Κοσμος

Πώς η Νέα Ζηλανδία προσπαθεί να «κόψει» το άτμισμα από τους νέους

Οι νέοι κανόνες που θεσπίζει η κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατάστημα με vape
Κατάστημα με vape © Unsplash

Νέα Ζηλανδία: Πώς προσπαθεί να «κόψει» το άτμισμα από τους νέους - Οι νέοι κανόνες που θεσπίζει η κυβέρνηση

Η Νέα Ζηλανδία συνεχίζει την εκστρατεία κατά του ατμίσματος των νέων, με νέους κανόνες που προσπαθούν να περιορίσουν τον αυξανόμενο αριθμό εφήβων που υιοθετούν τη συνήθεια αυτή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα απαγορεύσει τις περισσότερες συσκεύες μίας χρήσης, δεν θα επιτρέψει να ανοίγουν νέα καταστήματα ατμών κοντά σε σχολεία και θα επιβάλει γενικές περιγραφές γεύσεων - έτσι ώστε πιο υποβλητικές περιγραφές όπως «ντόνατ με ζελέ φράουλα» να γίνουν «μούρο».

Ο αριθμός των εφήβων που ατμίζουν στη Νέα Ζηλανδία έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία πέντε χρόνια, ακόμη και όταν το κάπνισμα τσιγάρων μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πέρυσι, το κάπνισμα στη Νέα Ζηλανδία είχε πέσει στο 8% - ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στον κόσμο - αλλά η αύξηση των καθημερινών χρηστών συσκευών vape ήταν μεγαλύτερη από την πτώση των καθημερινών καπνιστών.

Ο αριθμός των μαθητών του 10ου έτους - περίπου 14 ετών - που ατμίζουν καθημερινά είχε τριπλασιαστεί, από 3,1% το 2019 σε 9,6% το 2021.

«Πάρα πολλοί νέοι ατμίζουν, γι' αυτό και κάνουμε μια σειρά από κινήσεις για να το σταματήσουμε», δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Υγείας, δρ Ayesha Verrall.

«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της αποτροπής των νέων από το να αρχίσουν να ατμίζουν, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε διαθέσιμα ατμίσματα ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος για όσους θέλουν πραγματικά να κόψουν το κάπνισμα».

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο και έκτοτε όλες οι συσκευές ατμίσματος που πωλούνται στη Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να έχουν αφαιρούμενες ή αντικαταστάσιμες μπαταρίες - μια κίνηση που, σύμφωνα με τον Verrall, περιορίζει την πώληση φθηνών συσκευών vape μίας χρήσης που είναι δημοφιλείς στους νέους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ