Κοσμος

Σεξουαλικές επιθέσεις, ρατσιστικά «αστεία» και απόπειρες βιασμών - Σκάνδαλο με εργαζομένους των McDonald's

Οι αποκαλύψεις του BBC

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
McDonald's
McDonald's © Unsplash

McDonald's: Εκατοντάδες καταγγελίες παγκοσμίως για κακοποιήσεις εργαζομένων - Οι αποκαλύψεις του BBC

Μια τοξική κουλτούρα σεξουαλικών επιθέσεων, παρενόχλησης, ρατσισμού και εκφοβισμού κατήγγειλαν περισσότεροι από 100 νυν και πρώην εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο σε καταστήματα της αλυσίδας fast-food McDonald's.

Το BBC πληροφορήθηκε ότι οι εργαζόμενοι, ορισμένοι από τους οποίους είναι μόλις 17 ετών, παρενοχλούνταν και παρενοχλούνται σχεδόν συστηματικά.

Τα McDonald's δήλωσε ότι «είχε ερευνήσει τα περιστατικά» και ζήτησε «συγγνώμη».

Πρόσθεσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι αξίζουν να εργάζονται σε έναν ασφαλή, με σεβασμό και χωρίς αποκλεισμούς χώρο εργασίας. Το BBC άρχισε να ερευνά τις συνθήκες εργασίας στα McDonald's τον Φεβρουάριο, αφού η εταιρεία υπέγραψε νομικά δεσμευτική συμφωνία με την Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC) στην οποία δεσμεύτηκε να προστατεύει το προσωπικό της από τη σεξουαλική παρενόχληση. Τότε, η McDonald's επέμεινε πως «έχουμε ήδη ένα ισχυρό σύστημα πρόληψης στον τομέα αυτό».

Κατά τη διάρκεια μιας πεντάμηνης περιόδου έρευνας, το BBC απευθύνθηκε σε εργαζόμενους της McDonald's για τις εμπειρίες τους από την εργασία τους εκεί. 31 από τις 100 καταγγελίες εργαζομένων, αφορούσαν σεξουαλική επίθεση και 78 σεξουαλική παρενόχληση.

Υπήρξαν επίσης 18 καταγγελίες για ρατσισμό, ενώ έξι άτομα έκαναν καταγγελίες για ομοφοβία.

McDonald's
McDonald's © Unsplash

McDonald's: Καταγγελίες που δημοσίευσε το BBC

  • Μια 17χρονη νυν υπάλληλος στο Τσέσαϊρ κατήγγειλε ότι ένας συνάδελφος 20 χρόνια μεγαλύτερός της την αποκάλεσε με μια ρατσιστική λέξη και της ζήτησε να της δείξει το πέος του και είπε ότι ήθελε να κάνει ένα «ασπρόμαυρο» μωρό μαζί της.
  • Μια πρώην εργαζόμενη, επίσης 17 ετών, κατήγγειλε πως ο διευθυντής σε εστιατόριο του Πλίμουθ την έπιασε από τον λαιμό και της έπιασε τον πισινό. Ένας διευθυντής βάρδιας της έστειλε επίσης σεξουαλικές εικόνες.
  • Ένας διευθυντής στο Χαμσάιρ πρότεινε σε έναν 16χρονο εργαζόμενο να προβούν σε συνουσία με αντάλλαγμα προαγωγή.
  • Ένας διευθυντής εστιατορίου κυνηγούσε 16χρονες νέες εργαζόμενες σε εστιατόριο του Τσέσαϊρ, προσπαθώντας να τις βιάσει.
  • Μια γυναίκα κατήγγειλε ότι την αποκάλεσαν με προσβλητική λέξη και δέχθηκε ρατσιστικά αστεία σε υποκατάστημα του Αμπερντίν.
  • Μια νυν εργαζόμενη στο Έσεξ είπε ότι δέχτηκε αντισημιτική επίθεση.
  • Μια νυν εργαζόμενη στο Οξφορντσάιρ, με καταγωγή από την Ινδία, κατήγγειλε ότι τα μέλη του προσωπικού μιλούσαν «αλαμπουρνέζικα» για να την κοροϊδέψουν και αποκάλεσαν έναν Πακιστανό συνάδελφο τρομοκράτη.
  • Άνδρες διευθυντές και μέλη του προσωπικού σε υποκατάστημα στην Ουαλία αστειεύονταν βάζοντας στοιχήματα για το ποιος από αυτούς θα μπορούσε να κοιμηθεί πρώτος με μια νεοπροσληφθείσα.
  • Κρούσματα με γονόρροια σε υποκατάστημα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ μελών του προσωπικού ήταν συνηθισμένες.

Πολλοί εργαζόμενοι είπαν στο BBC ότι διευθυντές των McDonald's στα καταστήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υπεύθυνοι για την παρενόχληση και τις επιθέσεις.

Μια νυν εργαζόμενη δήλωσε ότι χαρακτηρίστηκε από τους άνδρες συναδέλφους της ως «φρέσκο κρέας» όταν ξεκίνησε στο υποκατάστημά της στο Νότιγχαμ.

Άλλες εργαζόμενες κατήγγειλαν ότι εξαναγκάζονταν από τους διευθυντές να φορούν στολές που ήταν πολύ στενές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ