Κοσμος

Φυλακίστηκε πωλητής νουντλ στο Βιετνάμ που παρωδούσε τον Salt Bae

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην καταδίκη για «αντικρατική προπαγάνδα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βιετνάμ: Πωλητής νουντλς που παρωδούσε τον διάσημο Τούρκο σεφ Salt Bae φυλακίστηκε για «αντικρατική προπαγάνδα» - Αυστηροί περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης.
Καταδικάστηκε για αντικρατική προπαγάνδα ο βιετναμέζος πωλητής νουντλς © Facebook/Peter Lam Bui

Βιετνάμ: Πωλητής νουντλς που παρωδούσε τον διάσημο Τούρκο σεφ Salt Bae φυλακίστηκε για «αντικρατική προπαγάνδα» - Αυστηροί περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης.

Δικαστήριο του Βιετνάμ φυλάκισε έναν πωλητή νουντλς που έγινε viral επειδή υποδύθηκε τον διάσημο σεφ Salt Bae. Το παράπτωμά του; Το γεγονός ότι νωρίτερα ο Τούρκος εστιάτορας σέρβιρε μια μπριζόλα με φύλλα χρυσού σε έναν ισχυρό βιετναμέζο αξιωματούχο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του κατηγορούμενου.

Το 2021, ο Πίτερ Λαμ Μπούι δημοσίευσε ένα βίντεο - παρωδία, στη διάρκεια του οποίο υποδύεται τον Salt Bae πασπαλίζοντας βότανα σε σούπα με νουντλς και αποκαλώντας τον εαυτό του «Green Onion Bae».

Το βίντεο ωστόσο ήρθε μετά από ένα κλιπ στο οποίο υψηλόβαθμος Βιετναμέζος αξιωματούχος στο Λονδίνο εμφανίζεται να γευματίζει στο εστιατόριο του Νουσρέτ Γκοκτσέ, διάσημου ως Salt Bae, στο Νάιτσμπριτζ.

Ο Λαμ αντιμετώπισε προβλήματα μέσα σε λίγες μέρες από τη στιγμή που ανέβασε το βίντεό του, ενώ κινηματογράφησε μια επίσκεψη της αστυνομίας στο σπίτι του στην κεντρική πόλη Ντα Νανγκ.

Την Πέμπτη, ο 39χρονος πρώην ακτιβιστής καταδικάστηκε για διάδοση αντικρατικής προπαγάνδας από δικαστήριο στο Ντα Νανγκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Λε Ντιν Βιέτ.

«Τον κατηγόρησαν με βάση τις αναρτήσεις και τα βίντεο κλιπ που είχε ο Λαμ στους λογαριασμούς του στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο Βιέτ. Δεν υπήρχε τίποτα για το κλιπ με τον Salt Bae, πρόσθεσε.

Ο Λαμ αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε ότι είχε απλώς «εξέφρασε την προσωπική του άποψη και άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου». Καταδικάστηκε επίσης σε τέσσερα χρόνια με αναστολή.

Επισκέφθηκε τον τάφο του Καρλ Μαρξ προτού γευματίσει στο εστιατόριο του Salt Bae o υπουργός

Το σατιρικό βίντεο προέκυψε όταν ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Βιετνάμ, οι υπηρεσίες του οποίου παρακολουθούν ακτιβιστές και διαφωνούντες, κινηματογραφήθηκε να τρώει στο πολυτελές εστιατόριο «Nusr-Et» του Γκοκτσέ.

Το εστιατόριο σερβίρει μπριζόλες τυλιγμένες σε βρώσιμα φύλλα χρυσού 24 καρατίων, που φέρεται να κοστίζουν περισσότερα από 1.000 δολάρια, και το βίντεο πυροδότησε οργή για την υπερβολή που παρουσίαζε, ενώ το Βιετνάμ πάλευε με την πανδημία του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου ταξιδιού στο Λονδίνο, ο υπουργός επισκέφτηκε επίσης τον τάφο του Καρλ Μαρξ, του ιδεολογικού πατέρα του κομμουνισμού.

Αυστηροί οι περιορισμοί στην έκφραση στο κομμουνιστικό Βιετνάμ

Το Βιετνάμ έχει αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και η κυβέρνηση κινείται γρήγορα για να εξαλείψει τη διαφωνία και να συλλάβει τους επικριτές, ειδικά αυτούς που βρίσκουν κοινό στο διαδίκτυο. Τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης απαγορεύονται στη χώρα.

Ο Λαμ, μέλος του 16μελούς πολιτικού γραφείου της χώρας, είναι υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας από το 2016 και έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή για τα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κομμουνιστικό έθνος.

Τον Απρίλιο, το Βιετνάμ φυλάκισε για έξι χρόνια έναν εξέχοντα δημοσιογράφο που κατέγραψε διαδηλώσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένα χρόνο νωρίτερα, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Φαμ Ντόαν Τρανγκ είχε καταδικαστεί εννέα χρόνια πίσω από τα κάγκελα, με την ίδια αντικρατική κατηγορία.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ