Κοσμος

Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν: Ποια είναι η επικρατέστερη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Ανώτερο οικονομικό στέλεχος στις ΗΠΑ - Φέρεται να προκρίνεται από τον Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία: Ο Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν - Τι θα σημάνει για την οικονομία η επιλογή της
Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν φέρεται να προαλείφεται για τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας © Linkedin/Hafize Gaye Erkan

Τουρκία: Ο Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν - Τι θα σημάνει για την οικονομία η επιλογή της

Tο ενδεχόμενο να διορίσει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, ανώτερο οικονομικό στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως έκαναν γνωστό δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Η Ερκάν συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με τον νεοδιορισθέντα τούρκο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, είπε μία από τις πηγές.

Οι δύο πηγές είπαν στο Ρόιτερς πως πρόκειται να συναντήσει σύντομα τον Ερντογάν για να συζητήσουν τον ενδεχόμενο ρόλο της.

Η δεύτερη πηγή ανέφερε πως η Ερκάν είναι μία από «τους λίγους υποψηφίους» για να διαδεχθούν τον νυν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος ηγήθηκε της ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν μειώνοντας από το 2021 τα επιτόκια παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφθασε πέρυσι σε υψηλό 24 ετών υπερβαίνοντας το 85%.

Πρώην συνδιευθύνουσα σύμβουλος στη First Republic Bank και πρώην διαχειριστική διευθύντρια στην Goldman Sachs, η Ερκάν δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί αμέσως για να σχολιάσει.

Το γραφείο του Ερντογάν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έκαναν σχόλιο σχετικά με την Ερκάν.

Νέο σημάδι αλλαγής κατεύθυνσης από τον Ερντογάν

Σε κάθε περίπτωση, η αναφορά του ονόματός της για τη θέση της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί δεύτερη ένδειξη, μετά την τοποθέτηση του Μεχμέτ Σιμσέκ στο υπουργείο Οικονομικών, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να ετοιμάζεται να υπαναχωρήσει από την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες του δηλώσεις,  ο νεοδιορισθέντας υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ επιχείρησε να δώσει το στίγμα της πολιτικής την οποία προτίθεται να ακολουθήσει: 

«Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στην ορθολογική χάραξη πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Η διαφάνεια, η προβλεψιμότητα, η συνέπεια και η συμβατότητα με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι βασικές αρχές».

Η καθιέρωση δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εξασφάλιση σταθερότητας των τιμών για βιώσιμη υψηλή ανάπτυξη θα είναι οι κύριοι στόχοι μας, υπογράμμισε, και επεσήμανε  είναι είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα «να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιους αριθμούς και πάλι μεσοπρόθεσμα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ