Κοσμος

Από πωλητής hot dog, σε «σεφ του Πούτιν» και «κεφάλι» της Wagner - Ποιος είναι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν

Η εμπλοκή του στις αμερικανικές εκλογές και το πραξικόπημα στη Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν © Wikimedia Commons

Γεννημένος το 1961, όταν η Αγία Πετρούπολη ονομαζόταν Λένινγκραντ, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν οδηγήθηκε στη φυλακή το 1981 για ληστεία και άλλα εγκλήματα, σύμφωνα με τη Meduza, μια διαδικτυακή ερευνητική έκδοση. Αφού εξέτισε την εννιάχρονη ποινή του, άνοιξε ένα περίπτερο με χοτ-ντογκ, που τελικά οδήγησε σε μια επιχειρηματική καριέρα ξεκινώντας εστιατόρια και καταστήματα ψιλικών.

Εν τέλει, έγινε πλούσιος μέσω των προσωπικών του δεσμών με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κερδίζοντας προσοδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας και κατασκευών με τη ρωσική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα δημιούργησε μια εταιρεία μισθοφόρων γνωστή ως Wagner.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έριξε τους μαχητές του στον πόλεμο, καθώς οι τάξεις τους διογκώθηκαν με νεοσύλλεκτους αιχμαλώτους. Τους τελευταίους μήνες, ο Πριγκόζιν έχει επίσης αναδειχθεί σε δημόσιο παίκτη εξουσίας, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μετατρέψει τη σκληρή ομιλία και τη βιαιότητα σε προσωπικό του σήμα. Ταυτόχρονα, όμως, άρχισε να εξαπολύει κατηγορίες κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, κατηγορώντας την ότι δεν προμηθεύει τις δυνάμεις του με αρκετά πυρομαχικά και αγνοεί τους αγώνες των στρατιωτών.

Αλλά μέχρι την Παρασκευή -όταν Ρώσοι στρατηγοί κατηγόρησαν τον Πριγκόζιν ότι οργάνωσε πραξικόπημα- ο Πούτιν δεν είχε ελέγξει τις διαδικτυακές κατηγορίες του Πριγκόζιν, παρά τη φυλάκιση ή την επιβολή προστίμων σε πολλούς άλλους επικριτές του πολέμου.

Εκτοξεύοντας χυδαιότητες, αδιαφορώντας για το νόμο και επιδεικνύοντας πίστη σε κανέναν άλλον εκτός από τον Πούτιν, ο Πριγκόζιν, ένας επιχειρηματίας γνωστός ως «σεφ του Πούτιν» λόγω των συμβολαίων τροφοδοσίας του με το Κρεμλίνο και το ρωσικό στρατό, έχει γίνει σύμβολο της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου: αδίστακτος, ξεδιάντροπος και παράνομος. Ήταν μια σημαντική στροφή για τον Πριγκόζιν, ο οποίος αναγνώρισε μόλις το περασμένο φθινόπωρο ότι είχε ιδρύσει τη Wagner.

Στη Μόσχα, έχει αμφισβητηθεί και επικριθεί, με τους αναλυτές να εκφράζουν αμφιβολίες ότι η στρατολόγηση κρατουμένων και η υποστήριξη των εξωδικαστικών εκτελέσεων είχαν ευρεία απήχηση.

Ο Πριγκόζιν επέκτεινε την παρουσία της Wagner στην Ουκρανία μετά την απόπειρα του Κρεμλίνου να καταλάβει το Κίεβο, που απέτυχε τις πρώτες ημέρες της εισβολής του στις αρχές του περασμένου έτους. Η "ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία" δραστηριοποιούνταν εκείνη τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό στη Συρία και την Αφρική, όπου λειτουργούσε τόσο για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης όσο και στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων του ίδιου του Πριγκόζιν.

Δραστηριοποιήθηκε, όμως, και αλλού. Τον Φεβρουάριο του 2018, ο Πριγκόζιν ήταν ένας από τους 13 Ρώσους στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες από ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές μέσω του Internet Research Agency, ενός εργοστασίου παραγωγής... τρολ που διέδιδε fake news και διεξήγαγε πληροφοριακό πόλεμο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, προς υποστήριξη της προεδρικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά του Πριγκόζιν τον Δεκέμβριο του 2016.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ