Κοσμος

Ο Τζο Μπάιντεν υπογράφει διάταγμα για την επέκταση της πρόσβασης σε μέσα αντισύλληψης

Ένα χρόνο μετά την ανατροπή του νόμου που διασφάλιζε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υπογράψει διάταγμα που επεκτείνει την πρόσβαση σε μέσα αντισύλληψης - Κλείνει ένας χρόνος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει σήμερα διάταγμα με στόχο την προστασία του δικαιώματος των γυναικών στην αντισύλληψη © EPA/Al Drago

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υπογράψει διάταγμα που επεκτείνει την πρόσβαση σε μέσα αντισύλληψης - Κλείνει ένας χρόνος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει σήμερα διάταγμα το οποίο έχει στόχο να προστατεύσει και να επεκτείνει το δικαίωμα των γυναικών στην αντισύλληψη, έναν χρόνο αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε απόφασή του 1973, η οποία διασφάλιζε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Η Τζεν Κλάιν, σύμβουλος του Μπάιντεν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το διάταγμα θα ενισχύσει την πρόσβαση των γυναικών σε μέσα αντισύλληψης και θα μειώσει τη συμμετοχή τους στο κόστος αγοράς.

Μετά την περσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου οι ΗΠΑ είναι χωρισμένες μεταξύ περίπου 20 πολιτειών που έχουν απαγορεύσει ή επιβάλει μεγάλους περιορισμούς στις αμβλώσεις, και οι οποίες βρίσκονται κυρίως στον νότο και στα κεντρικά, ενώ αυτές που βρίσκονται στα ανατολικά και δυτικά παράλια υιοθέτησαν νέες εγγυήσεις.

Ήδη από την ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης κάποιες πολιτείες απαγόρευσαν τις αμβλώσεις στο έδαφός τους, αναγκάζοντας κλινικές να κλείσουν ή να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές. Παράλληλα αυξάνονται τα εμπόδια που εγείρουν οι αντίπαλοι της άμβλωσης στα μέσα αντισύλληψης.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις πρόκειται να εκδώσουν ανακοινώσεις με αφορμή την πρώτη επέτειο από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σημείωσε η Κλάιν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε πέρυσι τον Ιούλιο, όταν ακόμη βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, νομοσχέδιο για να προστατεύσει την πρόσβαση στην αντισύλληψη, όμως αυτό δεν υιοθετήθηκε από τη Γερουσία λόγω της αντίδρασης των Ρεπουμπλικάνων.

Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα νομοσχέδιο για την προστασία στην αντισύλληψη, όμως για να υιοθετηθεί πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Μείζον προεκλογικό ζήτημα το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ τόσο οι αντίπαλοι όσο και οι υπέρμαχοι του δικαιώματος στην άμβλωση πρόκειται να οργανώσουν εκδηλώσεις με αφορμή την πρώτη επέτειο από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ενόψει συγκέντρωσης στην Ουάσινγκτον το Σάββατο η Ρέιτσελ Καρμόνα, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Women’s March, εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή είχε καταστροφικές συνέπειες για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

«Οργανώνουμε (την εκδήλωση) για να τονίσουμε τις νίκες που σημειώσαμε πέρυσι, αλλά φυσικά είναι μια σκοτεινή ημέρα για εμάς», τόνισε η Καρμόνα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Χάρις στη διάρκεια ομιλίας της το Σάββατο στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας θα ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης ομοσπονδιακής νομοθεσίας για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η ομιλία της Χάρις θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα προτού στην πολιτεία τεθεί σε ισχύ νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τη 12η εβδομάδα της κύησης, από την 20η που ήταν μέχρι πρότινος.

Από την πλευρά της η οργάνωση Susan B. Anthony Pro- Life America ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στην ομάδα της εντάσσεται η πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ. Η Κόνγουεϊ θα ηγηθεί της επικοινωνιακής εκστρατείας της οργάνωσης και θα βοηθήσει τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους να «περάσουν στην αντεπίθεση και να μιλούν για την προστασία της ζωής».

Υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση οι αμερικανοί ψηφοφόροι

Ακτιβιστές και από τα δύο στρατόπεδα έχουν ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της άμβλωσης θα παραμείνει στο επίκεντρο ενόψει των εκλογών του 2024.

Από τη μία πλευρά, η Susan B. Anthony Pro- Life America καλεί τους υποψήφιους που διεκδικούν το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων να στηρίξουν την ομοσπονδιακή απαγόρευση στις αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα.

Από την άλλη, οι υπέρμαχοι των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών ελπίζουν οι υποψήφιοι, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τους περιορισμούς που έχουν υιοθετηθεί τελευταία και να προστατεύσουν την πρόσβαση των γυναικών, να εκμεταλλευθούν τη λαϊκή στήριξη υπέρ των αμβλώσεων.

Περίπου το 64% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Μάιο δήλωσε ότι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσει έναν υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ που στηρίζει περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις, έναντι του 36% που απάντησε ότι θα τον ψήφιζε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ