Κοσμος

Ουκρανία: Αγώνας δρόμου για επισκευές του δικτύου - Φόβοι νέων ρωσικών επιθέσεων τον χειμώνα

Δεσμεύσεις για την ανοικοδόμηση της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Αγώνας δρόμου για επισκευές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας
© EPA / Oleg Pertasyuk

Ουκρανία: Σε αγώνα δρόμου το Κίεβο για επισκευές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, υπό τον φόβο νέων ρωσικών επιθέσεων τον χειμώνα

Η Ουκρανία πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία εκστρατεία επισκευών στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας για να προετοιμαστεί για έναν ακόμη χειμώνα πιθανών ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας.

Πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί με drones σε υποδομές ενέργειας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσαν διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για εκατομμύρια Ουκρανούς κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα.

«Η πιο εκτεταμένη εκστρατεία επισκευών στην ιστορία των ενεργειακών εγκαταστάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γκέρμαν Γκαλουστσένκο, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου του στο Telegram.

«Οι εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποκαθίστανται, και πραγματοποιούνται εργασίες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος ηλεκτροδότησης στις στρατιωτικές προκλήσεις».

Η Ουκρανία έχει σχεδόν διπλασιάσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές από την 1η Ιουνίου ώστε να βρει κεφάλαια για να προετοιμαστεί για τον χειμώνα, όταν η κατανάλωση ενέργειας είναι συνήθως στο υψηλότερο επίπεδο.

Περίπου το 43% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί από αεροπορικές επιδρομές, εκτιμά ο κρατικός διανομέας ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo, υπογραμμίζοντας πως περίπου το 70% των υποσταθμών του έχει δεχθεί επίθεση τουλάχιστον δύο φορές.

Το υπουργείο Ενέργειας απηύθυνε προχθές Τρίτη εκ νέου έκκληση προς τους Ουκρανούς να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών, ειδικά τις βραδινές ώρες, λέγοντας ότι η κατανάλωση ρεύματος αυξάνεται λόγω της ζέστης.

Οι διεθνείς δωρητές δεσμεύτηκαν να επενδύσουν άλλα 60 δισεκ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της χώρας

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία θα λάβει συνολικά 60 δισεκ. ευρώ επιπλέον για να ανοικοδομήσει την οικονομία της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι, με τη λήξη της διεθνούς διάσκεψης των δωρητών που οργανώθηκε στο Λονδίνο.

«Δεν θεωρούσαμε ότι αυτή θα ήταν μια διάσκεψη για την ανακοίνωση δεσμεύσεων» εκ μέρους των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, είπε ο Βρετανός υπουργός. «Παρ’ όλ’ αυτά, σήμερα, έχουμε ανακοινώσεις για τη στήριξη (της Ουκρανίας) με το συνολικό ποσό των 60 δισεκ. ευρώ» βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα εκ μέρους κρατών ή διεθνών οργανισμών, πρόσθεσε, μιλώντας στη συνεδρίαση με την οποία ολοκληρώθηκε η διάσκεψη.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού προέρχεται από το πακέτο των 50 δισεκ. ευρώ που σκοπεύει να αποδεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2027. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν πρόσθετη βοήθεια ύψους 1,3 δισεκ. δολαρίων (περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ), κυρίως στον ενεργειακό τομέα και στις υποδομές.

«Αρχίζουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας φέτος, δεν θα περιμένουμε το τέλος του πολέμου», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, ευχαριστώντας τους συμμάχους του Κιέβου για την οικονομική υποστήριξή τους. Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι «σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες» πιστεύουν ότι η Ρωσία «θα πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ουκρανία».

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τον μηχανισμό αποζημιώσεων που θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιούμε τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», συνέχισε. Οι διεθνείς συζητήσεις για αυτό το θέμα προσκρούουν προς το παρόν σε νομικά κωλύματα.

Η διάσκεψη του Λονδίνου είχε ως στόχο να αποδεσμευτούν τα αναγκαία κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αλλά και να κινητοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας για το σκοπό αυτόν, μέσω επενδύσεων στη χώρα αυτήν. Σύμφωνα με τον Κλέβερλι, περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από 42 χώρες δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ουκρανία.

Η διάσκεψη ήταν επίσης μια ευκαιρία για την Ουκρανία να δείξει ότι εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που απατούνται για τη μελλοντική ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για να καθησυχάσει τους επενδυτές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ