Κοσμος

Wagner: «Οι οργανωτές της ανταρσίας θα λογοδοτήσουν» διαμηνύει ο Πούτιν

Διάγγελμα του Ρώσου προέδρου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Wagner: «Οι οργανωτές της ανταρσίας θα λογοδοτήσουν» διαμηνύει ο Πούτιν
© SERGEI ILNITSKY / EPA

Διάγγελμα Πούτιν με ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Πριγκόζιν: «Οι οργανωτές της ανταρσίας της Wagner θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη»

O Βλαντίμιρ Πούτιν σε σημερινό διάγγελμά του προς το έθνος δήλωσε ότι οι μαχητές που συμμετείχαν στην ανταρσία της Wagner το Σαββατοκύριακο μπορούν είτε να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό είτε να πάνε στη Λευκορωσία. Δεσμεύθηκε ότι θα επιτρέψει στις δυνάμεις της μισθοφορικής Wagner να μεταβούν στη γειτονική χώρα που είναι σύμμαχος της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι θα τηρήσει αυτή την υπόσχεση.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στον άλλοτε στενό του σύμμαχο και αρχηγό της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, αλλά δήλωσε ότι οι οργανωτές της ανταρσίας πρόδωσαν τον ρωσικό λαό και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. 

«Κάθε απόπειρα εκβιασμού ή αναταραχής στη Ρωσία είναι καταδικασμένη να αποτύχει» δήλωσε ο Πούτιν.

Νωρίτερα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο πηγή από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μετέδωσε ότι η ποινική δίωξη εναντίον του επικεφαλής της μισθοφορικής εταιρίας Wagner δεν έχει κλείσει, 

Το Σάββατο (24.6), η Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι στις 23 Ιουνίου 2023, το Τμήμα Ερευνών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) κίνησε ποινική διαδικασία εναντίον του Πριγκόζιν βάσει του άρθρου του Ποινικού Κώδικα που αφορά στην «οργάνωση ένοπλης εξέγερσης».

Πριγκόζιν: «Δεν είχαμε στόχο να ανατρέψουμε το υπάρχον καθεστώς»

Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις μετά το βράδυ του Σαββάτου και την ανταρσία της μισθοφορικής του οργάνωσης, ο αρχηγός της, Γιεβγκένι Πριγκόζιν σε ένα ηχητικό του μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών δήλωσε πως η ανταρσία του δεν είχε πρόθεση να αντατρέψει την εξουσία στη χώρα, αλλά να σωθεί η παραστρατιωτική του οργάνωση από το να αποροφηθεί από τον ρωσικό στρατό.

«Ο σκοπός της πορείας ήταν να αποτραπεί η καταστροφή της οργάνωσης Wagner και να λογοδοτήσουν όσοι, με τις αντιεπαγγελματικές τους ενέργειες, διέπραξαν σημαντικό αριθμό λαθών κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, δήλωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η θεαματική πορεία των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα κατά την ανταρσία του Σαββάτου αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, συναντώντας μικρή αντίσταση. «Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», είπε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους». «Δείξαμε ένα υψηλό επίπεδο οργάνωσης αυτό που θα έπρεπε να έχει ο ρωσικός στρατός», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη της Ουάσινγκτον στην ανταρσία της Wagner

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε τη Δευτέρα κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξη των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους στην πρόσκαιρη ανταρσία της ρωσικής εταιρίας μισθοφόρων Wagner κατά του Κρεμλίνου. «Καταστήσαμε σαφές ότι δεν είχαμε εμπλοκή, δεν είχαμε την παραμικρή ανάμιξη σε αυτήν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεδιάσκεψη με ηγέτες συμμαχικών χωρών προκειμένου να βεβαιωθεί ότι θα υπάρξει συντονισμένη αντίδραση. «Συμφώνησαν μαζί μου πως έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι δεν δώσαμε στον (ρώσο πρόεδρο) Πούτιν καμία δικαιολογία για να κατηγορήσει τη Δύση και να επιρρίψει την ευθύνη στο ΝΑΤΟ», είπε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι έδωσε εντολή στους συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας να τον ενημερώνουν «κάθε ώρα που περνά» και να προετοιμαστούν για διάφορα σενάρια, τα οποία δεν διευκρίνισε.

Εκτίμησε επίσης ότι η ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν εντάσσεται σε μια ευρύτερη πάλη εξουσίας στη Ρωσία, συμπληρώνοντας ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Τόνισε πως, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και προανήγγειλε πως θα έχει τις επόμενες ώρες νέα επικοινωνία με τον Oυκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ