Κοσμος

Οκτώ Παλαιστίνοι νεκροί και πολλοί τραυματίες σε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του Ισραήλ

Ευρείας κλίμακας στρατιωτική δράση στη Δυτική Όχθη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οκτώ Παλαιστίνοι νεκροί και πολλοί τραυματίες σε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του Ισραήλ
© ATEF SAFADI/ EPA

Ισραήλ: Οκτώ Παλαιστίνιοι νεκροί  και πολλοί τραυματίες στη διάρκεια ευρείας «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης

Τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και σε περίπου 50 υπολογίζονται οι τραυματίες, μετά την ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην πόλη Τζενίν από τις ισραηλινές δυνάμεις, η οποία χαρακτηρίζεται από στρατιωτικές πηγές ως «η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών».

Έως και 2.000 στρατιώτες, με ελικόπτερα Apachi, drones και τεθωρακισμένες μπουλντόζες αναζητούν τρομοκράτες στους δρόμους. Παλαιστινιακές πηγές καταγγέλλουν ασύμμετρη βία.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι 20 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Οκτώ Παλαιστίνοι νεκροί και πολλοί τραυματίες σε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του Ισραήλ
© ATEF SAFADI/ EPA

«Η επιχείρηση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της Δυτικής Όχθης» ανέφερε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Το Ισραήλ «βάζει τέλος» στο ασφαλές καταφύγιο του τρόμου που είχε γίνει η πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη, δήλωσε από πλευράς του ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Many dead and injured during large-scale Israeli raid on Jenin

«Καταστροφή υποδομών τρομοκρατών»

«Οι δυνάμεις μας μπήκαν στην Τζενίν για να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες - εξολοθρεύουν τρομοκράτες, συλλαμβάνουν καταζητούμενα άτομα, καταστρέφουν κέντρα διοίκησης και κατάσχουν σημαντική ποσότητα όπλων. Κάνουν επίσης κάτι άλλο - καταστρέφουν εργαστήρια σε σχεδόν βιομηχανική κλίμακα», συνέχισε ο Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν ένα κτίριο που χρησίμευε ως κέντρο διοίκησης για Παλαιστίνιους μαχητές με χρήση drone και επιδρομές ακριβείας.

Περιέγραψε την επιχείρηση ως μια εκτεταμένη αντιτρομοκρατική προσπάθεια με στόχο την καταστροφή των υποδομών και την παρεμπόδιση των μαχητών από τη χρήση του προσφυγικού καταυλισμού ως βάσης.

Καθώς προχωρούσε η επιχείρηση, ισραηλινές τεθωρακισμένες μπουλντόζες όργωσαν δρόμους στο στρατόπεδο για να σκάψουν κρυφούς αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, κόβοντας νερό και ηλεκτρισμό, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της Τζενίν, ενώ κάτοικοι περιέγραψαν στρατιώτες που έσπασαν τους τοίχους για να περάσουν από σπίτι σε σπίτι.

Εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. Από την πλευρά του το Ισραήλ δηλώνει ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει «όσο χρειαστεί».

Israeli attacks kill at least eight in Jenin

Η Χαμάς απειλεί με επέμβαση

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ δήλωσε ότι «ο ηρωικός καταυλισμός της Τζενίν αμύνεται στην κατοχή και στις εισβολές της».

Από την πλευρά της, η Χαμάς προειδοποίησε ότι είναι «έτοιμη να επέμβει». Eάν το Ισραήλ «το πάει πολύ μακριά» και «επιμείνει στην επιθετικότητά του» στη Τζενίν, θα επέμβουμε δήλωσε εκπρόσωπος της μαχητικής οργάνωσης στη Γάζα. Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς κάλεσε τους νέους στη Δυτική Όχθη να συμμετάσχουν στις μάχες.

Τα γεγονότα παρακολουθούν οι ΗΠΑ

«Είδαμε τις αναφορές και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Υποστηρίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό του από τη Χαμάς, τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις» αναφέρθηκε σχετικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ