Κοσμος

Νέα ένταση στο Κόσοβο: Συνελήφθη Σέρβος για τα επεισόδια του Μαΐου

Σχέδιο εκτόνωσης παρουσίασε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο Κοσοβο
© EPA / GEORGI LICOVSKI

Κόσοβο: Σχέδιο εκτόνωσης των εντάσεων με τους Σέρβους παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κούρτι, την ώρα που ξέσπασε και πάλι ένταση μετά τη σύλληψη ενός Σέρβου

Aναζωπυρώθηκε η ένταση σήμερα στο βόρειο Κόσοβο, μετά τη σύλληψη ενός Σέρβου ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τα επεισόδια της 29ης Μαΐου στην πόλη Ζβέτσαν, όταν συγκρούστηκαν Σέρβοι διαδηλωτές με την δύναμη της KFOR.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Τζελάλ Σβετσλία, συνελήφθη ο αρχηγός της οργάνωσης «Πολιτική Προστασία», ο οποίος φέρεται ότι υποκίνησε και οργάνωσε τις επιθέσεις κατά των μελών της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και των αστυνομικών.

«Η εποχή των εγκληματικών συμμοριών στα βόρεια της χώρας μας έχει τελειώσει. Όλα τα άτομα ή οι εγκληματικές ομάδες που παραβίασαν την ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας του Κοσόβου θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», αναφέρει στην δήλωση του ο Τζελάλ Σβετσλία.

Arrestohet një nga organizatorët e sulmeve ndaj pjesëtarëve të KFOR-it. Policia e Kosovës sot ka arrestuar Milun...

Posted by Xhelal Sveçla on Tuesday, June 13, 2023

Όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ, η σύλληψη έγινε μέσα σε κατάστημα στην βόρεια Μιτρόβοτσα από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να απωθήσει ομάδα Σέρβων που προσπαθούσε να εμποδίσει την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων. Μάλιστα, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Οι σειρήνες στην Βόρεια Μιτρόβιτσα ήχησαν και εκατοντάδες Σέρβοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο κέντρο της πόλης.

Ο διευθυντής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Πέταρ Πέτκοβιτς, καταδίκασε την αστυνομική επιχείρηση στην Βόρεια Μιτρόβιτσα, δηλώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δεν ενδιαφέρεται για την διατήρηση της ειρήνης, αλλά επιδιώκει συγκρούσεις και πόλεμο».

Ο Πέτκοβιτς κάλεσε την διεθνή κοινότητα να παρέμβει και ανακοίνωσε ότι αύριο έρχεται στο Βελιγράδι ο διοικητής της KFOR για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό του ΓΕΣ της Σερβίας.

Βήμα πίσω από τον πρωθυπουργό του Κοσόβου

Πάντως, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα του, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι, το οποίο θα περιλαμβάνει νέες τοπικές εκλογές και περικοπές στην ειδική αστυνομία, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Δύσης.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στα τέλη του περασμένου μήνα, μετά την ανάληψη καθηκόντων από Αλβανούς δημάρχους κατά τις τοπικές εκλογές στις οποίες η συμμετοχή ήταν μόλις 3,5%, αφού οι Σέρβοι μποϊκοτάρισαν την ψηφοφορία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν τον πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι να αποσύρει τους δημάρχους, να απομακρύνει την ειδική αστυνομία που χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάστασή τους και να τηρήσει μια συμφωνία του 2013 για μια ένωση αυτόνομων σερβικών δήμων στην περιοχή.

Ο Κούρτι δήλωσε ότι «οι βίαιες (σερβικές) ομάδες έχουν αποσυρθεί από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου (και ως εκ τούτου) η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου σε τρία δημοτικά κτίρια θα μειωθεί».

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσόβου θα συντονιστεί με όλους τους φορείς και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε τέσσερις δήμους στο Βορρά», δήλωσε ο Κούρτι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Είπε ότι παρουσίασε το σχέδιό του στους απεσταλμένους της ΕΕ και των ΗΠΑ και ζήτησε να υπάρξει μια επόμενη συνάντηση μεταξύ των αξιωματούχων της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες, όπου εδρεύει η ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ