Κοσμος

Ρωσικά εγκλήματα πολέμου: Η συγγραφέας Victoria Amelina στην Εντατική

Ο πύραυλος Iskander που σκόρπισε τον θάνατο σε μία πιτσαρία (!) στόχευε πολίτες και ξένους ακτιβιστές, δημοσιογράφους και συγγραφείς

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσικά εγκλήματα πολέμου: Η συγγραφέας Victoria Amelina στην Εντατική
© Daniel Mordzinski/Hay Festival

Πόλεμος στην Ουκρανία: Να δοθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία των εγκληματιών πολέμου

Στις 27 Ιουνίου 2023, η Ρωσία διέπραξε άλλο ένα έγκλημα πολέμου, εξαπολύοντας έναν υψηλής ακριβείας πύραυλο Iskander με εξαιρετικά εκρηκτική γόμωση στο εστιατόριο Ria Lounge στο Kramatorsk, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι κατέληξαν επιτόπου κομματιασμένοι, ενώ άλλοι 60 τραυματίστηκαν, πολλοί από αυτούς βαρύτατα. Τρεις από τους νεκρούς ήταν παιδιά, ανάμεσά τους τα δίδυμα δεκατετράχρονα κορίτσια Γιούλια και Άννα Ακσεντσέντκο, που κηδεύτηκαν χθες σε μία από τις πιο σπαρακτικές κηδείες του πολέμου.

Μεταξύ αυτών που τραυματίστηκαν σοβαρά από το ρωσικό τρομοκρατικό χτύπημα ήταν και η Victoria Amelina, η πολυβραβευμένη, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, παγκοσμίως γνωστή Ουκρανή συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέλος τού PEN Ukraine και της ομάδας εξιχνίασης και ανάδειξης εγκλημάτων πολέμου Truth Hounds, που από σχεδόν από την αρχή της ρωσικής εισβολής αφιέρωσε όλο της τον χρόνο είτε τεκμηριώνοντας εγκλήματα πολέμου με τη συνεχή παρουσία της στο πεδίο, είτε δουλεύοντας με παιδιά σε εδάφη της πρώτης γραμμής, είτε σαν συνοδός ξένων αποστολών, είτε προσπαθώντας να αναβιώσει το λογοτεχνικό φεστιβάλ που η ίδια είχε ιδρύσει στη μικρή πόλη Νέα Υόρκη της Ανατολικής Ουκρανίας (πλέον βρίσκεται σε σημείο της πρώτης γραμμής του μετώπου, και σπαράσσεται από μάχες). Τόσο το PEN Ukraine όσο και το Truth Hounds έχουν ταξιδέψει με τη Victoria πολλές φορές σε εμπόλεμες περιοχές. Η Victoria Amelina, μαζί με μέλη από το Truth Hounds, ήταν αυτή που, μόλις το Ίζιουμ απελευθερώθηκε, πήγε στο σπίτι της οικογένειας του Volodymyr Vakulenko, του Ουκρανού συγγραφέα παιδικών βιβλίων που κρατήθηκε παράνομα και δολοφονήθηκε από τους Ρώσους, και ανακάλυψε το ημερολόγιό του. Το συγκλονιστικό κείμενο έχει σήμερα δημοσιευτεί, και είναι ένα ακόμη ντοκουμέντο για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Πλέον, η Βικτόρια είναι και η ίδια θύμα εγκλήματος πολέμου. Βρίσκεται σε καταστολή με τραύματα στο κεφάλι, και οι γιατροί δίνουν μάχη για τη ζωή της.

Victoria Amelina
Το καρφιτσωμένο τουίτ της Victoria Amelina στο Twitter της. Γράφει η ίδια: «It's me in this picture. I'm a Ukrainian writer. I have portraits of great Ukrainian poets on my bag. I look like I should be taking pictures of books, art, and my little son. But I document Russia's war crimes and listen to the sound of shelling, not poems. Why? #StopRussiaNow».

Οι Ρώσοι γνώριζαν ότι το Ria Lounge ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης στο Κράματορσκ, και ότι το χτύπημά τους θα είχε πολλά θύματα. Δεν ήταν ένα τυφλό χτύπημα. Στόχευσαν την πιτσαρία την ώρα που ήταν γεμάτη, ακριβώς για να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι. Το έχουν κάνει πολλές φορές ήδη:

  • Στη Χερσώνα, στις 24 Δεκεμβρίου 2022, όταν στόχευσαν μια αγορά γεμάτη κόσμο που είχε βγει για τα ψώνια του, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 60.
  • Πάλι στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κράματορσκ, στις 8 Απριλίου 2022, όταν έστειλαν έναν πύραυλο πάνω στο πλήθος των ανθρώπων που περίμεναν το τρένο για να εγκαταλείψουν την πόλη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 61 και τραυματίζοντας περισσότερους από 100.
  • Το έκαναν ξανά πριν από ένα χρόνο, στο εμπορικό κέντρο στο Κρέμεντσουκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα.
  • Το έκαναν ξανά στις 9 Μαρτίου 2022, όταν έριξαν τεράστιες βόμβες σε δύο πενταώροφα κτίρια στο Ίζιουμ, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.
  • Ενώ βέβαια ανατίναξαν το φράγμα Nova Kakhovka στις 6 Ιουνίου 2023, προκαλώντας τον θάνατο πολλών ανθρώπων από πνιγμό — και χιλιάδων ζώων. Οι καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες αυτής της πράξης θα παραμείνουν στην περιοχή για πολλές δεκαετίες.

Ο κατάλογος αυτών των τρομοκρατικών εγκλημάτων, που συνιστούν άλλωστε τον τρόπο με τον οποίο παραδοσιακά πολεμούν οι Ρώσοι, δεν έχει τέλος.

Αμέσως μετά την επίθεση, Ρώσοι προπαγανδιστές άρχισαν να διαδίδουν fake news, κατά την προσφιλή τους συνήθεια. Κυρίως, διέδιδαν ότι το χτύπημα σκότωσε ξένους μισθοφόρους. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρχε ούτε ένας στρατιωτικός στο εστιατόριο. Υπήρχαν μόνο 40 πολίτες, που δειπνούσαν σε μικρές παρέες στα τραπέζια του μαγαζιού. Οι δε «μισθοφόροι» ήταν στην πραγματικότητα εθελοντές, συγγραφείς και δημοσιογράφοι, κυρίως ξένοι. Μεταξύ αυτών, ο Κολομβιανός συγγραφέας Hector Abad Faciolince, και ο πρώην Ύπατος Αρμοστής για την Ειρήνη, Sergio Jaramillo, που έφτιαξαν, μαζί με άλλους συγγραφείς, την εκστρατεία #AguantaUcrania για να εκφράσουν την υποστήριξη της Λατινικής Αμερικής στον ουκρανικό λαό. Έτρωγαν μαζί με τη Victoria Amelina, και ευτυχώς τραυματίστηκαν μόνο ελαφρά. Η δημοσιογράφος Catalina Gomez, που καλύπτει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από την αρχή της για το France 24, ήταν επίσης εκεί, και ήταν αυτή που κρατούσε το χέρι της Βικτόριας όταν ήρθε το ασθενοφόρο να την πάρει και να την πάει στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το PEN Ukraine, η επίθεση στο εστιατόριο Ria Lounge μπορεί να χαρακτηριστεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα —ανάμεσα σε άλλα— με το άρθρο 8 παράγραφος 2 (b)(ii) του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

* * *

Πρέπει πάση δυνάμει να σταματήσουμε τους Ρώσους εγκληματίες πολέμου και το τρομοκρατικό τους έργο. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ατιμωρησία της Ρωσίας. Τα θύματα περιμένουν δικαιοσύνη, και οι φυλακές εγκληματίες. Όλα αυτά, είμαστε αναγκασμένοι να θυμίσουμε, δεν αφορούν «μόνο» την Ουκρανία — αφορούν τις αξίες της πολιτισμένης ανθρωπότητας, και το μέλλον μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ