Κοσμος

Πέθανε ο διάσημος χάκερ Kevin Mitnick

Η φυλάκιση το 1995 και η «στροφή» στην κυβερνοασφάλεια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kevin Mitnick
© Youtube / Cybercrime Magazine

Kevin Mitnick: Νεκρός ο διάσημος Αμερικανός χάκερ - Σε ηλικία 59 ετών

Ο Kevin Mitnick ένας από τους πιο διάσημους χάκερ της Αμερικής έφαγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών. Υπήρξε ένας από τους «πιο καταζητούμενους κυβερνοεγκληματίες» του FBI. 

Ο Kevin Mitnick πέρασε πέντε χρόνια στη φυλακή για απάτη με υπολογιστές, μετά από διετή ανθρωποκυνηγητό τη δεκαετία του 1990. Μετά την απελευθέρωσή του το 2000 έγινε σύμβουλος κυβερνοασφάλειας και συγγραφέας. Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή μετά από σκληρή μάχη που έδωσε επί 14 μήνες με τον καρκίνο του παγκρέατος. 

«Μεγάλωσε στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο στην Καλιφόρνια, μοναχοπαίδι με προκλητική στάση απέναντι στην εξουσία και αγάπη για τη μαγεία», αναφέρει το BBC.  Στη δεκαετία του 1990, ο Mitnick κέρδισε τη φήμη εισβάλλοντας σε κυβερνητικούς ιστότοπους και εταιρικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου του Pacific Bell, και έκλεψε εταιρικά δεδομένα και πληροφορίες πιστωτικών καρτών. Συμμετείχε στην κλοπή χιλιάδων αριθμών πιστωτικών καρτών και αρχείων δεδομένων σε ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας προβλήματα σε εταιρικά, κυβερνητικά και πανεπιστημιακά συστήματα υπολογιστών.

Kevin Mitnick - Η σύλληψη του «πιο καταζητούμενου» χάκερ

Ο Kevin Mitnick αναφέρεται ως ο «πιο καταζητούμενος» χάκερ υπολογιστών στον κόσμο. Μετά από δύο χρόνια ανθρωποκυνηγητού που εξαπέλυσαν οι αρχές σε βάρος του, τελικά συνελήφθη το 1995 και ομολόγησε την ενοχή του για απάτη με υπολογιστές και καλώδια. Οι αρχές πίστευαν ότι είχε πρόσβαση σε εταιρικά εμπορικά μυστικά αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Στα απομνημονεύματά του το 2011, Ghost in the Wires, ο Kevin Mitnick αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τις δεξιότητές του για να κλέψει ή να εκμεταλλευτεί πληροφορίες για οικονομικό όφελος. «Όποιος αγαπά να παίζει σκάκι ξέρει ότι αρκεί να νικήσεις τον αντίπαλό σου. Δεν χρειάζεται να λεηλατήσεις το βασίλειό του ή να αρπάξεις τα περιουσιακά του στοιχεία για να αξίζει τον κόπο», έγραψε.

Η σύλληψή του το 1995 πυροδότησε το κίνημα «Ελεύθερος Κέβιν» στην κοινότητα των χάκερ, η οποία άσκησε πίεση για λογαριασμό του, μεταξύ άλλων με συγκεντρώσεις έξω από τη φυλακή όπου κρατούνταν. Μετά την αποφυλάκισή του, έγινε συγγραφέας και δημόσιος ομιλητής.

Το 2003, ίδρυσε τη Mitnick Security Consulting, η οποία συμβούλευε εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες του Fortune 500 για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το 2011, έγινε «chief hacking officer» και συνιδιοκτήτης του KnowBe4, το οποίο προσφέρει εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια του phishing.

«Ο Κέβιν θα παραμείνει πάντα "ο πιο διάσημος χάκερ στον κόσμο". Ήταν γνωστός για την ευφυΐα, το χιούμορ και την εξαιρετική του ικανότητα με την τεχνολογία», ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία την Πέμπτη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ