Κοσμος

«Καμίνι» ο πλανήτης: Θερμοκρασίες ρεκόρ σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα ο υδράργυρος «χτυπάει» κόκκινο

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκύλος ξεδιψάει από τον καύσωνα στην Ιταλία
© EPA

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που υποφέρει από τον καύσωνα, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης

Ο πλανήτης ταλανίζεται από κύματα καύσωνα, μάλιστα το διήμερο αναμένονται θερμοκρασίες ρεκόρ από την Ευρώπη ως την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η κλιματική κρίση είναι εδώ με εξαιρετικά ισχυρό αποτύπωμα.

Σημειώνεται ότι και στην Ελλάδα επικράτησαν συνθήκες καύσωνα σήμερα, Σάββατο. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

33 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 7 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου, ενώ στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες ξεπέρασαν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

«Καμίνι» ο πλανήτης: Θερμοκρασίες ρεκόρ σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ιταλία

Θερμοκρασίες ρεκόρ αναμένονται τις προσεχείς μέρες στην Ιταλία, όπου ενδέχεται να καταρριφθούν ιστορικά ρεκόρ.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε κόκκινο συναγερμό που ισχύει όλο το Σαββατοκύριακο για πολλές πόλεις της κεντρικής Ιταλίας, από τη Ρώμη ως την Μπολόνια και την Φλωρεντία ως την Πεσκάρα, όπου το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει τους 36/37 βαθμούς Κελσίου ήδη την Κυριακή (39 βαθμοί Κελσίου αισθητή θερμοκρασία), πριν από την κορύφωση της ζέστης που αναμένεται στην αρχή της εβδομάδας.

Στη Ρώμη η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει έως και 40 βαθμούς Κελσίου την Δευτέρα, στη συνέχεια τους 42 ή 43 την Τρίτη, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5 βαθμών που είχε καταγραφεί στην ιταλική πρωτεύουσα τον Αύγουστο του 2007.

«Καμίνι» ο πλανήτης: Θερμοκρασίες ρεκόρ σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Στην Σαρδηνία επίσης ενδέχεται να καταρριφθεί το ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου της 11ης Αυγούστου του 2021, που ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.

Από τον καύσωνα δεν προβλέπεται να γλιτώσει ούτε ο ιταλικός Bορράς, καθώς αναμένεται ότι το Μιλάνο θα έχει 38 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη.

Οι υγειονομικές και ιατρικές δομές έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα για να φροντίσουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους που υποφέρουν κυρίως από αφυδάτωση και να παρέμβουν σε οίκους ευγηρίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero, δύο ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές 48 και 51 ετών πέθαναν το βράδυ της Παρασκευής, αφού αισθάνθηκαν αδιαθεσία, πιθανότατα λόγω της ζέστης, κατά τη διάρκεια αγώνων στην περιοχή της Νάπολης.

Η ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία εκφράζει τον φόβο ότι αυτό το κύμα ζέστης θα είναι το θερμότερο όχι μόνο του φετινού καλοκαιριού αλλά «και ένα από τα πιο έντονα όλα των εποχών».

Το 2022 η ζέστη στην Ευρώπη προκάλεσε τον θάνατο 60.000 ανθρώπων, εκ των οποίων 18.000 στην Ιταλία, που ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην Nature Medicine.

Κύπρος: Έφτασε τους 44 βαθμούς η θερμοκρασία

Προειδοποίηση για εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας για σήμερα από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 17:00 το απόγευμα εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου, σημειώνοντας ότι σήμερα το θερμόμετρο θα κυμανθεί στους 44 βαθμούς Κελσίου, επιπέδου επικινδυνότητας πορτοκαλί.

«Καμίνι» ο πλανήτης: Θερμοκρασίες ρεκόρ σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Οπως αναφέρει στην πρόγνωσή της,

«Χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν θαλάσσιοι, αρχικά ασθενείς 3 και αργότερα μέχρι μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 44 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 38 στα νοτιοανατολικά και ανατολικά παράλια, γύρω στους 35 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 33 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν, αρχικά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και αργότερα κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς 3 και παροδικά μέχρι μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νοτιοανατολικά και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 25 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 22 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη, ο καιρός θα είναι αίθριος, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά πτώση, για να παραμείνει πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές».

Ισπανία: Δασική πυρκαγιά στο νησί της Λα Πάλμα

Περισσότερα από 20.000 στρέμματα κάηκαν σήμερα μέσα σε λίγες ώρες στη Λα Πάλμα της Ισπανίας, όπου χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους 2.500 κάτοικοι, σύμφωνα με τις αρχές των Καναρίων Νήσων.

Η φωτιά ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Ελ Πινάρ ντε Πουνταγκόρντα, μια δασική περιοχή στα βόρεια του νησιού.

Τουλάχιστον 11 σπίτια καταστράφηκαν καθώς η φωτιά εξελισσόταν, δήλωσε σήμερα ο Φερνάντο Κλαβίχο, πρόεδρος των Καναρίων Νήσων.

Τέσσερα ελικόπτερα και τέσσερις πυροσβεστικές μονάδες στο έδαφος έδωσαν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στο νησί.

Tην ίδια ώρα, νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης, μετά το μικρό «διάλειμμα» του Σαββατοκύριακου. Την περασμένη εβδομάδα η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40°C στην Ανδαλουσία και τα Κανάρια Νησιά. «Αυτό το νέο κύμα θα είναι σύντομο αλλά σφοδρό: θα ξεπεράσουμε τους 42 βαθμούς», ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet στο Twitter.

Στην απέναντι όχθη, στο Μαρόκο, το νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα μέχρι την Τρίτη, με θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται από τους 37 μέχρι τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Γαλλία και Γερμανία

Στη Γερμανία, σύμφωνα με τη σημερινή πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας, ο υδράργυρος μπορεί να ανέβει μέχρι και τους 38 βαθμούς, με τη Βαυαρία να πλήττεται περισσότερο: 37,9 βαθμοί στο Μέχρεντορφ-Κλάινζεμπαχ, 37,2 στο Κίτσιγκεν. Στο Βερολίνο το θερμόμετρο έδειχνε 35 βαθμούς και στο Μόναχο 34.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνό δέχτηκε τα πυρά της παλαιοκλιματολόγου Βαλερί Μασόν-Ντελμότ, επειδή διαβεβαίωσε ότι η θερμοκρασία «είναι φυσιολογική για καλοκαίρι». Ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Γαλλίας, όπου πολλές περιφέρειες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τον καύσωνα από την περασμένη Τρίτη.

«Βράζουν» οι ΗΠΑ

85 εκατομμύρια Αμερικανοί βιώνουν επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες λόγω του καύσωνα που απλώνεται από την Καλιφόρνια μέχρι το Τέξας, φτάνοντας ακόμη και σε περιοχές της Φλόριντα, με την ακραία ζέστη να φτάνει στο αποκορύφωμά της αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) αναμένει μάλιστα ότι θα σπάσουν «πολλά ρεκόρ».

«Σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από ό,τι οι τυφώνες και οι πλημμύρες μαζί. Η υπερβολική ζέστη σκοτώνει περισσότερους από τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους από το υπερβολικό κρύο», λέει η Διευθύντρια Υπηρεσίας Ενημέρωσης για την κλιματική αλλαγή, Σούζαν Τζόι Χασολ.

Στο Φοίνιξ της Αριζόνας το θερμόμετρο έδειχνε σήμερα 47 βαθμούς – είναι η 16η συνεχόμενη ημέρα που η θερμοκρασία παραμένει σταθερά πάνω από τους 43°C στην πόλη αυτήν.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το ρεκόρ θερμοκρασίας μπορεί να καταρριφθεί αυτήν την Κυριακή και στο Λας Βέγκας στη Νεβάδα.

Στην Καλιφόρνια, στη διαβόητη «Κοιλάδα του Θανάτου», ένα από τα πιο καυτά μέρη του κόσμου, ο υδράργυρος μπορεί να ανέβει μέχρι και τους 54 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Καλιφόρνια, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη από την Παρασκευή για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών που ανάγκασαν τις αρχές να εκκενώσουν ορισμένες κοινότητες.

Τον Ιούνιο, ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά, όπου περισσότερες από 500 πυρκαγιές μαίνονται εκτός ελέγχου, αύξησε δραματικά την ατμοσφαιρική ρύπανση στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Αφόρητη η κατάσταση στην Ασία

Στην Ασία, πολλές επαρχίες της νότιας και της νοτιοανατολικής Κίνας θα βιώσουν υψηλές θερμοκρασίες αυτό το Σαββατοκύριακο (μεταξύ 35-40 βαθμών) σύμφωνα με το Κεντρικό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο. Σε ορισμένες πόλεις της βορειοδυτικής Κίνας μπορεί να καταγραφούν ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Καμίνι» ο πλανήτης: Θερμοκρασίες ρεκόρ σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού αύριο και την Δευτέρα οι ανατολικές επαρχίες θα «ψήνονται» στους 39 βαθμούς Κελσίου.

Πυρκαγιές ξέσπασαν στα δάση του Ατζλούν, στην Ιορδανία, η οποία πλήττεται από καύσωνα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς.

Ουγγαρία: Παρέλασαν για το Pride παρά τον καύσωνα

Χιλιάδες Ούγγροι αψήφησαν την αφόρητη ζέστη και συμμετείχαν στην ετήσια Παρέλαση Υπερηφάνειας σήμερα στη Βουδαπέστη, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν απέναντι στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

«Καμίνι» ο πλανήτης: Θερμοκρασίες ρεκόρ σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Η ουγγρική κυβέρνηση προωθεί μια συντηρητική-χριστιανική ατζέντα και το 2021 απαγόρευσε τη δημόσια «επίδειξη και διαφήμιση της ομοφυλοφιλίας» σε άτομα κάτω των 18 ετών, ένα γεγονός που επικρίθηκε δριμύτατα από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βασικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να διατηρήσουμε ενωμένη την κοινότητα και να παρέχουμε έναν χώρο όπου όλοι θα μπορούν να ζουν όπως είναι και να βρίσκονται ανάμεσα σε ανθρώπους που τους υποστηρίζουν, ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση την οποία βιώνουμε όλοι», είπε ένας εκπρόσωπος της Παρέλασης Υπερηφάνειας, ο Μάτε Χιντβέγκι. «Μετά την ψήφιση του νόμου, ο αριθμός των συμμετεχόντων στην Παρέλαση Υπερηφάνειας σχεδόν διπλασιάστηκε», επισήμανε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ