Κοσμος

Οργή Ερντογάν για το κάψιμο κορανίου στη Σουηδία: «Θα διδάξουμε στους αλαζόνες Δυτικούς»

Διαδηλωτές εισήλθαν στη σουηδική πρεσβεία στο Ιράκ - Καλούν τους πρέσβεις και σε Αμάν - Ντουμπάι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ερντογάν
© EPA/Necati Savas

Ερντογάν για το κάψιμο του κορανίου στη Σουηδία - «Θα διδάξουμε στους αλαζόνες Δυτικούς ότι δεν είναι θέμα ελευθερίας έκφρασης η προσβολή των μουσουλμάνων».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα τη Σουηδία, επειδή η σκανδιναβική χώρα έδωσε άδεια για μια κινητοποίηση κατά την οποία διαδηλωτές έκαψαν ένα αντίτυπο του κορανίου χθες στη Στοκχόλμη.

Όπως επισημαίνει ο Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα υποκύψει ποτέ σε μια πολιτική προκλήσεων ή απειλών.

«Θα διδάξουμε στους αλαζόνες Δυτικούς ότι δεν είναι θέμα ελευθερίας έκφρασης η προσβολή των ιερών αξιών των μουσουλμάνων», είπε ο Ερντογάν, καταγγέλλοντας «με τον πιο έντονο τρόπο» την ενέργεια αυτή.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Άγκυρα θα δώσει την πιο δυνατή απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε αχρεία διαμαρτυρία.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου στο κάψιμο του κορανίου.

Η Ιορδανία κάλεσε σήμερα την πρεσβευτή της Σουηδίας στο Αμάν μετά το κάψιμο ενός αντιτύπου του κορανίου χθες στη Στοκχόλμη, και την ενημέρωσε για την έντονη διαμαρτυρία της Ιορδανίας, αναφέρει ανακοίνωση του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν επίσης σήμερα τον Σουηδό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθούν για το κάψιμο αντιτύπου του κορανίου, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαδηλωτές εισήλθαν στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη

Μερικές δεκάδες Ιρακινοί διαδηλωτές κατάφεραν σήμερα να εισέλθουν για σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κάψιμο σελίδων ενός αντιτύπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη από έναν Ιρακινό, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαμαρτυρόμενοι, οπαδοί του Ιρακινού σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ παρέμειναν σχεδόν ένα τέταρτο της ώρας μέσα στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Σουηδίας και βγήκαν από αυτήν ήσυχα με την άφιξη των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με τον φωτογράφο.

Γενς Στόλτενμπεργκ για κάψιμο κορανίου: Αντιλαμβάνομαι τα συναισθήματα που προκαλεί

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιστατικό με το κάψιμο ενός αντιτύπου του κορανίου στη Στοκχόλμη και για το κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητες της Σουηδίας για την ένταξή της στη Συμμαχία πριν από τη σύνοδο του Βίλνιους, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα που προκαλεί αυτό, τονίζοντας ότι «ενέργειες που είναι προσβλητικές και κατακριτέες δεν είναι απαραιτήτως παράνομες σε ένα κυρίαρχο νομικό σύστημα».

Επισήμανε ότι υπήρξαν διαδηλώσεις τόσο κατά της Τουρκίας όσο και κατά του ΝΑΤΟ στη Σουηδία, που αν και δεν του αρέσουν, υπερασπίζεται το δικαίωμα των διαδηλωτών να διαφωνούν, «είναι μέρος της ελευθερίας έκφρασης», ανέφερε.

Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του να υπάρξει πρόοδος στην οριστικοποίηση της ένταξης αναφερόμενος στη συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο για συνάντηση υψηλού επιπέδου που σχεδιάζεται για την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών, συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας και επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών. Τέλος, επανέλαβε ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ