Κοσμος

Η Γαλλία «φλέγεται»: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των ταραχών

Ανάπτυξη τεθωρακισμένων στους δρόμους και απαγόρευση κυκλοφορίας ΜΜΜ το βράδυ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Γαλλία «φλέγεται»: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των ταραχών
© YOAN VALAT / EPA

Γαλλία: Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ταραχών που κλιμακώνονται μετά τον θάνατο 17χρονου Ναέλ από σφαίρα αστυνομικού στην διάρκεια τροχονομικού ελέγχου

Μετά από τρεις ημέρες βίαιων επεισοδίων για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή, 30 Ιουνίου, την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων. Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ζήτησε τη διακοπή των δρομολογίων λεωφορείων και τραμ σε όλη τη χώρα από τις 21:00 (19:00 ώρα Ελλάδας).

Σε μήνυμά του προς τους όλους τους ένστολους ο Ζεράλ Νταρμανέν εξήρε το «θάρρος», την «ψυχραιμία» και τον «επαγγελματισμό» τους τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες σημαδεύτηκαν από «ταραχές σπάνιας βίας, με στόχους τα σύμβολα της Δημοκρατίας». «Οι οδηγίες μου είναι σαφείς: απόλυτη προτεραιότητα έχει η αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και η προστασία των ανθρώπων και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας», διαμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών σε επιστολή που αναρτήθηκε στο Twitter.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Η Γαλλία «φλέγεται»: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των ταραχών
© YVES HERMAN / POOL / EPA

Νωρίτερα, ο Ζεράλ Νταρμανέν, καθώς και ο υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, συναντήθηκαν με εκπροσώπους των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης (17.30 ώρα Ελλάδος) για να τους προειδοποιήσουν για τις ευθύνες τους εν μέσω των ταραχών, ενέφερε η εφημερίδα le Monde, επικαλούμενη το πρωθυπουργικό γραφείο.

Μιλώντας μετά τη δεύτερη κυβερνητική συνάντηση αντιμετώπισης κρίσεων, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η βία οργανώνεται διαδικτυακά. Σχολιάζοντας τους νέους ανθρώπους που εμπλέκονται, είπε:

«Μερικές φορές έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι από αυτούς ζουν στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών που τους έχουν εθίσει».

Ο Μακρόν κάλεσε επίσης τους γονείς να κρατούν τους εφήβους στο σπίτι για να καταστείλουν τις ταραχές, λέγοντας ότι πολλοί από τους συλληφθέντες είναι νέοι. «Είναι ευθύνη των γονέων να τους κρατούν στο σπίτι και επομένως είναι σημαντικό για την ψυχική ηρεμία όλων να μπορεί να ασκηθεί πλήρως η γονική ευθύνη», είπε.

Σύμφωνα με τη Le Monde, που επικαλείται στοιχεία της γαλλικής προεδρίας, 875 άτομα ανακρίθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκ των οποίων 408 στην περιοχή του Παρισιού, ενώ 492 κτίρια δέχθηκαν επιθέσεις, 2.000 οχήματα κάηκαν και 3.880 πυρκαγιές τέθηκαν σε δημόσιους χώρους σε όλη τη Γαλλία. 

Η νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ήταν η τρίτη συνεχόμενη με σοβαρά επεισόδια, βανδαλισμούς, αλλά και αστυνομική βία, όπως και εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη τη χώρα. Σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, επρόκειτο να αναπτυχθούν περισσότεροι από 40.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα.

Η Γαλλία «φλέγεται»: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των ταραχών
© YOAN VALAT / EPA

Τα αστυνομικά συνδικάτα επικρίνονται για την εμπρηστική ρητορική

Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους μισούς Γάλλους αστυνομικούς περιέγραψαν όσους συμμετέχουν στις ταραχές, οι οποίες ακολουθούν χρόνια καταγγελιών για φυλετικές διακρίσεις και σκληρή αστυνόμευση, ως «άγριες ορδές» και «παράσιτα», λέγοντας ότι θεωρούν τους εαυτούς τους «σε πόλεμο».

Η γλώσσα των αστυνομικών συνδικάτων Alliance Police Nationale και UNSA, η οποία απηχεί ακροδεξιές διατυπώσεις, καταγγέλλεται ως εμπρηστική και δυνητικά επικίνδυνη. Σε ανακοίνωσή τους που φέρει τον τίτλο «Ως εδώ»", αναφέρουν:

«Απέναντι σε αυτές τις άγριες ορδές, το να ζητάμε ηρεμία δεν φτάνει. Πρέπει να επιβληθεί. Η αποκατάσταση της τάξης στη δημοκρατία και η τοποθέτηση των συλληφθέντων κάπου που δεν μπορούν να κάνουν κακό πρέπει να είναι τα μόνα πολιτικά μηνύματα που πρέπει να σταλούν. Οι συνάδελφοί μας, όπως και η πλειονότητα του κοινού, δεν μπορούν πλέον να έχουν το νόμο που τους επιβάλλει μια βίαιη μειοψηφία. Αυτή δεν είναι η ώρα για απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά για να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτά τα "παράσιτα". Η υποταγή, η συνθηκολόγηση και η ευχαρίστησή τους με την κατάθεση των όπλων δεν αποτελούν λύσεις, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης».

«Σήμερα, οι αστυνομικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, διότι βρισκόμαστε σε πόλεμο» δήλωσαν χαρακτηριστικά και προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι, αν δεν δοθεί στους αστυνομικούς ακόμη μεγαλύτερη νομική προστασία και περισσότερη χρηματοδότηση «αύριο θα είμαστε στην αντίσταση».

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, πρώην υποψήφιος πρόεδρος του οαριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), δήλωσε ότι τα συνδικάτα των αστυνομικών «που καλούν σε εμφύλιο πόλεμο θα πρέπει να μάθουν να σιωπούν».

«Έχουμε δει τη μοιραία συμπεριφορά στην οποία οδηγεί αυτού του είδους η συζήτηση. Η πολιτική πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αστυνομίας» τόνισε ο Μελανσόν. 

«Μπορούμε επιτέλους να πούμε ότι έχουμε διαρθρωτικό πρόβλημα στην αστυνομία; Αυτό το κείμενο είναι μια έκκληση για εμφύλιο πόλεμο» σχολίασε η γραμματέας των Ευρωπαίων Οικολόγων-Πράσινων (EELV).

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον αστυνομικό

Η Εισαγγελία της Νάντερ, όπου έπεσε νεκρός ο 17χρονος, απήγγειλε κακουργηματικές κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 38χρονο δικυκλιστή αστυνομικό που πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον Ναέλ.

Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση ενημέρωσε ότι με βάση τα στοιχεία της έρευνας που διενέργησε, η χρήση του όπλου από τον αστυνομικό «δεν δικαιολογείται». Ανακοίνωσε επίσης ότι από την τοξικολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν προέκυψε ότι ο 17χρονος ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, ούτε και ο συνοδηγός του, ενώ ένα τρίτο άτομο, το οποίο ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και διέφυγε, αναζητείται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ