Κοσμος

Πανευρωπαϊκές διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους υπερασπιστές του Κομπάνι

Σε Αθήνα, Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο μέχρι και το Όσλο 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συλλαλητήριο χωρίς πορεία πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στα Προπύλαια της Αθήνας με τους διαδηλωτές, κυρίως Κούρδοι, να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγωνιζόμενο λαό της συριακής πόλης Κομπάνι. Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στο κάλεσμα και εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Οι Κούρδοι και οι Κούρδισσες με το όπλο στο χέρι παλεύουν για τον τόπο τους, τη ζωή τους και την ελευθερία. Παλεύουν για το δικαίωμά τους να ζουν σε κοινότητες πέρα από την εκμετάλλευση και την καταπίεση, ειρηνικά, ισότιμα και αδελφωμένα».

image

Στην Τουρκία διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις από το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της χώρας, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP). Η μεγαλύτερη έγινε στο Ντιγιάρμπακιρ, την άτυπη «πρωτεύουσα» των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια ειρηνική πορεία η οποία διαλύθηκε στο τέλος, χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν. Ωστόσο, στο Χακάρι, επίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, κουκουλοφόροι πυρπόλησαν το υποκατάστημα μιας τράπεζας. Στην Κωνσταντινούπολη, περίπου 1.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και Κούρδοι πολιτικοί, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν φωτογραφίες του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, διαδήλωσαν στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία. Σχεδόν 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στο Σουρούτς, μια πόλη πάνω στα σύνορα με τη Συρία, απέναντι από το Κομπάνι. Στο Σουρούτς έχουν καταφύγει πολλές χιλιάδες κάτοικοι του Κομπάνι που έφυγαν από την πόλη τους για να γλιτώσουν. Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

image

image

Στις Βρυξέλλες, περίπου 800 άνθρωποι κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης, ενώ στο Λονδίνο 500 Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Αλληλεγγύη στο Κομπάνι» και «Στηρίξτε το Κομπάνι, στηρίξτε τη δημοκρατία».

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στο Μόναχο, το Αμβούργο, το Παρίσι, τη Βαλένθια και τη Λιόν, όπου, οι διαδηλωτές ύψωσαν μια μεγάλη σημαία στα χρώματα του Δυτικού Κουρδιστάν (της Συρίας). Άλλοι κρατούσαν πλακάτ με το ερώτημα: «Γνωρίζετε ότι γίνεται σφαγή στο Κομπάνι;».

image