Κοσμος

Το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο δεν συνέλεξε πληροφορίες από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο

Η επίσημη τοποθέτηση των Αμερικανών αξιωματικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις συλλογής των συντριμμιών του κινεζικού μπαλονιού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία
Ο αμερικανικός στρατός συλλέγει ό,τι απέμεινε από το μπαλόνι που καταρρίφθηκε © EPA/US Navy/Mass Communication Specialist 1st Class Tyler Thompson

Το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο δεν συνέλεξε πληροφορίες από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο - Η επίσημη τοποθέτηση των Αμερικανών αξιωματικών

Το κινεζικό αερόστατο που διέσχισε τις ΗΠΑ από την Αλάσκα έως την ανατολική ακτή τον Φεβρουάριο «δεν συνέλεξε καμία επικίνδυνη πληροφορία», λέει το Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ «έλαβαν μέτρα για να μετριάσουν» τις πληροφορίες που θα μπορούσε να συλλέξει το ύποπτο κατασκοπευτικό αερόστατο, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Τα συντρίμμια που συλλέχθηκαν από το αερόστατο μετά την κατάρριψή του αναλύονται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Να θυμίσουμε πως το περιστατικό προκάλεσε ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ «γνώριζαν ότι [το αερόστατο] είχε δυνατότητες συλλογής πληροφοριών».

Όμως «η εκτίμησή μας είναι πλέον ότι δεν συνέλεξε ενώ διέσχιζε τις Ηνωμένες Πολιτείες ή πετούσε πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Είπε ότι οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΗΠΑ για τον μετριασμό οποιασδήποτε συλλογής πληροφοριών «συνέβαλαν» στην αποτυχία του αερόστατου να συλλέξει ευαίσθητες πληροφορίες.

Το αερόστατο πέρασε μια εβδομάδα τον Φεβρουάριο πετώντας πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά πριν καταρριφθεί από μαχητικό αεροσκάφος στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού, κατόπιν εντολής του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι αισθητήρες από το ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο ανασύρθηκαν αργότερα από τον ωκεανό.

Υπήρχε η ανησυχία ότι το Πεκίνο χρησιμοποιούσε το αερόστατο για να συλλέγει πληροφορίες καθώς περνούσε πάνω από στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.

Κινέζοι αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, είπαν ότι επρόκειτο για ένα μετεωρολογικό αερόστατο και ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν υπερβολικά καταρρίπτοντάς το.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ