Κοσμος

Πώς η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας «κάλυπτε» τον ηθοποιό Danny Masterson που καταδικάστηκε για δύο βιασμούς

Αντιμέτωπος μέχρι και με ισόβια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Danny Masterson στη δίκη του
© EPA/Reuters pool

Danny Masterson: Ο ηθοποιός του «That '70s Show» κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς την περίοδο 2001-2003

Ένοχος για δύο από τρεις κατηγορίες βιασμού βρέθηκε ο ηθοποιός Ντάνι Μάστερσον (Danny Masterson), ο οποίος πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά «That '70s Show».

Πρόκειται για τη δεύτερη δίκη για τις κατηγορίες για τρεις βιασμού, με τον ηθοποιό να περιμένει να ακούσει τώρα την ποινή του, η οποία μπορεί να ανέλθει σε 30 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη.

Στο άκουσμα της απόφασης των ενόρκων, αστυνομικοί απομάκρυναν τον 47χρονο Μάστερσον με χειροπέδες, ενώ η σύζυγός του ξέσπασε σε λυγμούς. Ο ηθοποιός θα παραμείνει στη φυλακή χωρίς δυνατότητα εγγύησης, μέχρι να ανακοινωθεί η ποινή του.

Danny Masterson found guilty of 2 rape counts in L.A. retrial

Ο Μάστερσον κατηγορείται ότι νάρκωσε και βίασε τρεις γυναίκες στο σπίτι του, στο Χόλιγουντ, μεταξύ του 2001 και του 2003. Εκείνη την εποχή ο ηθοποιόλς μεσουρανούσε, καθώς πρωταγωνιστούσε στο δημοφιλές «That '70s Show», μαζί με τους Άστον Κούτσερ και Μίλα Κούνις.

Ο ηθοποιός φέρεται να χρησιμοποίησε την εξέχουσα θέση του στην Εκκλησία της Σαϊεντολογίας - όπου και οι τρεις γυναίκες ήταν επίσης μέλη εκείνη την εποχή - για να δελεάσει και να βιάσει τις γυναίκες, αποφεύγοντας για πολλά χρόνια τις συνέπειες των πράξεών του.

«Βιώνω μια σύνθετη σειρά συναισθημάτων - ανακούφιση, εξάντληση, δύναμη, θλίψη - γνωρίζοντας ότι ο θύτης μου, ο Ντάνι Μάστερσον, θα βρεθεί προ των ευθυνών του για την εγκληματική του συμπεριφορά», ανέφερε σε δήλωσή της μία από τις καταγέλλουσες, την οποία ο Μάστερσον γνώριζε ως μέλος της εκκλησίας και καταδικάστηκε για βιασμό στο σπίτι του το 2003.

Ο ρόλος της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας στη δίκη

Ο Masterson δεν κατέθεσε και οι δικηγόροι του δεν κάλεσαν μάρτυρες κατά τη διάρκεια της δεύτερης αυτής δίκης, καθώς στην πρώτη τον Δεκέμβριο οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε απόφαση. Η υπεράσπιση τοη ηθοποιού υποστήριξε ότι οι πράξεις ήταν συναινετικές και προσπάθησε να απαξιώσει τις ιστορίες των γυναικών, κάνοντας λόγο για «αλλαγές» και «αντιφάσεις» στις μαρτυρίες τους με την πάροδο του χρόνου.

Από τη μεριά τους, οι δικηγόροι των καταγγελλουσών εμφάνισαν ως μάρτυρες πολλά πρώην μέλη και νυν επικριτές της Σαϊεντολογίας. Τα θύματα κατέθεσαν ότι όταν κατήγγειλαν τον Μάστερσον σε υψηλόβαθμα στελέχη της εκκλησίας, τους απάντησαν ότι δεν βιάστηκαν, τις εξανάγκασαν να παρακολουθήσουν «προγράμματα αναμόρφωσης» και τις απείλησαν να μην πάνε στην αστυνομία.

Μετά την ετυμηγορία της δίκης, η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν διάδικος στην υπόθεση ούτε υπήρχε ουδεμία ένδειξη ότι είχε παρενοχλητική συμπεριφορά προς τις καταγγέλλουσες.

Με πληροφορίες από Associated Press

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ