Κοσμος

Συνεχίζουν τα «παιχνίδια» με το πετρέλαιο Σαουδική Αραβία και Ρωσία

Άνοδος των τιμών μετά τις ανακοινώσεις για μείωση παραγωγής και εξαγωγών αντίστοιχα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πετρέλαιο
© Unsplash

Πετρέλαιο: Συνεχίζουν τα «παιχνίδια» με την παραγωγή του καθώς η Σαουδική Αραβία παρατείνει τη μείωση παραγωγής και η Ρωσία περιορίζει τις εξαγωγές τον Αύγουστο

Παρατείνει κατά ένα μήνα την εθελοντική μείωση παραγωγής πετρελαίου η Σαουδική Αραβία, την ίδια ώρα που η Ρωσία - σύμμαχος της ΣΑ στον ΟΠΕΚ+ - ανακοίνωσε επίσης νέους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει και τον Αύγουστο τη μείωση παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, η οποία ξεκίνησε αυτόν τον μήνα, σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους περιορισμούς που συμφωνήθηκαν με τον ΟΠΕΚ+. Μάλιστα, σύμφωνα με δήλωσε 

Η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει τη μονομερή μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά ένα μήνα, διατηρώντας τον περιορισμό της προσφοράς εν μέσω συνεχιζόμενων φόβων για την παγκόσμια οικονομία. Η σύμμαχός της στον ΟΠΕΚ+ Ρωσία ανακοίνωσε επίσης νέους περιορισμούς στις εξαγωγές που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας, η παραγωγή πετρελαίου του βασιλείου θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω.

Η χώρα θα παράγει περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, προτιμώντας να πουλούν λίγα βαρέλια και ακριβά παρά πολλά βαρέλια και φτηνότερα. Η πολιτική αυτή, πάντως, δεν έχει αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Άνοδος στις τιμές πετρελαίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο ανέκαμψαν μετά την ανακοίνωση, με το αργό τύπου Brent να σημειώνει άνοδο 0,9% στα 76,12 δολάρια το βαρέλι στις 11:27 π.μ. στο Λονδίνο.

Τα futures του πετρελαίου μπρεντ σημείωσαν άνοδο 89 σεντς στα 76,30 δολάρια το βαρέλι στις 12:50 ώρα Ελλάδας, αφού ενισχύθηκαν κατά 0,8% την Παρασκευή. Το αμερικανικό αργό ήταν ενισχυμένο κατά 85 σεντς στα 71,49 δολάρια το βαρέλι αφού έκλεισε με άνοδο 1,1% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου τον Αύγουστο

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχουν στόχο να διασφαλιστεί ότι η αγορά πετρελαίου παραμένει ισορροπημένη, η Ρωσία θα μειώσει εθελοντικά την προσφορά πετρελαίου της τον μήνα Αύγουστο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, μειώνοντας τις εξαγωγές της κατά την ποσότητα αυτή προς τις διεθνείς αγορές», ανέφερε ο Νόβακ σε ανακοίνωση.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία.

Ο Ιγκόρ Σεχίν, επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού ομίλου Rosneft, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία υστερεί έναντι άλλων χωρών της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ καθώς εξάγεται μικρότερο ποσοστό από την παραγωγή πετρελαίου της. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες χώρες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ εξάγουν έως και το 90% της παραγωγής τους, ενώ η Ρωσία διαθέτει στην παγκόσμια αγορά μόνο το ήμισυ της παραγωγής της.

Οι τιμές του αργού από τα Ουράλια διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο κατά μέσο όρο στα 55,28 δολάρια το βαρέλι, συγκριτικά με 87,25 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και χαμηλότερα από το πλαφόν που επέβαλε στις τιμές η Δύση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters, AFP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ