Κοσμος

Ξανά στο νοσοκομείο των φυλακών Τιράνων ο Φρέντι Μπελέρης

Παρουσίασε αδιαθεσία λόγω καρδιακών προβλημάτων

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φρέντι Μπελέρης: Μεταφέρθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο - Οι δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης

Στο νοσοκομείο των φυλακών Τιράνων μεταφέρθηκε σήμερα ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αισθάνθηκε αδιαθεσία λόγω προβλημάτων καρδιάς. Είναι η δεύτερη φορά που ο Μπελέρης εμφάνισε τις δυο τελευταίες ημέρες τα ίδια συμπτώματα και διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις.

Ο επίσης προφυλακισμένος για την ίδια υπόθεση, Παντελής Κοκαβέσης, μεταφέρθηκε σήμερα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τιράνων σε αυτό των φυλακών, επίσης στα Τίρανα.

Οι δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης Μπελέρη

Ωστόσο, σε εγρήγορση βρίσκεται η υπεράσπιση του Μπελέρη και κατ΄ επέκταση του Παντελή Κοκαβέση, για να πετύχει ο Μπελέρης την αποφυλάκιση που θα επιτρέψει και τον διορισμό του στη δημαρχία της Χειμάρρας. Η ορκωμοσία απαιτεί την προσωπική παρουσία του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο, εντός τριών μηνών από την παραλαβή του χρίσματος από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο Φρέντι Μπελέρης προσέφυγε προς το Γενικό Εφετείο Τιράνων ζητώντας να κριθεί παράνομη η σύλληψη και η προφυλάκισή του. Το Γενικό Εφετείο Τιράνων επικαλέστηκε λόγους αναρμοδιότητας για την εκδίκαση της υπόθεσης και παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο διαχειρίζεται τον φάκελο με τις κατηγορίες εναντίον του.

Σήμερα επίσης, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, ο Φρέντι Μπελέρης ζήτησε από το εφετείο του Ειδικού Δικαστηρίου την απόρριψη της απόφασης του πρωτοδικείου του Ειδικού Δικαστηρίου και την αποφυλάκισή του. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, η δίκη αποφασίστηκε για σήμερα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε διότι οι συνήγοροι των Μπελέρη και Κοκαβέση δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.

Ψηφίσματα από Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης

Ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος κρατείται από τις αλβανικές αρχές από τις 12 Μαΐου, υιοθέτησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, μετά από εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Το δημοτικό συμβούλιο στο ψήφισμά του σχετικά με τη σύλληψη του νεοεκλεγέντα δημάρχου, Φρέντι Μπελέρη, και του αντιπροέδρου της Ένωσης Χειμαρριωτών, Παντελή Κοκαβέση, επισημαίνει -μεταξύ άλλων την άμεση ανάγκη απελευθέρωσης των δύο διακεκριμένων μελών της ελληνικής μειονότητας, τονίζοντας ότι «η εθνική ελληνική μειονότητα δικαιούται να απολαμβάνει την ελευθερία της, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες, την ιστορική ταυτότητα και τις παραδόσεις της».

Επίσης, αναφέρεται ότι «η γειτονική χώρα καλείται να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παρέχοντας συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής και κοινοτικής περιουσίας και με σεβασμό στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και την ανθρώπινη ζωή. Οφείλει δε, να απελευθερώσει άμεσα τους δύο άνδρες, ακολουθώντας τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου».

Παρόντες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ο γιος του δημάρχου Χειμάρρας, Πέτρος Μπελέρης, ο αδερφός του Λεονάρδος, καθώς και ο προέδρος Χειμαρριωτών Αθήνας, Θοδωρής Γκούμας.

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Καταψήφισαν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ενώ υπερψήφισε η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου «Αθήνα είσαι Εσύ».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην παρέμβασή του τόνισε: «Να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να αφήνουμε στην άκρη τις ιδεολογικοπολιτικές μας διαφορές και να βγαίνουμε λίγο από τα δόγματά μας, όταν δύο άνθρωποι και μάλιστα συνάδελφοι αυτοδιοικητικοί, είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη φυλακή. Και είναι χρέος μας, όχι μόνο εθνικό, αλλά και ηθικό, να τους στηρίξουμε με κάθε μέσο».

Παρομοίως, ψήφισμα συμπαράστασης για τον Φρέντι Μπελέρη υιοθετήθηκε και από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Όπως μεταξύ άλλων επισημαίνεται στο ψήφισμα, «η προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και η κράτησή του ακόμη και μετά την ανακήρυξη του συνδυασμού του ως νικητή στις δημοτικές εκλογές αποτελεί κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών κανόνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τη συμπαράστασή του στον προφυλακισμένο νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χειμάρρας και «καλεί την αλβανική κυβέρνηση να προβεί στην άμεση απελευθέρωσή του».