Κοσμος

Πολωνία: Δημοψήφισμα για την υποδοχή προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία θέλει το κυβερνών κόμμα

Η Βαρσοβία δεν θέλει ούτε να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο ούτε να πληρώσει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολωνία: Δημοψήφισμα για την υποδοχή προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία θέλει το κυβερνών κόμμα
Ο ηγέτης του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα © EPA/Tomasz Waszczuk

Πολωνία: Δημοψήφισμα για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων και μεταναστών δρομολογεί η Βαρσοβία, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος χορήγησης ασύλου

Το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην Πολωνία θέλει να οργανώσει δημοψήφισμα για το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος χορήγησης ασύλου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός του, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Με βάση την πρόσφατη, προκαταρκτική συμφωνία, οι χώρες της ΕΕ που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες θα υποχρεώνονται να καταβάλουν 20.000 ευρώ για κάθε άτομο το οποίο αρνούνται να φιλοξενήσουν. Τα χρήματα θα πηγαίνουν σε ένα ταμείο, διαχειριζόμενο από τις Βρυξέλλες.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία ψήφισαν κατά αυτής της ρύθμισης και η δεξιά κυβέρνηση της Βαρσοβίας καταδίκασε το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων. «Δεν συμφωνούμε και ούτε ο πολωνικός λαός συμφωνεί και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος (…) Θα οργανώσουμε αυτό το δημοψήφισμα», είπε ο Κατσίνσκι, ο πρόεδρος του κόμματος PiS.

Ο μικρότερος εταίρος του PiS στον κυβερνητικό συνασπισμό, το αντιευρωπαϊκό κόμμα «Κυρίαρχη Πολωνία», είχε ανακοινώσει από τις αρχές της εβδομάδας ότι θα καταθέσει στο πολωνικό κοινοβούλιο σχέδιο ψηφίσματος που αντιτίθεται στη λεγόμενη αναγκαστική μετεγκατάσταση των μεταναστών.

Η Βαρσοβία δεν θέλει ούτε να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο ούτε να πληρώσει, καθώς πιστεύει ότι η επιλογή της οικονομικής συνεισφοράς αποτελεί στην πραγματικότητα «τιμωρία» για την άρνηση συμμόρφωσης με τις ποσοστώσεις.

Η Πολωνία φιλοξενεί αυτήν την περίοδο πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες που έφυγαν από τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022. Η κυβέρνηση όμως εδώ και χρόνια τάσσεται κατά της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα ή την Ιταλία. «Αυτό δεν είναι μεταναστευτικό σύμφωνο, είναι διάταγμα που στοχεύει να αλλάξει την ευρωπαϊκή κουλτούρα», είπε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Εδώ είναι η Σέιμ (σ.σ. Κάτω Βουλή της Πολωνίας) και όχι η Μπούντεσταγκ και έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να ψηφίσουμε για το συμφέρον της Πολωνίας. Εμείς, οι Πολωνοί, ξέρουμε τι σημαίνει συμπόνια και αλληλεγγύη. Κανείς δεν θα μας διδάξει αλληλεγγύη και κυρίως όχι οι Γερμανοί».

Το φθινόπωρο θα διεξαχθούν στην Πολωνία βουλευτικές εκλογές και το μεταναστευτικό αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ