Κοσμος

Πέθανε στη φυλακή ο διαβοήτος «Unabomber», Τεντ Κατσίνσκι

Η μαθηματική ιδιοφυΐα που έγινε βομβιστής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Unabomber Ted Kaczynski
© Ralf-Finn Hestoft/CORBIS/Corbis via Getty Images

 Τεντ Κατσίνσκι «Unabomber»: Ο θάνατος στη φυλακή του καταδικασμένου βομβιστή - Το μανιφέστο κατά της τεχνολογίας και η επίθεση με τρεις νεκρούς

Ο Τεντ Κατσίνσκι, καταδικασμένος για τους φόνους τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 20 κατά τη δράση του ως «Unabomber», πέθανε σε ηλικία 81 ετών στην ομοσπονδιακή φυλακή της Βόρειας Καρολίνας. 

Την είδηση μετέδωσε το ABC News. Ο Τεντ Κατσίνσκι, ή Unabomber όπως έγινε γνωστός, υπήρξε μαθηματική ιδιοφυΐα που ωστόσο εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή πορεία και στράφηκε σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μακριά από την τεχνολογία. Μεταξύ του 1978 και 1995 σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε άλλα 20 σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει επανάσταση με τη διεξαγωγή εθνικής βομβιστικής εκστρατείας με στόχο τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη σύγχρονη τεχνολογία. Σε συνδυασμό με αυτή την προσπάθεια, εξέδωσε δοκίμιο κοινωνικής κριτικής εναντίον της Αριστεράς, αντιτιθέμενος στην εκβιομηχάνιση και υποστηρίζοντας μια μορφή αναρχοπρωτογονισμού.

Unabomber Ted Kaczynski
© Ralf-Finn Hestoft/CORBIS/Corbis / Getty Images

Τεντ Κατσίνσκι «Unabomber»: Η ζωή ως ερημίτης και η επιστολή - μανιφέστο για τις βομβιστικές επιθέσεις του

Το 1971, ο Τεντ Καζίνσκι μετακόμισε σε παράπηγμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, σε απομακρυσμένη τοποθεσία κοντά στην κοινότητα Λίνκολν της Μοντάνα, όπου έζησε ως ερημίτης, μαθαίνοντας δεξιότητες επιβίωσης σε μια προσπάθεια να γίνει αυτάρκης. Ξεκίνησε τη βομβιστική εκστρατεία του το 1978. Το 1995, έστειλε μια επιστολή στους The New York Times και υποσχέθηκε να «σταματήσει την τρομοκρατία» εάν οι Times ή το The Washington Post δημοσίευσαν το δοκίμιο του «Η Βιομηχανική Κοινωνία και το Μέλλον της (Industrial Society and The Future)», στο οποίο υποστήριξε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις του ήταν ακραίες, αλλά απαραίτητες για να τραβήξει την προσοχή στη διάβρωση της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας από τις σύγχρονες τεχνολογίες που απαιτούν μεγάλης κλίμακας οργάνωση.

Ο Τεντ Καζίνσκι ήταν το αντικείμενο της μακρύτερης και δαπανηρότερης έρευνας στην ιστορία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI). Προτού γίνει γνωστή η ταυτότητά του, το FBI χρησιμοποίησε το αναγνωριστικό UNABOM (University and Airline Bomber) για να αναφέρεται στην υπόθεσή του, με αποτέλεσμα τα μέσα ενημέρωσης να τον ονομάσουν «Unabomber». Το FBI και η γενική εισαγγελέας Τζάνετ Ρενό πιέστηκαν για τη δημοσίευση του δοκιμίου του Η Βιομηχανική Κοινωνία και το Μέλλον της. Όταν ο αδελφός του Καζίνσκι, Ντέιβιντ, διάβασε το δοκίμιο, αναγνώρισε το στυλ γραφής και ανέφερε τις υποψίες του στο FBI.

Μετά τη σύλληψή του το 1996, ο Τεντ Καζίνσκι προσπάθησε ανεπιτυχώς να απολύσει τους διορισμένους από το δικαστήριο δικηγόρους του επειδή ήθελαν να κάνουν επίκληση στην παραφροσύνη του για να αποφύγει τη θανατική ποινή, ενώ ο ίδιος δεν πίστευε ότι ήταν τρελός. Το 1998, επιτεύχθηκε διαπραγμάτευση βάσει του οποίου ομολόγησε ένοχος για όλες τις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε οκτώ φορές ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα απαλλαγής.

Πριν από λίγες ώρες, ο Τεντ Καζίνσκι Unabomber βρέθηκε νεκρός στο κελί της φυλακής. 

Unabomber Ted Kaczynski found dead in prison cell | LiveNOW from FOX

Με πληροφορίες από ABC NEWS και ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ