Κοσμος

Ο δήμαρχος Ρώμης αρνήθηκε να ακυρώσει γάμους ομοφυλόφιλων

Η πολυσυζητημένη απόφαση του Ινιάτσιο Μαρίνο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Δεν βλέπω τι κίνδυνο θα μπορούσε να φέρει ένα αγαπημένο ζευγάρι, που επισημοποίησε αυτή την αγάπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Ρώμης για την απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις στην Ιταλία.

Ο Ινιάτσιο Μαρίνο αρνήθηκε να ακυρώσει την εγγραφή στα μητρώα του δήμου, για 16 γάμους ατόμων του ιδίου φύλου που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό, όπως ορίζει η απόφαση που απέστειλε του υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές της χώρας.

Ο δήμαρχος της Ρώμης καταχώρησε στα μητρώα του γάμους ομοφυλόφιλων ζευγαριών που τελέστηκαν στην Ισπανία και στο Βέλγιο, βασιζόμενος σε μια δικαστική απόφαση του περασμένου Απριλίου σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζονται οι γάμοι ατόμων του ιδίου φύλου που έγιναν στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται πως οι γάμοι ατόμων του ιδίου φύλου απαγορεύονται στην Ιταλία και ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο έχει στείλει εγκύκλιο στις νομαρχίες ζητώντας να παρέμβουν προς τους δημάρχους για να διαγραφούν από τα μητρώα οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Ο αριστερός δήμαρχος της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο δήλωσε πως «αρνήθηκε την εντολή» του νομού, καθώς νομοθεσία της Ιταλίας προβλέπει πως οι γάμοι που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό «δεν μπορούν να καταχωρηθούν (στα μητρώα) εάν είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη».