Κοσμος

«Καλά στην υγεία του» ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς

Παραμένει φυλακισμένος στη Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πιέσεις από τις ΗΠΑ για να απελευθερωθεί ο δημοσιογράφος Wall Street Journal
© Instagram

Wall Street Journal: «Καλά στην υγεία του» ο δημοσιογράφος, Έβαν Γκέρσκοβιτς - Παραμένει φυλακισμένος στη Ρωσία

Η Aμερικανίδα πρεσβεύτρια στη Ρωσία εξασφάλισε άδεια χθες Δευτέρα να επισκεφθεί στη φυλακή τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, που συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου, και διαπίστωσε πως είναι «καλά στην υγεία του».

Η Λιν Τρέισι επισκέφθηκε τη μοσχοβίτικη φυλακή Λεφόρταβα, εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επρόκειτο για μόλις τη δεύτερη συνάντηση μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου ενώ έκανε ρεπορτάζ στην Εκατερίνεμπουργκ (Ουράλια) την 29η Μαρτίου.

Οι ρωσικές αρχές έχουν αρνηθεί επανειλημμένα να δώσουν άδειες για προξενικές επισκέψεις στον κ. Γκέρσκοβιτς, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία πως επιδιδόταν σε «κατασκοπεία», την οποία απορρίπτει.

«Η πρεσβεύτρια Τρέισι ενημέρωσε ότι ο κ. Γκέρσκοβιτς είναι καλά στην υγεία του και παραμένει δυνατός, παρά τις περιστάσεις», ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος έχει εργαστεί για διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου, είναι ο πρώτος ξένος δημοσιογράφος που συλλαμβάνεται και κατηγορείται για κατασκοπεία στη Ρωσία μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Η σύλληψή του εγγράφεται στη μεγάλη όξυνση των διπλωματικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του οποίου η Ουάσιγκτον παρέχει αθρόα οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο έναντι της Μόσχας.

Τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και η εφημερίδα για την οποία εργάζεται ο κ. Γκέρσκοβιτς απορρίπτουν κατηγορηματικά το κατηγορητήριο περί «κατασκοπείας» που καταρτίστηκε από τις ρωσικές αρχές. Προσάπτουν στη Ρωσία πως τον συνέλαβε εξαιτίας της δημοσιογραφικής δουλειάς του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως θα συνεχίσει να απαιτεί την αποφυλάκιση του Έβαν Γκέρσκοβιτς και, στο μεσοδιάστημα, τακτικές προξενικές επισκέψεις.

Η Ρωσία διευκρίνισε πως αποφάσισε να περιστείλει την πρόσβαση σε αντίποινα για την αμερικανική άρνηση να χορηγηθούν βίζες σε ορισμένους ρώσους δημοσιογράφους τον Απρίλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη πρόσβασης στον ανταποκριτή της WSJ και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον ασκεί πίεση «πρακτικά καθημερινά» για να αποκατασταθεί.

«Παράλληλα, συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους να τον ξαναφέρουμε σπίτι», όπως και τον Πολ Γουίλαν, πρώην υπαξιωματικό του σώματος Πεζοναυτών, φυλακισμένο στη Ρωσία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν.

Η πρεσβεύτρια Τρέισι δεν έχει μπορέσει να δει τον κ. Γουίλαν από τον Μάιο.

Δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε το αίτημα του Έβαν Γκέρσκοβιτς να αποφυλακιστεί την 22η Ιουνίου. Η κυρία Τρέισι, παρούσα στην ακροαματική διαδικασία, δήλωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «εξαιρετικά απογοητευμένη» για την απόφαση.

Αν και οι επαφές υψηλού επιπέδου με τη Μόσχα μειώθηκαν θεαματικά από την Ουάσιγκτον αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022, γίνονται εξαιρέσεις, ιδίως για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Τον Δεκέμβριο, η Μπρίτνι Γκράινερ, διάσημη αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια, που συνελήφθη στη Ρωσία και καταδικάστηκε για διακίνηση κάνναβης, απελευθερώθηκε με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση του Βίκτορ Μπουτ, ρώσου εμπόρου όπλων εγκάθειρκτου στις ΗΠΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ