Κοσμος

Εκπλήξεις στον σχηματισμό της κυβέρνησης Ερντογάν - «Κόβει» Ακάρ, Σοϊλού και Τσαβούσογλου

Ποιοι προκρίνονται για σημαίνοντα υπουργεία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τουρκία: Εκτός κυβέρνησης οι Χουλουσί Ακάρ, Σουλεϊμάν Σοϊλού και Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Ποιοι προκρίνονται για σημαίνοντα υπουργεία

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στο νέο υπουργικό συμβούλιο μετά την επικράτηση του στις εκλογές της χώρας με ποσοστό 52%.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το Σάββατο το βράδυ, μετά την ορκωμοσία του προέδρου Ερντογάν στην Εθνοσυνέλευση. Παρά ταύτα, στην τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε τους υπουργούς που αποχωρούν, προκαλώντας αρκετές εκπλήξεις με τις επιλογές του.

Ανάμεσα στους υπουργούς που «κόβονται» περιλαμβάνονται οι υπουργοί Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου, το νέο υπουργικό συμβούλιο θα αντικατοπτρίζει το όραμά του για το μέλλον της Τουρκίας. Σύμφωνα με αναφορές της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, ο επικείμενος υπουργός Άμυνας θα είναι ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος επιτελούσε υψηλό βαθμό στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Αυτή η επιλογή εκτιμάται πως θα φέρει μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής στον τομέα της άμυνας.

Όσον αφορά τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο σημερινός εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, φαίνεται να έχει ισχυρές πιθανότητες να αναλάβει καθήκοντα. Ο διορισμός του θα στείλει ένα μήνυμα προς τη Δύση, υποδεικνύοντας την προθυμία της Τουρκίας για συνεργασία και μια ήπια εξωτερική πολιτική και διπλωματία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ επιστρέφει στην πολιτική σκηνή ως αντιπρόεδρος, αναλαμβάνοντας έναν κορυφαίο ρόλο στη διαχείριση της οικονομίας της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Ο Σιμσέκ έχει κερδίσει διεθνή εκτίμηση στους πολιτικο-οικονομικούς κύκλους.

Όσον αφορά τη θέση του υπουργού Οικονομικών, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τζεβντέτ Γιλμάζ, πρώην υπουργός Ανάπτυξης (2011-2015), είναι πιθανός υποψήφιος.

Ο πρόεδρος Ερντογάν θα ορκιστεί στην Εθνοσυνέλευση στις 14:00 του Σαββάτου, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και επιστροφή στο Προεδρικό Συγκρότημα με συνοδεία έφιππων στρατιωτικών τμημάτων.