Κοσμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε το εμβληματικό μέτρο του Τζο Μπάιντεν για το φοιτητικό χρέος

Πλήγμα για εκατομμύρια αμερικανούς δανειολήπτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το εμβληματικό μέτρο του προέδρου Μπάιντεν για διαγραφή μέρους του φοιτητικού χρέους - Επικράτησε η συντηρητική πλειοψηφία.
Η διαγραφή μέρους του κολοσσιαίου φοιτητικού χρέους ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ © EPA/Shawn Thew

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το εμβληματικό μέτρο του προέδρου Μπάιντεν για διαγραφή μέρους του φοιτητικού χρέους - Επικράτησε η συντηρητική πλειοψηφία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε σήμερα ένα εμβληματικό μέτρο του προέδρου Τζο Μπάιντεν που είχε στόχο τη διαγραφή μέρους του κολοσσιαίου φοιτητικού χρέους.

H απόφαση αποτελεί πλήγμα για περισσότερους από 40 εκατομμύρια δανειολήπτες στις ΗΠΑ, ενώ έρχεται να προσθέσει νέα ένταση στις σχέσεις του Λευκού Οίκου με το Ανώτατο Δικαστήριο, λίγο μετά την απόφαση κατάργησης των φυλετικών ποσοστώσεων στα πανεπιστήμια.

Η απόφαση καταρρίπτει ένα σημαντικό δόγμα του προγράμματος της κυβέρνησης Μπάιντεν, με τις εκλογές του 2024 να πλησιάζουν σύντομα.

Στα τέλη Αυγούστου του 2022, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε τη διαγραφή ποσού 10.000 δολαρίων για τους οφειλέτες που κερδίζουν λιγότερα από 125.000 δολάρια ετησίως και ποσού 20.000 για τους δικαιούχους των υποτροφιών Pell, που χορηγούνται σε φοιτητές προερχόμενους από οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε, με πλειοψηφία έξι στους εννέα δικαστές, ότι η κυβέρνηση υπερέβη τις εξουσίες της υιοθετώντας αυτό το πρόγραμμα χωρίς να έχει λάβει ρητή εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζει νέες ενέργειες για τα φοιτητικά δάνεια

Αντιδρώντας ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σθεναρά αντίθετος στην απόφαση, ανέφερε πηγή του Λευκού Οίκου.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος «θα καταστήσει σαφές ότι η μάχη δεν τελείωσε», είπε η πηγή.

Υπό το φως της απόφασης, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμενόταν να ανακοινώσει νέες ενέργειες για τα φοιτητικά δάνεια, ανέφεραν το CNN και το Reuters, επικαλούμενα πηγές του Λευκού Οίκου.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ