Κοσμος

Υποβρύχιο Titan: Βρέθηκαν συντρίμμια κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού

Οι ειδικοί αξιολογούν τις πληροφορίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υποβρύχιο Titan: Βρέθηκαν συντρίμμια κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού
© Facebook/OceanGate Expeditions

Υποβρύχιο Titan: Βρέθηκαν συντρίμμια κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού - «Τα αξιολογούμε», λέει η αμερικανική ακτοφυλακή

Συντρίμμια κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού εντοπίστηκαν εντός της περιοχής έρευνας για το υποβρύχιο Titan, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή.

Οι ειδικοί αξιολογούν τις πληροφορίες.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 15:00 -τοπική ώρα- (22.00) ώρα Ελλάδας) για να ενημερώσει για τα τελευταία ευρήματα από την επιχείρηση αναζήτησης του υποβρυχίου Titan.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις «διάσωσης» του βαθυσκάφους Titan και των πέντε επιβαινόντων, παρά τους φόβους ότι τα αποθέματα του οξυγόνου έχουν εξαντληθεί.

«Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε σε ιδιαιτέρως σύνθετες περιπτώσεις ότι η θέληση για ζωή των ανθρώπων πρέπει να ληφθεί επίσης πραγματικά υπ' όψιν. Και, κατά συνέπεια, συνεχίζουμε τις έρευνες και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες διάσωσης», δήλωσε νωρίτερα ο υποναύαρχος Τζο Μάουτζερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων έρευνας στο δίκτυο NBC.

Το βαθυσκάφος Titan, μήκους 6,7 μέτρων, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Όταν ξεκίνησε το Titan διέθετε οξυγόνο για 96 ώρες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Γιατί είναι δύσκολη η διάσωση του υποβρυχίου

Οι ειδικοί είναι άκρως επιφυλακτικοί και μιλούν πολύ συγκροτημένα για το ενδεχόμενο να βρεθεί το υποβρύχιο. Οι έρευνες όλες αυτές τις μέρες γίνονται «στα τυφλά», αφού το υποβρύχιο έστειλε το τελευταίο στίγμα του το απόγευμα της Κυριακής. Ακόμα και αν εντοπιστεί το «Titan», μια επιτυχής διάσωση θα απαιτούσε ειδικά τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια οχήματα (ROV), καθώς και καλώδια που θα χρειαστεί να το τραβήξουν χιλιάδες μέτρα μέσα στο νερό.

Μέχρι στιγμής, μόνο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και το γαλλικό ερευνητικό Atalante, τα οποία διαθέτουν αυτά τα υποβρύχια drones, επιχειρούν στο σημείο.

Και πάλι, όμως, ακόμη και αν βρεθεί το υποβρύχιο και αναπτυχθούν τα ROV του συστήματος διάσωσης - κάτι που θα πάρει χρόνο - θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο επιπλέον ώρες για να κατέβουν στον βυθό.

«Θα πρέπει να κατεβάσουν ένα καλώδιο και μετά θα είναι ένας αγώνας δρόμου για να το δέσουν. Πιθανότατα θα πρέπει να το τυλίξουν γύρω από τον Τιτάνα, καθώς δεν υπάρχει κάποια εσοχή για να το δέσουν εκεί», σχολίασε ο δρ. Κρις Πάρι, ναύαρχος εν αποστρατεία του Βασιλικού Ναυτικού.

Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο. Οι άνθρωποι που πιλοτάρουν τα υποβρύχια drone θα έπρεπε να βασιστούν στις εικόνες που τους στέλνουν τα οχήματά τους και να χειριστούν απομακρυσμένα τις «δαγκάνες» που έχουν αυτά. Τα ρεύματα και η πίεση του νερού κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο απρόβλεπτα.

Τέλος, ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνο του αποτελεί το τεράστιο βάθος όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, στα 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό συνεπάγεται τα εξής: Απόλυτο σκότος, θερμοκρασίες που φτάνουν τους 0 Κελσίου, πίεση που μπορεί να σε συνθλίψει, ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και ένας πυθμένας που δεν έχει καμία σχέση με την απαλή άμμο στην παραλία, αλλά έχει γεωμορφολογία που θυμίζει αυτή που βλέπουμε σε οροσειρές. Εξάλλου, ξέρουμε περισσότερα για το φεγγάρι από ό,τι για τον βυθό της θάλασσας στον ίδιο μας τον πλανήτη, αφού μόνο το 20% του έχει χαρτογραφηθεί.

Σε περίπτωση που το σκάφος έχει ραγίσει ή υποστεί κάποιου άλλου είδους «καταστροφική ζημιά», τότε ο θάνατός τους θα ήταν ακαριαίος λόγω της τεράστιας πίεσης στο σημείο.

Ακόμα και αν το Titan έχει καταφέρει να βγει στην επιφάνεια, ο κίνδυνος για το πλήρωμα δεν έχει τελειώσει. Το σκάφος είναι σφραγισμένο απ' έξω, κάτι που σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται μέσα θα πρέπει να περιμένουν εξωτερική βοήθεια, ενώ το οξυγόνο τους τελειώνει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ