Κοσμος

Δανία: Δράστης μακελειού σε εμπορικό κέντρο καταδικάστηκε σε επ' αόριστον ψυχιατρική θεραπεία

Άνοιξε πυρ αφήνοντας νεκρούς και τραυματίες - Επικαλέστηκε ψυχική ασθένεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δανία: Σε επ’ αόριστον ψυχιατρική θεραπεία σε ασφαλή χώρο καταδικάστηκε ο δράστης μακελειού σε εμπορικό κέντρο στην Κοπεγχάγη τον Ιούλιο του 2022.
Ο δράστης του περσινού μακελειού στην Κοπεγχάγη καταδικάστηκε σε ψυχιατρική θεραπεία © EPA/Olafur Steinar Gestsson

Δανία: Σε επ’ αόριστον ψυχιατρική θεραπεία σε ασφαλή χώρο καταδικάστηκε ο δράστης μακελειού σε εμπορικό κέντρο στην Κοπεγχάγη τον Ιούλιο του 2022.

Δικαστήριο στη Δανία καταδίκασε έναν 23χρονο άνδρα σε επ’ αόριστον ψυχιατρική θεραπεία σε ασφαλή χώρο, για τη δολοφονία τριών ατόμων σε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς πέρυσι σε εμπορικό κέντρο στην Κοπεγχάγη, μετέδωσε το δανέζικο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Ο δράστης σκότωσε δύο 17χρονους και έναν άνδρα ηλικίας 46 ετών, πέρυσι στις 3 Ιουλίου, όταν άνοιξε πυρ στο εμπορικό κατάστημα Field στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε, αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν ψυχικά άρρωστος την ώρα του εγκλήματος.

Άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τέσσερις μεταξύ αυτών σοβαρά, και 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το σημείο.

Το χρονικό των πυροβολισμών σε εμπορικό κέντρο στην Κοπεγχάγη τον Ιούλιο του 2022

Οι πυροβολισμοί άρχισαν γύρω στις 17:30 το απόγευμα της Κυριακής 3 Ιουλίου 2022, προκαλώντας πανικόβλητη φυγή επισκεπτών. Στην περιοχή βρισκόταν πολύς κόσμος, κυρίως νέοι και νέες που σκόπευαν να πάνε αργότερα σε συναυλία του Βρετανού αστέρα της ποπ Χάρι Στάιλς, η οποία ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε ΜΜΕ της Δανίας, ο ύποπτος προσπάθησε να παγιδεύσει θύματα, λέγοντας για παράδειγμα ότι το όπλο του ήταν ψεύτικο, ώστε να τους πείσει να πλησιάσουν.

«Ήταν αρκετά ψυχοπαθής για να πάει να κυνηγήσει ανθρώπους, αλλά δεν έτρεχε», τόνισε αυτόπτης μάρτυρας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR.Όταν άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες εκπυρσοκροτήσεις, κάπου εκατό άνθρωποι βρήκαν τρέχοντας από το εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με πλάνα από διάφορες κάμερες. Άλλοι απλά κρύφτηκαν στο εσωτερικό του κτιριακού συγκροτήματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ