© EPA/STRINGER

Βερολίνο: Αντιδράσεις για την επιχείρηση εντοπισμού του λιονταριού που ήταν τελικά αγριογούρουνο

Περισσότεροι από 22 αστυνομικοί, δεκάδες κτηνίατροι και κυνηγοί, δύο ελικόπτερα με θερμικές κάμερες και ένα τεθωρακισμένο ερπυστριοφόρο όχημα της αστυνομίας συμμετείχαν επί περισσότερες από 36 ώρες στην αναζήτηση ενός υποτιθέμενου λιονταριού, το οποίο, σύμφωνα με αναφορές πολιτών, κυκλοφορούσε ελεύθερο στην περιοχή του νότιου Βερολίνου. Νωρίς το απόγευμα σήμανε λήξη συναγερμού, ενώ οι αρχές εκτιμούν πλέον ότι μάλλον επρόκειτο για αγριογούρουνο, κάτι που είναι συνηθισμένο στη συγκεκριμένη, δασώδη, περιοχή.

Το μέγεθος της επιχείρησης προκάλεσε την αντίδραση των συνδικαλιστών της αστυνομίας.

Βερολίνο: Οι αντιδράσεις για το ακριβό «σαφάρι»

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Αστυνομικών (DPolG), Χάικο Τέγκατς εξέφρασε σήμερα στην εφημερίδα «Bild» την έντονη δυσφορία του για το τσουχτερό κόστος της επιχείρησης .

«Αυτή η επιχείρηση είναι χωρίς αμφιβολία το πιο ακριβό σαφάρι που έγινε ποτέ στα δάση της Γερμανίας», είπε προσθέτοντας: «Πιθανόν 100.000 ευρώ πήγαν χαμένα - αυτό είναι σκάνδαλο. Την ευθύνη φέρει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και όχι η αστυνομία. Οι αρχές αναλαμβάνουν δράση βάσει της αξιολόγησης του υπουργείου. Η αστυνομία δεν είχε άλλη επιλογή από το να λάβει αυτά τα μέτρα, επειδή υπέθεσε ότι το ζώο αποτελεί απειλή για τον πληθυσμό».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στον δήμο Κλάινμανχνοφ, Ντανιέλ Κέιπ, έσπευσε να επισημάνει στην εφημερίδα:

«Μάρτυρες είδαν ένα αρπακτικό να δαγκώνει ένα αγριογούρουνο περίπου τα μεσάνυχτα. Λάβαμε επίσης υλικό από βίντεο. Σύμφωνα με το υλικό, επρόκειτο για μια λέαινα. Δεν υπήρχε λόγος να αμφιβάλλουμε για την αυθεντικότητά του».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Αστυνομικών (DPolG), Χάικο Τέγκατς ρίχνει την ευθύνη και στις ενέργειες του δημάρχου του Κλάινμαχνοφ, της περιοχής όπου εθεάθη για πρώτη φορά το αγριογούρουνο. «Πρώτα απ' όλα, θα έπρεπε να είχε ελέγξει αν το υλικό στο βίντεο που τραβήχτηκε από μάρτυρες και δόθηκε στη δημοσιότητα, ήταν γνήσιο. Στη συνέχεια θα έπρεπε να είχαν αναθέσει αμέσως σε εμπειρογνώμονες να προσδιορίσουν αν πρόκειται για αρπακτικό ή αγριογούρουνο! Οι συνάδελφοί μου είχαν σαφώς καλύτερα πράγματα να κάνουν χθες από το να ψάχνουν ένα αγριογούρουνο», υπογράμμισε.

«Ο τρόπος που ενήργησε η αστυνομία ήταν καλή και σωστή», αντέτεινε ο δήμαρχος του Κλάινμαχνοφ, Μίχαελ Γκρούμπερτ επισημαίνοντας ότι «το κόστος δεν αποτελεί κριτήριο για τις ενέργειές μας».

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο δήμαρχος του Κλαϊνμάχνοου Μίχαελ Γκρούμπερτ, τονίζοντας ότι το κόστος δεν θα πρέπει να αποτελεί οδηγό, όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής ανθρώπων. «Σε ένα συνταγματικό κράτος, είναι καλό η αστυνομία να παρακολουθεί ακόμη και ασαφείς ενδείξεις για την προστασία του πληθυσμού», δήλωσε ο κ. Γκρούμπερτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για το θέμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ