Κοσμος

Γαλλία: Δεύτερη νύχτα διαδηλώσεων για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ

Το μήνυμα του Κιλιάν Εμπαπέ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Δεύτερη νύχτα διαδηλώσεων για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ
© CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA (Φωτογραφία αρχείου)

Γαλλία: Νέες διαδηλώσεις σε Παρίσι, Τουλούζη και Λιλ, για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από σφαίρα αστυνομικού.

Δεύτερη νύχτα κινητοποιήσεων απόψε στη Γαλλία, σε Παρίσι, Τουλούζη και Λιλ, για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού, υπό την ισχυρή παρουσία αστυνομικών.

Μετά το θάνατο ενός 17χρονου εφήβου κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, ο αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα βρίσκεται υπό κράτηση ως ύποπτος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Για την πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, υπάρχει «απόλυτη ανάγκη για την αλήθεια» στην υπόθεση.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες ο 17χρονος έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού έχουν προκαλέσει συγκίνηση και οργή στη Ναντέρ, την εργατική πόλη στο δυτικό Παρίσι όπου ζούσε, και ευρύτερα σε ολόκληρη τη χώρα. Στο Twitter, χιλιάδες άνθρωποι μοιράστηκαν μηνύματα συμπαράστασης προς την οικογένεια και τους φίλους του Ναέλ.

Από τη Μασσαλία, σήμερα Τετάρτη 28 Ιουνίου, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για μια «ασυγχώρητη» τραγωδία, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ζήτησε ταχεία δικαστική απάντηση.

Η επικεφαλής του του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση, Μαρίν Λεπέν, χαρακτήρισε τα σχόλια του Εμανουέλ Μακρόν «υπερβολικά» και «ανεύθυνα».

Ένα βίντεο 40 δευτερολέπτων, την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, που εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την εκδοχή της αστυνομίας ανάγκασαν τον Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν να κάνουν λόγο για μια «ασυγχώρητη» τραγωδία. Ήταν 10:26 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) όταν ένας ανώνυμος χρήστης του Twitter μοιράστηκε εικόνες που έδειχναν έναν αστυνομικό να πυροβολεί θανάσιμα τον Ναέλ, 17 ετών, κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου στη Ναντέρ.

Το αυτοκίνητο ήταν ακινητοποιημένο όταν ο αστυνομικός σημάδεψε με το όπλο του τον 17χρονο, που βρισκόταν στη θέση του οδηγού. Το αμάξι μόλις ξεκινήσει όταν ο αστυνομικός άνοιξε πυρ. Ο νεαρός πέθανε μερικές δεκάδες μέτρα μακριά. Οι εικόνες αυτές απέχουν πολύ από την εκδοχή που διατύπωσε η αστυνομία λίγο μετά την τραγωδία, σύμφωνα με την οποία το όχημα έπεσε πάνω στους δύο μοτοσικλετιστές από το αστυνομικό μέγαρο του Παρισιού.

Μια «ασυγχώρητη» τραγωδία για τον Εμανουέλ Μακρόν

Η ταχύτητα και ο τόνος της αντίδρασης της εκτελεστικής εξουσίας σε αυτή την τραγωδία έσπασε την παραδοσιακή επιφυλακτικότητα. «Τίποτα, τίποτα δεν δικαιολογεί τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου», ήταν η απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν από τη Μασσαλία. Μιλώντας για μια «ανεξήγητη» τραγωδία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «η δικαιοσύνη πρέπει να επικρατήσει» και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Στον απόηχο του θανάτου του Ναέλ, η κράτηση του αστυνομικού παρατάθηκε. Η μητέρα του εφήβου καλεί σε λευκή πορεία αύριο, Πέμπτη (29.6). Η οικογένεια του θύματος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να υποβάλει μήνυση για «πλαστογράφηση δημόσιου εγγράφου». Πιστεύουν ότι οι αστυνομικοί είπαν ψέματα όταν ισχυρίστηκαν ότι ο Ναέλ έπεσε πάνω τους. Θέλουν επίσης να καταθέσουν μήνυση για συνέργεια κατά του δεύτερου αστυνομικού, ο οποίος στεκόταν δίπλα σε εκείνον που πυροβόλησε, δήλωσε στο franceinfo η Τζένιφερ Κάμπλα, μία από τις δικηγόρους της οικογένειας.

Μήνυμα Εμπαπέ

Ο γάλλος ποδοσφαιριστής Κιλιάν Εμπαπέ, έγραψε στο Twitter «Πονάω για τη Γαλλία μου», λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του νεαρού.

«Αισθάνομαι άσχημα για τη Γαλλία μου. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Όλες μου οι σκέψεις μου είναι στα αγαπημένα πρόσωπα και την οικογένεια του Ναέλ, αυτό το μικρό αγγελούδι που έφυγε τόσο γρήγορα», έγραψε στην ανάρτηση του ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν και αρχηγός της εθνικής Γαλλίας.

«Η ποινή του θανάτου δεν υπάρχει πια στη Γαλλία»

Ο δήμαρχος της Ναντέρ, Πατρίκ Ζαρί, δήλωσε πως το βίντεο τον «σόκαρε». Για «εξαιρετικά σοκαριστικές εικόνες» μίλησε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν. «Είναι τόσο λυπηρό, ήταν τόσο νέος. Τον είδα να γεννιέται», είπε αναστενάζοντας η Σαμιά, 62 ετών, παλιά του γειτόνισσα, που πήγε να αφήσει ένα μπουκέτο λουλούδια στον τόπο του θανάτου του. Ο νεαρός ήταν γνωστός στη δικαιοσύνη, είχε κατηγορηθεί ξανά για «άρνηση συμμόρφωσης».

Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Ρεπουμπλικάνοι (Les Républicains, LR), ο Ερίκ Σιοτί, εξέφρασε χθες βράδυ την υποστήριξή του στην αστυνομία.

«Υποστήριξη στους αστυνομικούς μας που κινητοποιήθηκαν απόψε στη Ναντέρ για να διατηρήσουν την τάξη. Η νύχτα θα είναι δύσκολη, είσαστε οι υπερασπιστές της συλλογικής ασφάλειάς μας. Τίποτε δεν δικαιολογεί αυτό το χάος», ανέφερε μέσω Twitter.

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση του αριστερού πολιτικού Ζαν-Λικ Μελανσόν: «Η ποινή του θανάτου δεν υπάρχει πια στη Γαλλία. Ουδείς αστυνομικός έχει δικαίωμα να σκοτώνει, εκτός αν βρίσκεται σε νόμιμη άμυνα», τόνισε μέσω Twitter. Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (La France Insoumise, LFI) πρόσθεσε πως η αστυνομία δυσφημεί την κρατική εξουσία και έκρινε πως πρέπει να αναμορφωθεί εκ βάθρων.

«Εύχομαι]μια δικαιοσύνη αντάξια του ονόματος να τιμήσει τη μνήμη αυτού του παιδιού», σχολίασε από την πλευρά του μέσω Twitter ο γάλλος ηθοποιός Ομάρ Σι.

Το 2022, καταγράφτηκαν 13 θάνατοι κατά τη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας σε δρόμους έπειτα από «άρνηση συμμόρφωσης», αριθμός άνευ προηγουμένου στη Γαλλία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ