Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο άμαχοι νεκροί επί ρωσικού εδάφους

Ποιοι είναι οι παραστρατιωτικοί που διεισδύουν τη Ρωσία;

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δύο άμαχοι νεκροί από ουκρανικό βομβαρδισμό στο Μπέλγκοροντ, λέει ο κυβερνήτης.

Ο κυβερνήτης της ρωσικής μεθοριακής περιοχής Μπέλγκοροντ Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ δήλωσε ότι δύο γυναίκες σκοτώθηκαν και τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν, κατά τον βομβαρδιμό ενός δρόμου κοντά στα ουκρανικά σύνορα. 

«Θραύσματα των οβίδων χτύπησαν διερχόμενα αυτοκίνητα. Δύο γυναίκες ταξίδευαν σε ένα από αυτά. Υπέκυψαν στα τραύματά τους επί τόπου», δήλωσε ο Βιατσεσλάφ Γκλάντκοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πυρά χτύπησαν δρόμο στο Μάσλοβα Πριστάν που απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Τσεμπέκινο, στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Σε ένα δεύτερο αυτοκίνητο, υπήρχαν δύο τραυματίες. Ένας άνδρας τραυματίστηκε από θραύσματα στο στήθος και ένας δεύτερος χτυπήθηκε από θραύσματα στα κάτω άκρα», δήλωσε ο Γκλάντκοφ, προσθέτοντας ότι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι εννέα άνθρωποι είχαν τραυματιστεί στην περιοχή τις τελευταίες 24 ώρες.

Μια ρωσική μονάδα των ειδικών δυνάμεων έχει αναπτυχθεί στη ρωσική συνοριακή περιοχή μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε, ενώ η Ουκρανία αρνείται ότι οι δυνάμεις της εμπλέκονται στις παρεισφρήσεις και δηλώνει ότι αυτές διεξάγονται από Ρώσους εθελοντές.

Το Μπέλγκοροντ, το οποίο συνορεύει με την ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου, έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις από δυνάμεις του Κιέβου μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Την περασμένη εβδομάδα, δυνάμεις από την Ουκρανία πραγματοποίησαν μια μεγάλη διασυνοριακή επιδρομή σε σειρά μεθοριακών χωριών, καταλαμβάνοντας για σύντομο χρονικό διάστημα οικισμούς πριν αποσυρθούν περνώντας και πάλι τα σύνορα.

Η πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό αντιληπτή ως μακρινή για μεγάλο μέρος του ρωσικού κοινού, αλλά οι επιθέσεις με drone στη Μόσχα τα ξημερώματα της Τρίτης και οι νεκροί άμαχοι στο Μπέλγκοροντ θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό και ενδεχομένως να απειλήσουν ακόμη και τη συνολική υποστήριξη για τον χειρισμό του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε αυτό που το Κρεμλίνο συνεχίζει να αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ποιοι είναι οι παραστρατιωτικοί που διεισδύουν από την Ουκρανία στη Ρωσία;

Το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών (RDK) ήρθε στο προσκήνιο τον Μάρτιο του 2023, συμμετέχοντας σε μια διασυνοριακή επιδρομή στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, στην οποία, σύμφωνα με την ίδια, συμμετείχαν 45 άτομα.

Ανεπιβεβαίωτες ρωσικές αναφορές έκαναν λόγο για πυροβολισμούς, θύματα και ομήρους, ενώ το RDK δήλωσε ότι πέρασε τα σύνορα για να καλέσει τους Ρώσους να επαναστατήσουν κατά της κυβέρνησής τους. Η ομάδα δήλωσε ότι δεν είχε πάρει ομήρους και υποχώρησε με ασφάλεια στο ουκρανικό έδαφος.

Ο ηγέτης της είναι γνωστός ως Ντενίς Νικίτιν, Ρώσος εθνικιστής. Το 2020, ένας ουκρανικός ερευνητικός ιστότοπος ισχυρίστηκε ότι είχε διασυνδέσεις με νεοναζιστικές ομάδες και ο Nikitin έχει μιλήσει στο παρελθόν ότι ανήκει σε ένα κίνημα χούλιγκαν ποδοσφαίρου.

Η ομάδα του RDK κατηγορεί την κυρίαρχη αντιπολίτευση της Ρωσίας ότι μένει άπραγη και παρακολουθεί τον πόλεμο.

Η Λεγεώνα Ελευθερίας της Ρωσίας (FRL) είναι μια πολύ διαφορετική οργάνωση που πολεμά στο πλευρό των ουκρανικών στρατευμάτων εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Χρησιμοποιεί μια λευκή-μπλε-λευκή σημαία, που θεωρείται από μέρος της ρωσικής αντιπολίτευσης ως η σημαία της «ελεύθερης Ρωσίας».

Στις 22 Μαΐου η λεγεώνα ανακοίνωσε ότι «απελευθέρωσε» το ρωσικό χωριό Κοζίνκα, ακριβώς απέναντι από τα ουκρανικά σύνορα και νοτιοδυτικά του Μπέλγκοροντ.

«Η Λεγεώνα και το RDK συνεχίζουν να απελευθερώνουν την περιοχή του Μπέλγκοροντ», υποστήριξε ο Νικίτιν.

«Για άλλη μια φορά, ο μύθος ότι οι Ρώσοι πολίτες είναι ασφαλείς και η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ισχυρή καταστράφηκε», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ανήρτησε βίντεο με μπαλόνια που φέρουν τη σημαία της πάνω από τη Μόσχα.

Το μέγεθος της λεγεώνας δεν είναι σαφές, αλλά σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, ισχυρίζεται ότι «πολεμά σε πλήρη συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και υπό την ηγεσία της ουκρανικής διοίκησης».

*Με πληροφορίες από BBC, Reuters