Κοσμος

WSJ: Το Instagram συνδέει ένα τεράστιο δίκτυο παιδόφιλων

Τι απαντά η Meta στην έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Instagram: Οι αλγόριθμοι της πλατφόρμας προωθούν ένα δίκτυο παιδικής πορνογραφίας και κακοποίησης, σύμφωνα με κοινή έρευνα ακαδημαϊκών και της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Το Instagram, η δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στον τεχνολογικό κολοσσό Meta Platforms -μαζί με το Facebook και το Whatsapp- βοηθά στη σύνδεση και την προώθηση ενός τεράστιου δικτύου λογαριασμών που είναι καταφανώς αφιερωμένοι στην προμήθεια και αγορά περιεχομένου με ανηλίκους. Αυτό υποστηρίζει αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», αποτέλεσμα έρευνας της αμερικανικής εφημερίδας μαζί με ερευνητές των Πανεπιστημίων του Στάνφορντ και της Μασαχουσέτης Amherst.

Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν εδώ και καιρό το διαδίκτυο, αλλά σε αντίθεση με τα φόρουμ και τις υπηρεσίες μεταφοράς αρχείων που απευθύνονται σε άτομα που ενδιαφέρονται για παράνομο περιεχόμενο, το Instagram δεν φιλοξενεί απλώς αυτές τις δραστηριότητες. «Οι αλγόριθμοί του τα προωθούν», υποστηρίζει η WSJ.

Πώς το Instagram προωθεί την παιδική πορνογραφία

Το Instagram συνδέει τους παιδόφιλους και τους καθοδηγεί σε εμπόρους τέτοιου περιεχομένου μέσω συστημάτων προτάσεων, τα οποία διαπρέπουν στη σύνδεση εκείνων που μοιράζονται εξειδικευμένα ενδιαφέροντα, όπως προέκυψε από την έρευνα.

Αν και εκτός «κοινής θέας» για τους περισσότερους χρήστες της πλατφόρμας, οι λογαριασμοί με σκοπό το σεξ στο Instagram επιδεικνύουν αναίσχυντα το ενδιαφέρον τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το Instagram επιτρέπει στους ανθρώπους να αναζητούν hashtags με κραυγαλέο περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας και τους συνδέει με λογαριασμούς που χρησιμοποιούν τους όρους αυτούς (των hashtags) για να διαφημίσουν τέτοιο υλικό προς πώληση. Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, πως τέτοιοι λογαριασμοί συχνά ισχυρίζονται ότι διευθύνονται από τα ίδια τα παιδιά.

Οι λογαριασμοί του Instagram που προσφέρονται να πουλήσουν γενικά παράνομο σεξουαλικό υλικό δεν το δημοσιεύουν ανοιχτά, αλλά δημοσιεύουν «επιλογές» περιεχομένου. Αυτές ποικίλλουν από συγκεκριμένες πράξεις, έως τιμές για βίντεο παιδιών που βλάπτουν τον εαυτό τους ή προβαίνουν σε νοσηρές σεξουαλικές πράξεις, π.χ. με ζώα, ανακάλυψαν οι ερευνητές στο Διαδικτυακό Παρατηρητήριο του Στάνφορντ.

«Για τη σωστή τιμή, τα παιδιά είναι διαθέσιμα για "συναντήσεις"», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Τι απαντά η Meta

Κληθέντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις της WSJ, στελέχη της Meta αναγνώρισαν προβλήματα στις προσπάθειες επιβολής της νομοθεσίας και ανέφεραν ότι έχει δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που τέθηκαν. «Η παιδική εκμετάλλευση είναι ένα φρικτό έγκλημα» ανέφεραν από τον τεχνολογικό κολοσσό, προσθέτοντας:

«Διερευνούμε συνεχώς τρόπους για να αμυνθούμε ενάντια σε αυτήν τη συμπεριφορά».

Πρόσθεσαν δε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταργηθεί 27 δίκτυα παιδόφιλων και σχεδιάζει περισσότερες απομακρύνσεις. Ακόμη, έχουν μπλοκάρει χιλιάδες hashtags που καθιστούν τα παιδιά αντικείμενα σεξουαλικών σκοπών και περιόρισε τα συστήματά της ώστε να μην προτείνουν στους χρήστες να αναζητούν όρους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση.

Εργάζονται, λένε, για να αποτρέψουν τα συστήματα από το να προτείνουν εν δυνάμει παιδόφιλους ενήλικες να συνδέονται μεταξύ τους ή να αλληλεπιδρούν ο ένας με το περιεχόμενο του άλλου.

Υπενθυμίζεται ότι το Instagram, που εκτιμάται ότι έχει περισσότερους από 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους εφήβους.

Οι μελετητές του Στάνφορντ εντόπισαν, την ίδια στιγμή, παρόμοια παράνομη δραστηριότητα και σε άλλες, μικρότερες κοινωνικές πλατφόρμες, ωστόσο επισήμαναν πως το πρόβλημα στο Instagram είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

«Η πιο σημαντική πλατφόρμα για αυτά τα δίκτυα αγοραστών και πωλητών φαίνεται να είναι το Instagram», ανέφεραν σχετικά σε σημερινό τους υπόμνημα.