- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Υποβρύχιο Τιτάν και Τιτανικός: Πληθαίνουν οι φωνές για να σταματήσουν οι αποστολές στο ναυάγιο
Τι λέει ο πρόεδρος της Titanic International Society
Υποβρύχιο Τιτάν και Τιτανικός: Mετά την τραγωδία με το τουριστικό υποβρύχιο Titan, κάποιοι ζητούν να σταματήσουν εντελώς τα επανδρωμένα ταξίδια στο πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου
«Είναι καιρός να εξετάσουμε εάν θα πρέπει να σταματήσουν οι αποστολές στο ναυάγιο του Τιτανικού, μετά τον θάνατο των πέντε επιβαινόντων στο βαθυσκάφος Titan», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Titanic International Society, μιας ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης γύρω από το διασημότερο ναυάγιο παγκοσμίως.
Το βαθυσκάφος Titan διαλύθηκε εξαιτίας καταστροφικής αποσυμπίεσης περίπου 500 μέτρα μακριά από το ναυάγιο του Τιτανικού, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο οι πέντε επιβαίνοντες: ο 61χρονος Αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Expeditions Στόκτον Ρας, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο 59χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο 48χρονος Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεμάν.
«Είναι καιρός να σταματήσουμε...»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της TIS, Τσαρλς Χάας, εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να συνεχιστούν οι επισκέψεις στο ναυάγιο του Τιτανικού, σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων στον βόρειο Ατλαντικό.
«Είναι καιρός να εξετάσουμε σοβαρά εάν οι επανδρωμένες αποστολές στο ναυάγιο του Τιτανικού θα πρέπει να σταματήσουν για λόγους ασφαλείας, αφού ελάχιστα πράγματα θα μπορούσαμε να μάθουμε επιπλέον σχετικά με αυτό», αναφέρει.
Εξήγησε πως αντί για επανδρωμένα βαθυσκάφη θα μπορούν στο εξής να καταδύονται μόνο τηλεχειριζόμενα ρομποτικά σκάφη, όπως εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για τη 3D χαρτογράφηση της περιοχής του ναυαγίου, το περασμένο καλοκαίρι.
Δεν παρέλειψε να εκφράσει τη βαθύτατη θλίψη του για το τραγικό δυστύχημα, υπογραμμίζοντας πως «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».
Ο Τσαρλς Χάας απέτισε φόρο τιμής στον θρυλικό ωκεανογράφο Πολ-Ανρί Ναρζολέ, επισημαίνοντας την «απαράμιλλη» γνώση του για το ναυάγιο του Τιτανικού. Με εμπειρία περίπου 25 ετών, «είχε καταδυθεί στο ναυάγιο του Τιτανικού περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη», σημείωσε.
Το βαθυσκάφος Titan είχε πραγματοποιήσει άλλες δύο αποστολές στο ναυάγιο του Τιτανικού, το 2021 και το 2022. Η τρίτη αποστολή έμελλε να είναι μοιραία.
Αναγκαία η ενδελεχής έρευνα του περιστατικού
Ο Χάας υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για την αποστολή του Titan. «Πιστεύουμε ότι μια εκτενής, εμπεριστατωμένη έρευνα από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ και το Εθνικό Συμβούλιο για την Ασφάλεια των Μεταφορών (NTSB) ή/και από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Καναδά είναι επιβεβλημένη», αναφέρει.
Δήλωσε ακόμη πως πρέπει να διερευνηθούν μεταξύ άλλων τα συστήματα ασφαλείας και επικοινωνίας του βαθυσκάφους, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, καθώς και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να απαιτείται η επιθεώρηση ανά τακτά διαστήματα τέτοιων βαθυσκαφών που χρησιμοποιούνται για επανδρωμένες αποστολές. «Όπως ο Τιτανικός δίδαξε στον κόσμο μαθήματα ασφαλείας, το ίδιο θα πρέπει να γίνει με αφορμή την καταστροφή του Titan», εξήγησε.
Το 2019 βιντεοσκοπήθηκαν οι πρώτες εικόνες ανάλυσης 4Κ του Τιτανικού. Μέχρι τότε, το ναυάγιο δεν είχε δεχθεί επισκέπτες τα προηγούμενα 14 χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι χειρισμοί του Τραμπ δεν σταματούν να προβληματίζουν τους Ευρωπαίους
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο Μάικλ Ο'Λίρι προειδοποιεί για κατακόρυφη άνοδο τιμών λόγω του κόστους των καυσίμων
Τι υποστήριξε ο δικηγόρος του δράστη
Αποχωρεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Ποιος κρατά τον διακόπτη για τα ουκρανικά drones
Τι πρέπει να μάθει από αυτές
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Η καταγγελία 21χρονης για βιασμό
Χρήση βιομετρικής αναγνώρισης με τη βοήθεια τις τεχνητής νοημοσύνης για διαδηλωτές με καλυμμένο το πρόσωπο
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.