Κοσμος

Η σπαρακτική φωτογραφία του σκύλου που αγκαλιάζει το πόδι του διασώστη του

Σε εικόνες σαν κι αυτές, βλέπεις σε όλο του το μεγαλείο το απόλυτο Κακό

Δήμητρα Γκρους
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

 Πολλές χιλιάδες ζώα βρήκαν τον θάνατο από την καταστροφή από τους Ρώσους του φράγματος της Νόβα Καχόβκα 

Και εκεί που ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε γίνει κάπως ρουτίνα για όλους εμάς, αν μπορείς να το πεις αυτό για έναν καταστροφικό πόλεμο που προκαλεί καθημερινά θανάτους και τρομοκράτηση άμαχου πληθυσμού, οι Ρώσοι κατέστρεψαν το υδροηλεκτρικό φράγμα της Νόβα Καχόβκα, το τελευταίο φράγμα στον ποταμό Δνείπερο ο οποίος εκβάλλει στη Μαύρη θάλασσα, προκαλώντας μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών. Μία ανυπολόγιστη, μαζικής κλίμακας, αδιανόητη ανθρώπινη, φυσική και οικονομική καταστροφή στη νότια Ουκρανία.

Οι εικόνες που φτάνουν είναι αποκαλυπτικές. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται και άλλοι απεγκλωβίζονται από τις πλημμυρισμένες περιοχές, από τις ουκρανικές δυνάμεις, παρά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που συνεχίστηκαν. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό. Και πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας, ανάμεσα σε τόνους νερού, χωρίς πρόσβαση σε φαγητό, πόσιμο νερό, ιατρική περίθαλψη, χωρίς κάποιον να τους διασώσει.

Διαβάζεις τα νούμερα που δίνουν οι ουκρανικές αρχές για τις συνέπειες στο οικοσύστημα μιας τεράστιας περιοχής και δεν τα χωράει το μυαλό σου. 100.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων στα δεξιά του Δνείπερου θα πλημμυρίσουν. 5 εκατομμύρια στρέμματα τα οποία καλλιεργούνταν θα μείνουν χωρίς άρδευση και απειλούνται με ερημοποίηση. Μιλάμε για μια αγροτική περιοχή που παρήγαγε κάποια εκατομμύρια τόνους σιτηρά τα οποία εξάγονταν, άρα για μια καταστροφή που θα έχει συνέπειες στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ενώ εκατοντάδες τόνοι λαδιού μηχανής θα μολύνουν τα νερά του Δνείπερου. Μια ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και χλωρίδας μίας πολύ μεγάλης έκτασης στις δύο όχθες του ποταμού σε ένα μήκος τετρακοσίων χιλιομέτρων από την Ζαπορίζια έως σχεδόν την Οδησσό.

Η σκέψη του τι σημαίνει μια καταστροφή που πλήττει σε τέτοιο βαθμό ανθρώπους και περιβάλλον, αν συνειδητοποιήσεις ότι συμβαίνει τώρα δίπλα μας, μπορεί να σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου. Ή έτσι θα ήταν το κανονικό. Κι αν μπορείς να το προσπεράσεις επειδή πόλεμος είναι και η ζωή (η δική μας) συνεχίζεται, υπάρχουν κάποιες εικόνες που πραγματικά μπαίνουν βαθιά μέσα σου και σε συγκλονίζουν. Σαν αυτές από το βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση του ουκρανού Προέδρου, με Ουκρανούς να διασώζουν τα παγιδευμένα ζώα, είναι σπαρακτικό.

«Πολλές χιλιάδες ζώα έχουν παγιδευτεί στις πλημμύρες μετά την καταστροφή από τη Ρωσία ενός φράγματος και άλλων κατασκευών του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhov. Θυμόμαστε ότι το να είσαι άνθρωπος σημαίνει να νοιάζεσαι όχι μόνο ο ένας για τον άλλον, αλλά για όλα τα έμβια όντα. Εμείς, οι Ουκρανοί, σώζουμε και προστατεύουμε ζωές. Σας ευχαριστώ όλους όσους βοηθούν!» γράφει ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Αν οι Ουκρανοί είχαν τόσα ζώα συντροφιάς στις πόλεις, όπως βλέπαμε από την αρχή του πολέμου, που μας είχε κάνει εντύπωση το πώς τα έπαιρναν στους ώμους τους προσπαθώντας να σωθούν από τη ρωσική επέλαση, μπορούμε να φανταστούμε πόσα ζώα υπήρχαν σε μια αγροτική περιοχή. Μπορούμε να φανταστούμε πόσες δεκάδες χιλιάδες ζώα πνίγηκαν. Τραγική και η ιστορία του ζωολογικού κήπου Kazkova Dibrova, σε περιοχή που ήταν υπό ρωσική κατοχή. Ντόπιοι και εθελοντές φροντιστές είχαν καταφέρει όλους αυτούς τους μήνες να προστατεύσουν με κίνδυνο της ζωής τους τα ζώα που βρίσκονταν ή είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Τους πήγαιναν φαγητό και τα φρόντιζαν, ενώ το πάρκο γύρω από τον ζωολογικό κήπο ήταν ναρκοθετημένο και οι γύρω δρόμοι αποκλεισμένοι. Είχαν καταφέρει ένα μικρό θαύμα, από αυτά τα θαύματα που σε κρατάνε στη ζωή παρόλες τις κακουχίες. Το πρωί της Τρίτης, όταν κατάφεραν να φτάσουν, οι άνθρωποί του Κήπου αντίκρισαν τη συμφορά, ο χώρος πλημμυρισμένος και πάνω από 300 ζώα νεκρά. Τα μόνα που κατάφεραν να επιζήσουν ήταν μερικοί κύκνοι και πάπιες. «Είναι τρομερή η συμφορά, απίστευτη η οδύνη» γράφουν σε ανάρτησή τους στο Facebook και τους ακούς να κλαίνε.

Θα μου πείτε, εδώ τόσοι άνθρωποι σκοτώνονται... Μόνο που τα ζώα είναι ανυπεράσπιστα. Και όσοι έχουμε σκυλιά ξέρουμε ότι στους κεραυνούς, τις καταιγίδες και τα πυροτεχνήματα τρέμουν από τον φόβο τους και έρχονται κοντά σου για να νιώσουν ασφαλή. Για αυτό και από όλες τις εικόνες με τις κτηνωδίες που φτάνουν στα μάτια μας, κάποιες δεν αντέχονται, όπως όταν βλέπεις να βασανίζονται, να τρομοκρατούνται, να σκοτώνονται μικρά παιδιά. Εσύ, που είσαι άνθρωπος, και έχεις μυαλό και σκέφτεσαι και κατανοείς και ξέρεις ότι εξαρτώνται από εσένα, δεν αντέχεις να βλέπεις τα παιδιά και τα ζώα να φοβούνται, να τρέμουν, να προσπαθούν να σωθούν, να τα βρίσκει ο θάνατος. Σε εικόνες σαν κι αυτές, βλέπεις σε όλο του το μεγαλείο το απόλυτο Κακό.

Για αυτό σου ραγίζει η καρδιά με αυτή τη φωτογραφία του σκύλου που αγκαλιάζει το πόδι του διασώστη του, και δεν τον αφήνει να φύγει και ίσως και να κλαίει με αυτό το σκυλίσιο κλάμα. Είναι η φωτογραφία που συμπυκνώνει το μέγεθος της τραγωδίας, αλλά και το μεγαλείο των ηρωικά αμυνόμενων Ουκρανών. Όσο για εμάς, εκτός από το να συγκλονιζόμαστε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μιλάμε για όλα αυτά.