Κοσμος

Ελεύθερη χωρίς απαγγελία κατηγορίας η Νίκολα Στέρτζον

Κατέθετε επί επτά ώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Νίκολα Στέρτζον
© EPA/MICHAEL REYNOLDS

Νίκολα Στέρτζον: Αφέθηκε ελεύθερη η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας μετά τη σύλληψή της, στο πλαίσιο έρευνας για τα οικονομικά του κόμματός της

Η αστυνομία της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι η πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), Νίκολα Στέρτζον, η οποία είχε συλληφθεί νωρίτερα στο πλαίσιο έρευνας για την χρηματοδότηση του κόμματος, αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθεί κατηγορία, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας κατέθετε επί επτά ώρες.

Νωρίτερα, η αστυνομία της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι μια 52χρονη γυναίκα συνελήφθη «ως ύποπτη σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει έρευνα για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας. Η γυναίκα είναι υπό κράτηση και ανακρίνεται από αξιωματικούς της αστυνομίας».

Η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν κατονομάζει υπόπτους μέχρι να απαγγελθούν κατηγορίες. Το BBC και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, μετέδωσαν ότι η συλληφθείσα είναι η Νίκολα Στέρτζον, η οποία είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Σκωτίας τον Φεβρουάριο.

Eίχε συλληφθεί και ο σύζυγος της Στέρτζον

Αρκετά ανώτερα στελέχη του SNP έχουν τεθεί υπό κράτηση και έχουν ανακριθεί τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο της έρευνας. Σε κανέναν, ωστόσο, δεν έχουν ασκηθεί κατηγορίες.

Τον Απρίλιο, υπό προσωρινή κράτηση είχε τεθεί και ο σύζυγος της Νίκολα Στέρτζον, Πίτερ Μέρελ, για την υπόθεση των οικονομικών του SNP. Ο Μέρελ αφέθηκε ελεύθερος δίχως να απαγγελθούν κατηγορίες, με την έρευνα να συνεχίζεται. Ο Μέρελ παραιτήθηκε από τη διεύθυνση του κόμματος προ μηνών, θέση που κατείχε από το 1999. Είναι παντρεμένος με την κ. Στέρτζον από το 2010.

Ακολούθησε η σύλληψη του ταμία του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), Κόλιν Μπίτι, ο οποίος επίσης αφέθηκε ελεύθερος στη συνέχεια, ενώ το λογιστικό γραφείο που διαχειρίζεται επί μία δεκαετία υποθέσεις του SNP διέκοψε τη συνεργασία του με το κόμμα.

Εκτός από τις συλλήψεις, έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες σε μια σειρά ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού των Μέρελ και Στέρτζον, καθώς και στα κεντρικά γραφεία του SNP στο Εδιμβούργο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ