Κοσμος

Απειλές Πούτιν για χρήση βομβών διασποράς στην Ουκρανία

Δήλωσε ότι η Ρωσία θα τις χρησιμοποιήσει, αν χρειαστεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απειλές Πούτιν για χρήση βομβών διασποράς στην Ουκρανία
© EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «επαρκές απόθεμα» βομβών διασποράς, μετά την προμήθειά τους από την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «επαρκές απόθεμα» βομβών διασποράς και ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να τις χρησιμοποιήσει, αν τέτοιου είδους όπλα χρησιμοποιηθούν κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Βεβαίως αν χρησιμοποιηθούν εναντίον μας, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να προβούμε σε δράση αντιποίνων», δηλώνει ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, αποσπάσματα από την οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Ουκρανία έχει λάβει βόμβες διασποράς από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα πυρομαχικό που έχει απαγορευτεί σε πάνω από 100 χώρες. Το Κίεβο έχει δεσμευτεί να τις χρησιμοποιήσει μόνον σε στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δήλωσε ότι απέτρεψε ουκρανική επίθεση με drones στη Σεβαστούπολη

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε απόπειρα επίθεσης της Ουκρανίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

«Σήμερα το πρωί απετράπη απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να διεξαγάγει τρομοκρατική επίθεση με 7 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 2 μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας θαλάσσης σε στόχους στο έδαφος της χερσονήσου της Κριμαίας κοντά στην πόλη της Σεβαστούπολης», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από τη θάλασσα, πέντε αναχαιτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιφανείας νερού καταστράφηκαν μακριά από την ακτή.

Νωρίτερα σήμερα, ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Σεβαστούπολης είχε ανακοινώσει ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα και ο ρωσικός στόλος στην Μαύρη Θάλασσα αναχαίτισαν το πρωί ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) πάνω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

«Κανένας στόχος, ούτε στην πόλη ούτε στην θαλάσσια περιοχή υπέστη ζημιές», διευκρινίζει σε ανάρτησή του στο Telegram ο Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ.

Προς το παρόν το Κίεβο δεν έχει προβεί σε σχολιασμό σχετικά με την ρωσική ανακοίνωση για επίθεση στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

Η Ουκρανία δεν αναλαμβάνει σχεδόν ποτέ δημοσίως την ευθύνη για επιθέσεις εντός της Ρωσίας ή σε υπό ρωσικό έλεγχο εδάφη στην Ουκρανία, αλλά τους τελευταίους μήνες δηλώνει ότι η καταστροφή στρατιωτικών υποδομών της Ρωσίας βοηθά την αντεπίθεση του Κιέβου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ