Κοσμος

«Πόλεμος» Μόσχας με Wagner: «Δεν θα μας στρατολογήσετε ποτέ»

«Μύδροι» Πριγκόζιν κατά του υπουργού Άμυνας Σοϊγκού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας ζήτησε από μισθοφορικές οργανώσεις να υπογράψουν συμβάσεις μαζί του, κάτι που δεν άρεσε στον επικεφαλής της Wagner...

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της Βάγκνερ, o Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε σήμερα ότι οι μαχητές της μισθοφορικής του οργάνωσης δεν θα υπογράψουν καμία σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προσπάθησε να θέσει υπό τον έλεγχό του αποσπάσματα εθελοντών.

Ο Πριγκόζιν εξαπολύει διαρκώς λεκτικές επιθέσεις ενάντια στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, αλλά ούτε ο Σοϊγκού ούτε ο αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, έχουν σχολιάσει δημόσια τις προσβολές και επικριτικές δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων.

Η κίνηση που προκάλεσε την οργή Πριγκόζιν

Το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση χθες, Σάββατο, στην οποία σημειώνεται ότι ο Σοϊγκού έδωσε εντολή σε όλα τα «αποσπάσματα εθελοντών» να υπογράψουν συμβάσεις με το ρωσικό ΥΠΑΝ μέχρι το τέλος του μήνα, μια κίνηση που - σύμφωνα με το υπουργείο - θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού.

Αν και το υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε την Βάγκνερ ονομαστικά στην ανακοίνωσή του, ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια του Σοϊγκού να φέρει τους μισθοφόρους υπό τον έλεγχό του.

«Η Βάγκνερ δεν θα υπογράψει κανένα συμβόλαιο με τον Σοϊγκού», είπε ο Πριγκόζιν απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την εντολή αυτή, με τον ίδιο να αναφέρει ότι αυτή δεν ισχύει για την Βάγκνερ.

Ο Πριγκόζιν είπε ότι η μισθοφορική οργάνωση προτάσσει τα συμφέροντα της Ρωσίας, αλλά ότι η εξαιρετικά αποτελεσματική διοικητική δομή της θα καταστραφεί αν δίνει αναφορά στον Σοϊγκού.

«Ο Σοϊγκού δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά στρατιωτικούς σχηματισμούς», είπε ο Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι η Βάγκνερ συντονίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία με τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, που φέρει το παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών».