Κοσμος

Η δολοφονία της Ρετζίνα Ουώλτερς

Μια φωτογραφία που αποτύπωσε την οδύνη της 14χρονης στα χέρια του δολοφόνου

Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρόμπερτ Ρόουντς: Ο σεξουαλικός σαδιστής που δρούσε επί 15 χρόνια και η δολοφονία της Ρετζίνα Ουώλτερς.

Η φωτογραφία της τρομοκρατημένης 14χρονης Ρετζίνα Ουώλτερς, που είχε πέσει στα χέρια ενός σαδιστή δολοφόνου, έχει μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μου από τότε που διάβασα την ιστορία του σίριαλ κίλερ Ρόμπερτ Ρόουντς. Παρά τη βεβαιότητα των αρχών ότι ο Ρόουντς είχε διαπράξει πολλές δολοφονίες (υπάρχουν 50 ανεξιχνίαστες στα μέρη που δρούσε και το FBI πιστεύει ότι στο απόγειο της δράσης του σκότωνε μία έως τρεις γυναίκες τον μήνα), τα στοιχεία για τα θύματά του ήταν από ελάχιστα έως ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε ισόβια μόνο για τη δολοφονία της Ρετζίνα Ουώλτερς. Και μόνο η φωτογραφία της κουρεμένης και τρομαγμένης Ρετζίνα απέκτησε όνομα, όλες οι άλλες φωτογραφημένες γυναίκες-θύματα έχουν μείνει χωρίς όνομα.

H τρομοκρατημένη 14χρονη Ρετζίνα Ουώλτερς

Οι σαδιστές σίριαλ κίλερ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για το επόμενο θύμα τους. Έχουν φυλαγμένα τα σύνεργά τους -συνήθως είναι ένα βαλιτσάκι γεμάτο χειροπέδες, αλυσίδες κ.ά.-, έχουν έναν χώρο όπου μπορούν να δρουν ανενόχλητοι και το μυαλό τους περιστρέφεται μονίμως γύρω από την εγκληματική δραστηριότητά τους. Ο Ρόμπερτ Ρόουντς ήταν σεξουαλικός σαδιστής. Απήγαγε γυναίκες, τις βασάνιζε και τις βίαζε για εβδομάδες πριν τις σκοτώσει. Όσα είναι γνωστά για αυτόν από τη δεκαετία του ‘80 είναι ασαφή. Συμμετείχε σε ομάδες σαδομαζοχιστών και σουίνγκερ στο Χιούστον του Τέξας, τη γενέτειρά του, και ήταν παντρεμένος. Όταν τον έπιασαν, είπε ότι το «έκανε αυτό» δεκαπέντε χρόνια, πράγμα που σήμαινε ότι είχε αρχίσει τη δεκαετία του 1970.

Πρώτη φορά συνελήφθη όταν ένας αστυνομικός στην Αριζόνα βρήκε μια γυναίκα να ουρλιάζει, αλυσοδεμένη στο πίσω μέρος της καμπίνας μιας νταλίκας τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου 1990. Τα φώτα κινδύνου ήταν αναμμένα, η γυναίκα ήταν γυμνή, δεμένη με χειροπέδες και ούρλιαζε ασταμάτητα. Υπήρχε επίσης ένας άνδρας που συστήθηκε ως ο οδηγός του φορτηγού. Ήταν ο Ρόμπερτ Ρόουντς που συνελήφθη και κατηγορήθηκε για επίθεση, σεξουαλική κακοποίηση και παράνομη φυλάκιση. Επειδή η γυναίκα ήταν διαταραγμένη και είχε παραληρηματικό λόγο, ο Ρόουντς γλίτωσε με μικρή ποινή.

Αυτό που τον έκλεισε στη φυλακή ισόβια ήταν ο βιασμός και η δολοφονία της Ρετζίνα Ουώλτερς. Κατά την έρευνα στο σπίτι του Ρόουντς η αστυνομία βρήκε φωτογραφίες μιας γυμνής έφηβης που όμως αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα. Ήταν η Ρετζίνα Ουώλτερς. Το πτώμα της είχε βρεθεί τον Σεπτέμβριο του 1990. Η 14χρονη Ρετζίνα Ουώλτερς από την Πασαντήνα του Τέξας έκανε ωτοστόπ μαζί με τον 18χρονο φίλο της Ρίκι Τζόουνς για να πάνε νότια, προς το Μεξικό. Ο Ρόουντς προφέρθηκε να τους μεταφέρει και τους πήρε με τη νταλίκα του τον Φεβρουάριο του 1990. Αμέσως, ξεφορτώθηκε τον νεαρό Ρίκι, πυροβολώντας τον - τα λείψανά του ανακαλύφθηκαν αργότερα στο Μισισιπή. Ο Ρόουντς κράτησε τη Ρετζίνα τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Της ξύρισε το κεφάλι και τις ηβικές τρίχες και την τρύπησε γύρω από το στήθος με αγκίστρια για ψάρεμα. Πριν τη σκοτώσει, της φόρεσε ένα μαύρο φόρεμα και τακούνια και τη φωτογράφισε μέσα σε έναν αχυρώνα. Στη συνέχεια, τη στραγγάλισε με ένα σύρμα που πέρασε πολλές φορές γύρω από τον λαιμό της και άφησε το πτώμα της να σαπίσει μέσα στον αχυρώνα που βρισκόταν στο Ιλινόι, έξω από τον διαπολιτειακό Αυτοκινητόδρομο 70.

Η 14χρονη Ρετζίνα Ουώλτερς

Ο Ρόουντς προτιμούσε τις έφηβες που το είχαν σκάσει από το σπίτι τους κι έκαναν ωτοστόπ, παρά τις ιερόδουλες. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να τις βάλει στο πίσω μέρος της καμπίνας του, όπου υπήρχαν άγκιστρα για να περνάει τις αλυσίδες που τις έδενε. Ο τρόπος δράσης του -η μεθοδολογία του- μπορεί να άλλαζε (άλλοτε πυροβολούσε, άλλοτε μαχαίρωνε, άλλοτε στραγγάλιζε τα θύματά του), αλλά η «υπογραφή» του, όπως την ορίζουν οι προφάιλερ του FBI, παρέμενε ίδια. Η υπογραφή του Ρόουντς ήταν το ξύρισμα του κεφαλιού και του εφηβαίου των γυναικών θυμάτων του. 

Ο Ρόμπερτ Ρόουντς, γνωστός και ως «Ο δολοφόνος του Σταθμού Ανάπαυσης Φορτηγών» («The Truck Stop Killer»), είναι κατά συρροή δολοφόνος και βιαστής. Το 1994 καταδικάστηκε για φόνο πρώτου βαθμού και θα δικαζόταν για δύο ακόμη, αλλά αποσύρθηκαν οι κατηγορίες από τις οικογένειες των θυμάτων. Είναι επιπλέον ύποπτος για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες περισσότερων από πενήντα γυναικών μεταξύ 1975 και 1990, βάσει δεομένων από τις διαδρομές του με τα φορτηγά και των γυναικών που χάθηκαν εκείνα τα χρόνια και που ταίριαζαν με το προφίλ των προτιμώμενων θυμάτων του.

Ο Ρόουντς είχε μεγαλώσει με τη μητέρα του καθώς τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο πατέρας του που υπηρετούσε στον στρατό των ΗΠΑ βρισκόταν στη Δυτική Γερμανία. Η ζωή του ήταν σχετικά φυσιολογική, συμμετείχε σε εξωσχολικές δραστηριότητες και ασχολιόταν με διάφορα αθλήματα. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο κατετάγη στο Σώμα Πεζοναυτών. Την ίδια χρονιά, ο πατέρας του συνελήφθη για κακοποίηση ενός 12χρονου κοριτσιού και στη συνέχεια αυτοκτόνησε ενώ περίμενε τη δίκη. Ο Ρόουντς απομακρύνθηκε από τους Πεζοναύτες με ατιμωτική απόλυση λόγω συμμετοχής του σε ληστεία. Φοίτησε για λίγο σε κολέγιο, αλλά τα παράτησε και τελικά κατέληξε νταλικέρης μεγάλων αποστάσεων. Παντρεύτηκε τρεις φορές και έχει έναν γιο από την πρώτη του γυναίκα.

Ο Ρόμπερτ Ρόουντς το 1990 (αριστερά) και το 2021 (δεξιά)

Στις 26 Οκτωβρίου 1990 κυνηγοί ελαφιών ανακάλυψαν υπολείμματα σκελετού στη Γιούτα. Τότε, το θύμα δεν μπορούσε να αναγνωριστεί και παρέμενε «αγνώστων στοιχείων» για 13 χρόνια. Μόλις τον Μάιο του 2003, οι ιατροδικαστές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αφού σύγκριναν τις ακτινογραφίες της γνάθου του θύματος, κατάφεραν να την ταυτοποιήσουν. Ήταν η 24χρονη Πατρίσια Ουώλς. Η Ουώλς και ο 26χρονος σύζυγός της Ντάγκλας Ζισκόβσκι, και οι δύο από το Σιάτλ, είχαν εξαφανιστεί λίγο μετά την αναχώρησή τους από την πόλη το 1989. Τα λείψανα του Ζισκόβσκι βρέθηκαν τον Ιανουάριο του 1990 στο Τέξας, στον διαπολιτειακό 10 και ταυτοποιήθηκαν το 1992. Αφού αναγνωρίστηκε η Ουώλς, εκπρόσωποι από το αστυνομικό τμήμα της Γιούτα επικοινώνησαν με τους συναδέλφους τους από το αστυνομικό τμήμα του Τέξας, αλλά η έρευνα δεν ταυτοποίησε τον δολοφόνο. Μετά τη σύλληψή του, ο Ρόουντς ομολόγησε τους φόνους τους. Ισχυρίστηκε ότι το ζευγάρι έκανε ωτοστόπ και τους πήρε με τη νταλίκα του. Σκότωσε αμέσως τον Ζισκόβσκι και πέταξε το πτώμα του στο Τέξας, όπου βρέθηκε αργότερα. Κράτησε την Ουώλς για πάνω από μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τη βασάνισε και τη βίασε πολλές φορές πριν τη σκοτώσει και πετάξει το πτώμα της στη Γιούτα.

Σχεδόν ένα μήνα μετά το θάνατο της Ουώλς, απήγαγε την 18χρονη Σάνα Χολτς, η οποία δραπέτευσε και πήγε στην αστυνομία. Όταν ο Ρόουντς συνελήφθη, το θύμα αρνήθηκε να απαγγείλει κατηγορίες. Αργότερα υποστήριξε ότι φοβόταν τον Ρόουντς, μετά από όσα έζησε δύο εβδομάδες στο φορτηγό του. Ο Ρόουντς είχε μετατρέψει την καμπίνα της νταλίκας σε θάλαμο βασανιστηρίων. Η Ρετζίνα Ουώλτερς βρέθηκε γυμνή και σε προχωρημένη αποσύνθεση, στις 29 Σεπτεμβρίου 1990, στο πατάρι ενός εγκαταλειμμένου αχυρώνα στο Ιλινόι. Είχε εξαφανιστεί στις 3 Φεβρουαρίου 1990, όταν έφυγε από το σπίτι της τον φίλο της. Είχε στραγγαλιστεί μέχρι θανάτου κάποια στιγμή στις αρχές Μαρτίου. Η φωτογραφία της Ρετζίνα Ουώλτερς, όπου φαίνεται να τρέμει και να απωθεί τον βασανιστή της, βρέθηκε στο σπίτι του Ρόουντς. 

Το 1994 ο Ρόουντς καταδικάστηκε για τον φόνο εκ προμελέτης της Ρετζίνα Ουώλτερς και καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αναστολής στο Ιλινόι. Εκδόθηκε στη Γιούτα το 2005 για να δικαστεί για τον θάνατο των Ουώλς και Ζισκόβσκι. Ωστόσο, οι κατηγορίες αποσύρθηκαν το 2006 μετά από αιτήματα των οικογενειών των θυμάτων, ώστε να μην τους ζητηθεί να καταθέσουν περισσότερες από μία φορές (και για τις δύο πολιτείες). Ο Ρόουντς αργότερα εκδόθηκε στο Τέξας για να δικαστεί για τη δολοφονία της Ρετζίνα Ουώλτερς και του Ρίκι Τζόουνς, όπου ο Ρόουντς ομολόγησε την ενοχή του -με αντάλλαγμα την άρση της θανατικής ποινής- και καταδικάστηκε δεύτερη φορά σε ισόβια. Ο Ρόουντς εξακολουθεί να εκτίει την ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης σε σωφρονιστικό κέντρο υψίστης ασφαλείας στο Ιλινόι.

Η ταινία «Μεσάνυχτα στο Switchgrass» είναι βασισμένη στη δράση του Ρόμπερτ Ρόουντς, ενώ το «The Evil that Men Do» («Το Κακό που κάνουν οι Άντρες») είναι ένα βιβλίο που ξεχωρίζει, γραμμένο από τον Ρόμπερτ Χέιζελγουντ, κορυφαίο προφάιλερ του FBI, με ειδίκευση στους σεξουαλικούς σαδιστές.